Απαντούν για την πτήση επαναπατρισμού από το Ην. Βασίλειο ΥΠΕΞ και Υπ. Μεταφορών

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος, αναφερόμενοι στην επιστολή του Βουλευτή του Κινήματος Αλληλεγγύη κ. Μιχάλη Γιωργάλλα, ημερομηνίας 4 Απριλίου 2020, με θέμα «Επαναπατρισμός φοιτητών κατά παράβαση απαγορευτικών Διαταγμάτων» σε σχέση με την πτήση U29036 της 29ης Μαρτίου από το Ηνωμένο Βασίλειο προς την Κύπρο, ανακοινώνουν τα ακόλουθα:
 
1.  Η συγκεκριμένη πτήση, πραγματοποιήθηκε μετά από συνεννόηση της Βρετανικής Κυβέρνησης με την αεροπορική εταιρεία EasyJet με σκοπό την μεταφορά από την Κύπρο, Βρετανών υπηκόων.
 
2.  Επειδή διαπιστώθηκε ότι υπήρχε αριθμός δικαιούχων (29 στον αριθμό) βάσει των σχετικών Διαταγμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη διενέργεια της πτήσης για να επαναπατριστούν, ζητήθηκε από την πιο πάνω αεροπορική εταιρεία όπως μεταφέρει τα εν λόγω άτομα στην Κύπρο. Όλοι ανεξαιρέτως από τους επαναπατρισθέντες επιβάτες ήταν δικαιούχοι που είτε βρίσκονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο, είτε ταξίδεψαν κατόπιν σχετικής ειδοποίησης στο Λονδίνο για το σκοπό αυτό, από Σουηδία, Κροατία, Κολομβία και Περού. Πιο συγκεκριμένα τα άτομα αυτά αφορούσαν σε:
  • Πρόσωπα που είχαν μεταβεί σε χώρες του εξωτερικού για ιατρικούς λόγους.
  • Πρόσωπα που ευρίσκονταν στο εξωτερικό για ολιγοήμερη παραμονή, για επαγγελματικούς ή υπηρεσιακούς λόγους.
  • Πρόσωπα τα οποία εξετάστηκαν για τον κορωνοϊό από εγκεκριμένο διαπιστευμένο οργανισμό ή και εργαστήριο για θέματα Δημόσιας Υγείας και βρέθηκαν αρνητικά.
3.  Προς τον σκοπό αυτό δόθηκε έγκριση από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων δυνάμει του σχετικού Διατάγματος.
 
4.  Για κανένα από τους επιβάτες δεν υπήρχε ή υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη ότι είναι συγγενής πρώτου ή/και άλλου βαθμού Αξιωματούχων του Κράτους, είτε του Προέδρου της Δημοκρατίας, είτε του Προέδρου της Βουλής, είτε Υπουργών, Βουλευτών ή άλλων αξιωματούχων της πολιτείας.
 
5.  Υπήρξε ένας επιβάτης ο οποίος ήταν φοιτητής και είχε εξετασθεί και βρεθεί αρνητικός στον κορωνοϊό λόγω του ότι είχε νοσηλευτεί για θέμα υγείας σε νοσοκομείο στο Λονδίνο και στο πλαίσιο της νοσηλείας του, του έγινε και η εν λόγω εξέταση. Ως εκ τούτου είχε το δικαίωμα επαναπατρισμού με βάση το Διάταγμα.
 
Τα στοιχεία της συγκεκριμένης πτήσης και των επιβατών είναι διαθέσιμα σε όποιον τα ζητήσει μέσω της αρμόδιας Αρχής για επιθεώρηση και επιβεβαίωση.
 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Νέες παράτυπες εργασίες στον Ακάμα καταγγέλλουν περιβαλλοντικές οργανώσεις
Στήριξη στον ΚΟΑΠ δήλωσε ο ΓΓ ΑΚΕΛ στον Επίτροπο Αγροτικών Πληρωμών
Ο ΣΕΑΠΕΚ καλεί αρμόδιες αρχές να εγκύψουν στο θέμα περικοπών συστημάτων ΑΠΕ
Νέος γύρος διαβουλεύσεων με τα κόμματα για τους χαμηλόμισθους από την Ισότητα
Η ανάγκη πάταξης αθέμιτων πρακτικών για γεωργικά προϊόντα τέθηκε στην Επιτροπή Γεωργίας
Μη τήρηση δεσμεύσεων και αδράνεια για το Περνέρα διαπίστωσε η Βουλή
Ήρθε στην Κύπρο για διακοπές και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα φιδιού
Επαφές Επικεφαλής Επιστήμονα στο Τόκιο για συνεργασία σε έρευνα και καινοτομία
Ανακαλείται μείγμα για κοτόπουλο λόγω εντοπισμού αλλεργιογόνου ουσίας (pic)