Κρύβουν επαφές, δημιουργούν πρόβλημα στην ιχνηλάτηση-Έκκληση από τους ειδικούς

Προβλήματα στην ιχνηλάτηση φαίνεται να προκύπτουν από ασθενείς που αποφεύγουν να ενημερώσουν τους ειδικούς για όλες τις επαφές τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος διασποράς και ορφανών κρουσμάτων.
 
Κατά τη καθιερωμένη διάσκεψη Τύπου των ειδικών του Υπουργείου Υγείας, αναφέρθηκε πως παρατηρείται ελλειπούς ενημέρωσης από ασθενείς, απευθύνοντας έκκληση όπως όλοι ενημερώνουν σωστά, ώστε να ακολουθείται η σωστή διαδικασία.
 
Όπως ανέφερε ο Λεόντιος Κωστρίκης, Ακαδημαϊκός Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών,
«είναι σημαντικό ότι η στρατηγική της ιχνηλάτησης, την οποία ακολουθούμε κρίνεται διεθνώς ως πολύ αποτελεσματική και θεωρείται αποδοτική μέθοδος. Στην Κύπρο, λόγω του μικρού πληθυσμού, η ιχνηλάτηση λειτουργεί ακόμη πιο αποδοτικά και αυτό είναι ένα ευεργετικό πλεονέκτημα για εμάς. Δυστυχώς όμως παρατηρούμε φαινόμενα ελλειπούς ενημέρωσης των επιδημιολόγων κατά τη διαδικασία ιχνηλάτησης».
 
Όπως εξήγησε, υπάρχουν πολίτες που αποφεύγουν να δώσουν στοιχεία για επαφές που είχαν, τονίζοντας «ότι κάθε άλλο παρά προστατεύουν τους φίλους και τους αγαπημένους τους όσοι αποκρύβουν σημαντικές πληροφορίες. Χωρίς να το γνωρίζουν μπορεί να τους έχουν μολύνει ή να έχουν μολυνθεί. Τους παρακαλούμε, λοιπόν, να μας δίδουν όλη την απαραίτητη πληροφόρηση ώστε να έχει νόημα η επίπονη διαδικασία της ιχνηλάτησης».
 
Φοβισμένοι οι Παφίτες
Την ίδια ώρα, σε ότι αφορά τη δειγματοληψία στην Πάφο, οι ειδικοί απηύθυναν έκκληση στους δημότες για να υποβληθούν σε τεστ κορωνοϊού, αφού φαίνεται πως κάποιοι φοβούνται και ως εκ τούτου δεν μετέβησαν για να υποβληθούν στην εξέταση.

Συνολικά θα ελεγχθούν 1000 άτομα, απόφαση που λήφθηκε λόγω των αυξημένων κρουσμάτων και της διασποράς που παρατηρήθηκε.

Όπως τόνισε ο Λεόντιος Κωστρίκης, Ακαδημαϊκός Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, «δεν είναι κάτι που είναι προσβλητικό. Θα βοηθήσετε την πόλη σας, αλλά θα βοηθήσετε και τους εαυτούς σας για να δείτε αν έχετε τον ιό. Θέλω να επαινέσω αυτή την προσπάθεια γιατί από επιστημονικής άποψης είναι άψογη».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι