Κάποιοι, λες και δεν συμβαίνει τίποτα... Κάποιοι άλλοι, τάξη και πειθαρχία!

Παρεούλα, τσιγαράκι, κουβεντολόι και χαχανητά. Στον πυρήνα του Στροβόλου, στον περίβολο της εκκλησίας της Χρυσελεούσας, Παρασκευή απόγευμα στις 6.15. Για τήρηση των αποστάσεων ούτε λόγος. Δυο νεαροί και μια κοπέλα. Σαν να τίποτα να μη συμβαίνει. Σαν να μην αιωρείται ο θάνατος σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια μας.                                                       

Σταθμεύω το αυτοκίνητο στο νεκρό παρκινγκ απέναντι. Στη γειτονιά επικρατεί νέκρα. Πόρτες και παράθυρα κλειστά. Κανένας γείτονας δεν φαίνεται. Μένω για τρία λεπτά. Με βλέπουν που τους βλέπω. Καρφί δεν τους καίγεται. Περνάει όση ώρα μένω εκεί ένας μεσήλικας, που είναι φανερό πως είχε βγει για περπάτημα.                                       

Τον βλέπουν που τους βλέπει. Δεν συγκινούνται, ο άνθρωπος συνεχίζει τον δρόμο του. Οι νεαροί μένουν.              

Τα πειράγματα και τα γέλια καλά κρατούν και θα κρατούν, γιατί ποτέ κανείς δεν τους έμαθε να σέβονται, γιατί το επιτρέπει η απουσία παιδείας. Γιατί η ευθύνη έναντι του εαυτού μας και των άλλων αποτελεί για ένα μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας μας ανάγνωσμα παντελώς άγνωστο σε ψιλά γράμματα.

Η στενάχωρη και απογοητευτική εικόνα που αντίκρισα στο κέντρο του Στροβόλου ήταν η αφετηρία μιας 60λεπτης περιήγησης που ακολούθησε στην οδό Σταυρού, από τη συμβολή της με την Αθηνών μέχρι τη διασταύρωση με την Ιωσήφ Χατζηιωσήφ. Στόχος, να αποτυπωθεί μια ενδεικτική εικόνα σε μια από τις βασικές εμπορικές περιοχές της πόλης.                                                            

Πειθαρχούμε, αδιαφορούμε, πώς κινούμαστε, γιατί βγήκαν όσοι βγήκαν από το σπίτι και γιατί βρέθηκαν στη Σταυρού με τα μετρημένα στα δάκτυλα τα εν λειτουργία εμπορικά υποστατικά;
 
Και καταγράψαμε:
Λεωφόρος Σταυρού, 6.25 - 7.25 το απόγευμα.                             

- Η κίνηση των οχημάτων μόνο Δεκαπενταύγουστο θυμίζει. Σταθμεύω στη συμβολή της Σταυρού με την Αθηνών και σε διάστημα 10 λεπτών μετρώ 55 οχήματα. Μεταξύ αυτών έξι ντελιβεράδες σε μηχανάκια και ένα εν κινήσει περιπολικό.

  • Οδηγώ από τη συμβολή της Αθηνών με τη Σταυρού έως και το τέρμα που συναντά την Ιωσήφ Χατζηιωσήφ. Παρατηρώ την κίνηση στα ανοικτά περίπτερα, σ’ ένα φούρνο, μια πιτσαρία και δυο φαρμακεία. Όλα τα εμπορικά καταστήματα είναι κλειστά.
  • Εξ όσων μπορώ να διακρίνω από το αυτοκίνητο, βλέπω ένα πελάτη ανά περίπτερο, καθόλου στην πιτσαρία, που λειτουργεί με κατ ’οίκον παράδοση, κανένα στο ένα φαρμακείο, τρεις να στέκονται τηρώντας τις αποστάσεις έξω από το δεύτερο. Ο φούρνος συγκεντρώνει τους περισσότερους πελάτες. Μπορώ να δω στο σύνολο έξι, μέσα κι έξω, σε διαδικασία ψωνίσματος - στάθμευσης. Στην είσοδο απολυμαίνουν τα χέρια, βγαίνοντας τηρούν τις μεταξύ τους αποστάσεις. Όλοι οι εργαζόμενοι φοράνε μάσκες.
  • Σταθμεύω δίπλα από το σχολείο επί της Σταυρού, απέναντι από τις καφετέριες, που είναι κλειστές. Σε διάστημα 10 λεπτών μετρώ 21 άτομα που είναι προφανές ότι βγήκαν για σκοπούς άσκησης. Περπατούν ή τρέχουν μόνοι τους ή με άλλο ένα άτομο. Οι ηλικίες τους, κυρίως από 30 έως 60. Μόνο δυο ζευγάρια ηλικιωμένων άνω των 70.
  • Επτά άτομα συνοδεύουν κατοικίδια.

Τι είδαμε και τι ακούσαμε στο περίπτερο
Επισκεπτόμαστε ένα από τα μεγαλύτερα περίπτερα της πρωτεύουσας, που βρίσκεται επί της Σταυρού. Παραμένουμε μέσα, αλλά κι έξω στον χώρο στάθμευσης, για συνολικό διάστημα 20 λεπτών.                                      

Στην είσοδο είναι αναρτημένη ευδιάκριτη σημείωση σε έντονο κίτρινο χρώμα με την ένδειξη - Παρακαλώ κρατάτε τις αποστάσεις. Μπορεί κανείς να τη δει από τον χώρο στάθμευσης, όπου είναι παρκαρισμένα τέσσερα αυτοκίνητα. Στα δυο από αυτά βλέπουμε από δυο άτομα, στο ένα μόνο τον οδηγό και στο άλλο δυο παιδιά να περιμένουν τη μαμά να βγει από το περίπτερο.                                                                        

Κατεβαίνουμε. Από τον καλυμμένο εξωτερικό χώρο μέχρι και το ταμείο υπάρχουν στο πάτωμα ενδείξεις για τήρηση των αποστάσεων. Τις τηρούμε εμείς και όσοι μπαίνουν στο περίπτερο την ώρα που βρισκόμαστε εκεί. Στο ταμείο έχει τοποθετηθεί διαφανές διαχωριστικό μεταξύ των εργαζομένων και των πελατών. Υπάρχει, επίσης, αντισηπτικό.                                                                

Τάξη και πειθαρχία!                                                          

Παρατηρούμε τους πελάτες. Τι ψωνίζουν; Η νεαρή μαμά με τα παιδιά στο αυτοκίνητο βγαίνει με δυο πλαστικές σακούλες γεμάτες. Μπορούμε να διακρίνουμε γάλατα και γιαουρτάκια. Ένας μεσήλικας κύριος ψάχνει τη σοκολάτα της αρεσκείας του και μια για τη γυναίκα του στο σπίτι, ένας άλλος πληρώνει τα τσιγάρα του, ένα ζευγάρι διαλέγει ξηρούς καρπούς, ένας νεαρός φεύγει με μια εξάδα νερά.                                  

Μια κυρία που εξυπηρετήθηκε και κάνει να βγει με γάλα στο χέρι, αστειεύεται για τον κορωνοϊο, ο μεσήλικας άλλο που δεν θέλει, πιάνεται από το σχόλιό της, συμπληρώνει ο νεαρός στο ταμείο και η κουβέντα συνεχίζεται, όπως ακούμε φεύγοντας, αφού ρίχνουμε πρώτα μια ματιά στους τίτλους των εφημερίδων που βρίσκονται έξω στο σταντ, στην πλειοψηφία τους και σε ποσοστό άνω του 90% με θέμα τη ζωή μας και το πώς συνεχίζεται μετά τον κορωνοϊό.    

Δειτε Επισης

Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας
Δύο ύποπτοι για την επίθεση στο Crocus κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα
Η Πολωνία κατηγορεί τη Ρωσία για κατασκοπεία και προσπάθειες αποσταθεροποίησης
Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Aσφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη-Στα $3 δισ. οι πρώτοι υπολογισμοί
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Έκθεση-κόλαφος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«H Τουρκία προχωρά σε παράνομες απελάσεις Σύρων»
Η Βουλή της Σκωτίας εξετάζει σχέδιο νόμου για την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από καταληκτική νόσο