Στα 446 τα κρούσματα, πεσμένος ο δείκτης-Πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα

Τον θάνατο ακόμη ενός ασθενή ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, ωστόσο τα αίτια θανάτου του προσδίδονται στο βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό του και όχι στον κορωνοϊό, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκαν άλλα είκοσι επιβεβαιωμένα κρούσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: LIVE: Αισιοδοξία για τη μείωση των κρουσμάτων-Η πειθαρχία καθορίζει το αύριο

Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα προέκυψαν από σύνολο 792 εργαστηριακών διαγνώσεων.
 
Συγκεκριμένα, πρόκειται για:

  • 18 άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών, και
  • 2 άτομα, των οποίων το ιστορικό διερευνάται.

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 446 (περιλαμβανομένων και των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις).
 
Σε σχέση με τα περιστατικά που δηλώθηκαν τις προηγούμενες μέρες ως υπό διερεύνηση, από σύνολο 21 ατόμων, των οποίο το ιστορικό διερευνάτο, για τα 17 βρέθηκε σύνδεση με ήδη επιβεβαιωμένο κρούσμα. Για άλλα τέσσερα συνεχίζεται η διερεύνηση.
 
Τριάντα επτά άτομα έχουν αποθεραπευτεί
«Είναι σημαντικό να πούμε ότι τα 446 περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν μετά τη διεκπεραίωση συνολικά 10,946 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και το Μικροβιολογικό Τμήμα των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ και τα ιδιωτικά εργαστήρια. Τα 317 από τα 446 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο. Θέλω να σημειώσω ότι 37 από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά με στον ιό και νοσηλεύτηκαν, έχουν αποθεραπευτεί», τόνισε ο Ακαδημαϊκός Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Λεόντιος Κωστρίκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πέραν των 200 ατόμων υποβλήθηκαν σε δειγματοληψία σήμερα στην Πάφο

Ολοκληρώθηκε η δειγματοληψία στην Αραδίππου
Ο κ. Κωστρίκης σημείωσε πως το εργαστήριο NIPD Genetics διενεργεί δειγματοληψίες στις περιοχές Πάφου και Αραδίππου. Η δειγματοληψία στην Αραδίππου έχει συμπληρωθεί (525 δειγματοληψίες). Χθες ανακοινώθηκαν τρία θετικά περιστατικά από 38 δειγματληψίες και σήμερα ανακοινώθηκε ακόμα ένα θετικό από 178 δειγματοληψίες. Τα συνολικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.
 
Στην Πάφο υπάρχουν 1,000 προγραμματισμένες δειγματοληψίες που άρχισαν από χθες και θα ολοκληρωθούν μέχρι και την Τρίτη. Μέχρι στιγμής, εξήγησε ο Λεόντιος Κωστρίκης, «δεν έχουμε αποτελέσματα να αναφέρουμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κρύβουν επαφές, δημιουργούν πρόβλημα στην ιχνηλάτηση-Έκκληση από τους ειδικούς

Προοδευτική μείωση στα επιβεβαιωμένα κρούσματα
Ο κ. Κωστρίκης σημείωσε πως παρατηρώντας τα δεδομένα των τελευταίων πέντε ημερών διαπιστώνουμε μια προοδευτική μείωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
 
Συγκεκριμένα:

  • Την περασμένη Τετάρτη, 1η Απριλίου, από τις 779 εργαστηριακές διαγνώσεις επιβεβαιώθηκαν 58 κρούσματα, που ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός που καταγράφηκε στην Κύπρο μέχρι τώρα.
  • Την Πέμπτη, 2 Απριλίου, επιβεβαιώθηκαν 36 κρούσματα από 603 αναλύσεις.
  • Την Παρασκευή, 3 Απριλίου, επιβεβαιώθηκαν 40 κρούσματα σε 668 αναλύσεις.
  • Χθες, 4 Απριλίου, από σύνολο 698 αναλύσεων επιβεβαιώθηκαν 30 κρούσματα και σήμερα, από σύνολο 792 επιβεβαιώθηκαν 20.

 
«Από επιστημονικής πλευράς θα ήταν πρόωρο να περιγράψουμε την εικόνα αυτή ως ένδειξη υποχώρησης του ιού. Είναι όμως βέβαιο ότι μάς γεμίζει αισιοδοξία για την αποτελεσματικότητα των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται. Θέλουμε ξανά να σας ευχαριστήσουμε για την προσπάθεια που καταβάλλετε γιατί χωρίς τις δικές σας στερήσεις, σίγουρα δεν θα είχαμε αυτούς τους αριθμούς, οι οποίοι μάς επιτρέπουν να προσδοκούμε για τη συνέχεια», σημείωσε ο Λεόντιος Κωστρίκης.
 
Πρόσθεσε πως «εκ μέρους όλης της επιστημονικής ομάδας εκφράζω την ευγνωμοσύνη μας και σας καλώ να συνεχίσετε με την ίδια αποφασιστικότητα την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων. Όπως είπαμε πολλές φορές, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, αλλά δυστυχώς είναι και ευμετάβλητη. Ανά πάσα στιγμή όλα μπορούν να ανατραπούν. Σας παρακαλώ να μείνετε στα σπίτια σας και να κρατάτε αποστάσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ακόμη ένας θάνατος... Αιτία το βεβαρημένο ιστορικό, εννέα οι νεκροί από τον ιό

Ακόμη ένας θάνατος, αιτία το βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό

Το θάνατο ακόμη ενός ασθενή ανακοίνωσε ο Δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ. 

«Σήμερα έχουμε να σας ανακοινώσουμε έναν ακόμα θάνατο ασθενούς θετικού στον ιό SARS-CoV-2. Πρόκειται για άντρα 76 ετών με βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό. Ο θάνατός του, με βάση την εφαρμογή του συστήματος ΙΡΙΣ αποδίδεται στο βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό. Κατόπιν τούτου, ο συνολικός αριθμός των θανάτων σε ασθενείς θετικούς σε COVID-19 ανέρχεται σε 14, ενώ οι θάνατοι με τελική αιτία θανάτου τη νόσο COVID-19 παραμένουν 9, 7 άντρες και 2 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 66», τόνισε ο Δρ. Λοΐζου.
 
Έντεκα άτομα διασωληνωμένα στις ΜΕΘ
Σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονται 36 άτομα, τέσσερις εξ αυτών νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Δόθηκαν επίσης τέσσερα εξιτήρια.
 
Συνολικά έντεκα άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, τρία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και οκτώ στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Η κατάσταση όλων αυτών των ασθενών μέχρι τη στιγμή αυτή είναι σταθερή αλλά κρίσιμη. Συνολικά επίσης σε θάλαμο νοσηλεύονται οκτώ επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, σε σταθερή κατάσταση.
 
«Η πανδημία είναι ένα κορυφαίο δραματικό γεγονός που πλήττει όλο τον πλανήτη. Αισθάνομαι την ανάγκη σήμερα να επαναλάβω ότι όσο λιγότερο είναι τα κρούσματα τόσο πιο διαχειρίσιμη θα είναι η κατάσταση στα νοσηλευτήρια. Στην επιδημιολογική ανάλυση που παρουσιάστηκε την Πέμπτη, ένα 30% έλαβε νοσοκομειακή περίθαλψη και ένα 17% από αυτούς χρειάστηκε νοσηλεία στη ΜΕΘ. Περίπου το 5% επί του συνόλου των κρουσμάτων. Την ίδια ώρα, με βάση τα στοιχεία που ανέφερα πιο πάνω η θνησιμότητα στην Κύπρο από COVID-19 σε σχέση με τον συνολικό αριθμό επιβεβαιωμένων περιστατικών είναι γύρω στο 2%», υπέδειξε ο Δρ. Λοΐζου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτσι γίνεται η κωδικοποίηση της αιτίας θανάτου των θυμάτων με κορωνοϊό

Πρόσθεσε σημειώνοντας πως προσπάθειά τους είναι να γίνουν τα νούμερα που καταγράφονται στην Κύπρο ακόμη καλύτερα.
 
«Τα νούμερα αυτά μέχρι στιγμής είναι ικανοποιητικά και σαφώς πιο κάτω από τον μέσο όρο παγκόσμια. Η προσπάθειά μας είναι να τα κάνουμε καλύτερα. Κάθε μέρα που κερδίζουμε, το εμπλεκόμενο προσωπικό στην αντιμετώπιση των περιστατικών εκπαιδεύεται, μαθαίνει και προσαρμόζεται στις διαφορετικές ανάγκες αυτών των ασθενών. Μια εντελώς καινούργια ασθένεια, πόσω μάλλον μια πρωτόγνωρη πανδημία, φέρνει τον ιατρικό κόσμο αντιμέτωπο με πολλαπλές προκλήσεις. Όσο κερδίζουμε χρόνο πριν την κορύφωση, τόσο κερδίζουμε γνώσεις και από τη δική μας εμπειρία και από την εμπειρία άλλων χωρών που αντιμετώπισαν πρώτες την πανδημία. Σε αυτή τη νόσο τα ποσοστά των σοβαρών πασχόντων σε σχέση με το σύνολο των κρουσμάτων παραμένουν και θα παραμείνουν τα ίδια μέχρι να βρεθεί αποτελεσματική θεραπεία. Όσο πιο μικρό είναι το νούμερο των κρουσμάτων τόσο πιο μικρό θα είναι και το νούμερο των σοβαρά πασχόντων. Όσο πιο μικρό είναι το νούμερο των σοβαρά πασχόντων, τόσο πιο λίγους θανάτους θα έχουμε».
 
Κατέληξε σημειώνοντας πως «τηρώντας τις οδηγίες, μένοντας σπίτι και κρατώντας τις αποστάσεις, μειώνουμε τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων και δίνουμε στους γιατρούς των ΜΕΘ τη δυνατότητα να συνεχίσουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα