Οι δύο τάσεις στους Παφίτες που προσέρχονται για τεστ-Εντός 72 ωρών το αποτέλεσμα

Με αισθήματα αγωνίας και ανησυχίας προσέρχονται αρκετοί κάτοικοι Πάφου, από τις 8:00 το πρωί, για τη διενέργεια ανιχνευτικoύ ελέγχου (tests) RNA, που γίνεται στην πρώην « Οικία Επάρχου», χωρίς ωστόσο να έχουν παρατηρηθεί καταστάσεις πανικού. 

O προαύλιος χώρος της “Οικίας Επάρχου” γέμισε από το πρωί με οχήματα πολιτών, που προσήλθαν ύστερα από τηλεφωνικά ραντεβού, που έχουν προγραμματιστεί με όσους θεωρείται ότι πρέπει να υποβληθούν στη συγκεκριμένη εξέταση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΕΔΩ

Η δειγματοληψία έγινε μέσα στα οχήματα χωρίς να χρειαστεί ο κόσμος να προσέρχεται εντός της πρώην “Οικίας Επάρχου” και αυτό για λόγους καθαρά ασφάλειας και των ιδίων, αλλά και των δειγματοληπτών. 

Λειτουργοί της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης, έφτασαν στις οκτώ το πρωί με τα απαραίτητα υλικά και εξοπλισμό, στον χώρο.

Ο δειγματοληπτικός έλεγχος, διεξάγεται μετά από τηλεφώνημα που δέχτηκαν χθες πολίτες και κατόπιν διαστρωμάτωσης βασισμένης σε δημογραφικά κριτήρια (ηλικία, φύλο), τα οποία όρισε η επιστημονική/επιδημιολογική ομάδα του Υπουργείου για να διασφαλιστεί στατιστικά το δείγμα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα, αφού η διενέργεια της δειγματοληψίας γίνεται με αυστηρούς κανόνες ασφαλείας και με απόλυτη τάξη και ηρεμία. 

Δημότες της Πάφου σε δηλώσεις τους στο ΚΥΠΕ εξέφρασαν την ικανοποίηση τους αφού, όπως ανέφεραν, με τη συγκεκριμένη δειγματοληψία ελπίζουν ότι θα φανεί η πραγματική κατάσταση στην Πάφο, που διακατέχεται από ανησυχία μετά και τα αυξημένα κρούσματα που παρατηρήθηκαν.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως το μεγάλο αυτό δείγμα, θα αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για τη διϋπουργική επιτροπή και τους επιστήμονες για να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα για τα επόμενα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν. Κάλεσε δε τον κόσμο να ανταποκριθεί θετικά στο κάλεσμα.

Πρόσθεσε ακόμη πως ένα ποσοστό κοντά στο 18% που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες φοβούνται να προσέλθουν στο χώρο της δειγματοληψίας.

Τα αποτελέσματά αναμένονται εντός των 72 ωρών.

Επανέλαβε πως ο κατάλογος αποτελείται από 1300 άτομα και περιμένουν ανταπόκριση τουλάχιστον από 1000 άτομα. 

Εξάλλου, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Νικόλας Λιασίδης κοινοτάρχης Χλώρακας, που βρέθηκε από το πρωί στην πρώην “Οικία Επάρχου” ανέφερε πως ανάμεσα στον κόσμο υπάρχουν δύο τάσεις. Είναι, όπως εξήγησε, αυτοί που ζητούν να κάνουν το τεστ και επιδιώκουν τη δειγματοληψία, αλλά είναι και εκείνοι που ανησυχούν να κάνουν το τεστ, φοβούμενοι τον συνωστισμό ή και που επέδειξαν αδιαφορία.
 
Οι απώλειες υπολογίζονται, είπε, στο 25%-30%. Κάποιοι, σημείωσε, που απάντησαν θετικά στο κάλεσμα που τους έγινε για τη διενέργεια του σχετικού ανιχνευτικού ελέγχου (tests) RNA, μπορεί και να μην προσέλθουν, ενώ κάποιοι άλλοι αρνήθηκαν εξαρχής επικαλούμενοι διάφορους λόγους. Ωστόσο, υπήρχαν και αυτοί, σημείωσε, που επιθυμούν να γνωρίζουν εάν είναι θετικοί ή αρνητικοί στον κορωνοϊό αλλά και να προστατευθούν.

Στο μεταξύ, ο κ. Λιασίδης ανέφερε πως εκτός της απόφασης που έλαβε το Κ.Σ. Χλώρακας να συμβάλει στη χρηματοδότηση της έρευνας 1000 ανιχνευτικών ελέγχων (τεστ) που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στην Πάφο, με πρωτοβουλία του Δ. Πάφου και του Υπουργείου Υγείας, αποφάσισε, επίσης, να διενεργήσει σε συνεργασία με εγκεκριμένο εργαστήριο 50 τεστ ανίχνευσης κρουσμάτων κορωνοϊου. 

Τα δείγματα συνέχισε, θα παρθούν στοχευμένα από εργαζόμενους σε καταστήματα στην Χλώρακα τα οποία είναι κανονικά σε λειτουργία, όπως είναι υπεραγορές, φούρνοι, φρουταρίες, περίπτερα, τράπεζες. Δείγματα θα ληφθούν και από ορισμένα μέλη του προσωπικού του Κ.Σ. Χλώρακας που εξυπηρετούσαν κόσμο. Στόχος είναι να ανιχνευθεί εάν υπάρχει κάποια εστία μετάδοσης του ιού, σε σημεία που είναι επισκέψιμα για το κοινό στην Χλώρακα, συμπλήρωσε,

Τα αποτελέσματα της έρευνας, όπως είπε, “θα μας δώσουν την δυνατότητα να αντιδράσουμε αλλά θα αξιοποιηθούν και από την επιστημονική ομάδα του Υπουργείου Υγείας, ώστε να αποτελέσουν αντικείμενο επιδημιολογικής μελέτης για να εξαχθούν πολύτιμα και αναγκαία συμπεράσματα που θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση του ιού”.

Επεσήμανε τέλος πως οι χώρες που αντιμετώπισαν με μεγαλύτερη επιτυχία την κατάσταση είναι οι χώρες που ακολούθησαν την τακτική των μαζικών τεστ.

Ο κοινοτάρχης Έμπας Αντωνάκης Νικηφόρου σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως το κλίμα που επικρατεί στην κοινότητα του είναι αυτό της ανησυχίας. Τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας που εξήγγειλε η κυβέρνηση, ενώ κάποιοι, όπως είπε, φοβούνται να μεταβούν για δειγματοληψία, αλλά κάποιοι άλλοι, ανέφερε, εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη δειγματοληψία των 1000 τεστ θα βοηθήσει το ευρύτερο καλό. Με τη σωστή επιλογή, είπε ο κ. Νικοφόρου, τα αποτελέσματα της έρευνας θα είναι τεράστια.
 
Σημειώνεται πως για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας αυτής, ο Δήμος Πάφου, ο Δήμος Πέγειας, οι κοινότητες Χλώρακας και Έμπας, καθώς και το ΕΒΕ Πάφου και η Επαρχιακή Επιτροπή Πάφου του ΠΑΣΥΞΕ θα συνεισφέρουν από 10.000 ευρώ έκαστος, ενώ το Υπουργείο Υγείας θα συνεισφέρει το ποσό των 50.000 ευρώ. Ο Δήμος Πάφου συνδράμει επίσης την όλη προσπάθεια με ομάδα του προσωπικού του και ομάδα εθελοντών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
 

Δειτε Επισης

Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας
Δύο ύποπτοι για την επίθεση στο Crocus κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα
Η Πολωνία κατηγορεί τη Ρωσία για κατασκοπεία και προσπάθειες αποσταθεροποίησης
Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Aσφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη-Στα $3 δισ. οι πρώτοι υπολογισμοί
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Έκθεση-κόλαφος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«H Τουρκία προχωρά σε παράνομες απελάσεις Σύρων»
Η Βουλή της Σκωτίας εξετάζει σχέδιο νόμου για την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από καταληκτική νόσο