Επάρκεια σε αναπνευστήρες, διπλάσιες ΜΕΘ-Σε πλήρη ετοιμότητα το Υπουργείο Υγείας

Σε μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια για εξασφάλιση των απαραίτητων εξοπλισμών που ενδεχομένως να χρειαστούν τις επόμενες ημέρες για τη νοσηλεία σοβαρών περιστατικών κορωνοϊού, επιδίδεται η Κυβέρνηση, την ώρα που παγκόσμια υπάρχει τεράστια ζήτηση και παρατηρούνται ελλείψεις.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ
 
Η προσπάθεια επικεντρώνεται σε δύο βασικούς άξονες.
 
Πρώτον, να εξοπλιστούν τα δημόσια νοσηλευτήρια με τον αναγκαίο εξοπλισμό, κυρίως αναπνευστήρες.
Δεύτερον, να ετοιμασθούν οι επιπλέον χώροι σε περίπτωση που χρειαστούν επιπρόσθετες κλίνες για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
 
Ήδη το Υπουργείο Υγείας έχει έρθει σε επαφή με ξένες Κυβερνήσεις και Οργανισμούς, όπου μετά από συμφωνία, εξασφάλισε περίπου επιπλέον 40 αναπνευστήρες, μερικοί εκ των οποίων ήδη βρίσκονται στην Κύπρο. Αριθμός ο οποίος προστίθεται στους 120 αναπνευστήρες που ήδη εξοπλίζουν τα νοσηλευτήρια.
 
Συγκεκριμένα, το βράδυ του Σαββάτου έφτασαν στην Κύπρο επτά τόνοι ιατρικού εξοπλισμού που είχε παραγγείλει πρόσφατα το Υπουργείο Υγείας και πέραν από χειρουργικές μάσκες, στολές υψηλής προστασίας και προστατευτικά γυαλιά, μετέφερε και 12 αναπνευστήρες. Σημειώνεται πως την Πέμπτη αναμένεται να φτάσει στην Κύπρο και νέα πτήση από την Κίνα, η οποία θα μεταφέρει ιατρικό εξοπλισμό.
 
Όσο αφορά τον στόχο της κάλυψης των στεγαστικών αναγκών εντός των δημοσίων νοσηλευτηρίων του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας για επιπλέον κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στόχος είναι να υπάρχουν διαθέσιμες 120 κλίνες στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.
 
Μέχρι πριν μια εβδομάδα υπήρχαν διαθέσιμες 60 κλίνες, οι οποίες σήμερα έφτασαν τις 78, ενώ σύμφωνα με τον ΟΚΥπΥ, μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας θα φτάσουν τις 100. Μάλιστα ήδη ξεκίνησαν τα έργα στο εξωτερικό χώρο του Νοσοκομείου Λευκωσίας για ανέγερση αίθουσας που θα μπορεί να φιλοξενήσει άλλες 22 κλίνες. Η συγκεκριμένη αίθουσα αναμένεται να είναι έτοιμη σε ένα μήνα.
 
Όσο αφορά τις άλλες πόλεις, στο Νοσοκομείο Λεμεσού, στο οποίο επίσης φιλοξενούνται σοβαρά περιστατικά κορωνοϊού, υπάρχουν διαθέσιμες τέσσερις κλίνες που σύντομα θα διπλασιαστούν.
 
Στο Μακάρειο Νοσοκομείο, υπάρχουν δέκα κλίνες Εντατικής Θεραπείας για παιδιά, ενώ λειτουργούν και δέκα δωμάτια χαμηλής πίεσης, που επίσης μπορούν να φιλοξενήσουν περιστατικά κορωνοϊού.
 
Σε σχέση με το Νοσοκομείο Αναφοράς στην Αμμόχωστο, λειτουργούν έξι κλίνες Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας. Σημειώνεται ότι το Σάββατο ανέλαβε πλήρη καθήκοντα στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας ένας εντατικολόγος από την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τώρα στο Νοσοκομείο Αναφοράς δύο εντατικολόγοι.
 
Το Νοσοκομείο θα στελεχωθεί από σήμερα με επιπλέον δύο παθολόγους, δύο πνευμονολόγους και ένα καρδιολόγο από τον ιδιωτικό τομέα. Ταυτόχρονα αναμένεται να ανοίξει και η Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Αναφοράς προκειμένου να φιλοξενήσει ασθενείς, επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, που χρειάζονται νοσηλεία.
 
Υπενθυμίζεται ότι οι ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται στη Γυναικολογική, την Παιδιατρική και την Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου, το οποίο διαθέτει συνολικά 110 κλίνες, συν 10 κλίνες για τους νεφροπαθείς της επαρχίας Αμμοχώστου, οι οποίοι μεταβαίνουν στο δημόσιο νοσηλευτήριο για αιμοδιάλυση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»