Η κωδικοποίηση για τα αίτια θανάτου και η μείωση των νεκρών από τον ιό

Ακόμη ένα νεκρό από κορωνοϊό ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, με το συνολικό αριθμό των θυμάτων να ανέρχεται στους εννέα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: LIVE: Αλλαγή δεδομένων για τους νεκρούς στην Κύπρο-13 οι θάνατοι, 9 όμως λόγω ιού
 
Παρά το γεγονός ότι επρόκειτο, με βάση τις ανακοινώσεις, για τον εντέκατο νεκρό, το Υπουργείο Υγείας, κατά τη σημερινή διάσκεψη τύπου, ανέφερε ότι τα θύματα που άφησαν την τελευταία τους πνοή στα νοσοκομεία και είχαν προσβληθεί από τον ιό, είναι δεκατρία. Ωστόσο, όπως εξηγήθηκε με τη χρήση νέου λογισμικού, το οποίο καταγράφει όλα τα προβλήματα υγείας των ασθενών και ακολούθως αναλύει με ακρίβεια τους λόγους θανάτου, οι θάνατοι στην Κύπρο από κορωνοϊό είναι εννέα.
  
Όπως εξήγησε ο Δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, μετά και τη χθεσινή παρουσίαση των επιδημιολογικών στοιχείων, έχει τεθεί σε εφαρμογή η διαδικασία κωδικοποίησης της τελικής αιτίας θανάτου με χρήση του λογισμικού IRIS.
 
Η χρήση αυτή αποφασίστηκε στην προσπάθεια να καθοριστεί όσο το δυνατό πιο σωστά η πραγματική αιτία θανάτου ασθενών θετικών στον ιό SARS-CoV-2, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς τους ασθενείς έχουν βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό, στο οποίο θα μπορούσε να αποδοθεί και ο θάνατος. Με βάση τα δεδομένα στα οποία έγινε η επεξεργασία και τη θετικοποίηση εργαστηριακής διαγνωστικής εξέτασης σε θανόντα προηγούμενων ημερών, ο συνολικός αριθμός των θανάτων σε ασθενείς θετικούς στον ιό ανέρχεται σε 13, από τους οποίους εννέα θάνατοι αποδίδονται στη νόσο COVID-19 και τέσσερις σε άλλα αίτια. Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών των οποίων η αιτία θανάτου είναι η νόσος COVID-19 είναι 66, 86% άντρες και 14% γυναίκες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ακόμη ένας νεκρός στην Κύπρο, άλλα 40 επιβεβαιωμένα κρούσματα
 
«Αναγκαζόμαστε να επαναλάβουμε κάθε μέρα ότι πρέπει όταν λέμε να κερδίζουμε χρόνο. Γνωρίζουμε ότι ο τρόπος ζωής στον οποίο καλούμαστε να προσαρμοστούμε έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτόν που ξέραμε. Ειδικά εμείς σαν μεσογειακός λαός έχουμε συνηθίσει να έχουμε την ελευθερία μας, να απολαμβάνουμε τον ήλιο και τη θάλασσα. Καλούμαστε να τα στερηθούμε. Εκείνο που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι τα στερούμαστε τώρα, ώστε να μπορέσουμε όσο το δυνατό πιο γρήγορα να το ξαναπολαύσουμε», τόνισε ο Δρ. Λοΐζου.
 
Αναφερόμενος στο νέο θάνατο, ο κ. Λοΐζου σημείωσε πως πρόκειται για άντρα 64 ετών, με υποκείμενα νοσήματα.
 
Έντεκα άτομα στις ΜΕΘ
Σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονται 37 άτομα, πέντε εξ αυτών νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.
 
Έντεκα άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, δύο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και εννέα στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Στα υπόλοιπα νοσηλευτήρια νοσηλεύονται σε θάλαμο έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, σε σταθερή κατάσταση. Ένα άτομο νοσηλεύεται στη ΜΕΘ Λεμεσού χωρίς να είναι διασωληνωμένο.
 
Η κατάσταση όλων αυτών των ασθενών μέχρι τη στιγμή εκείνη είναι σταθερή αλλά κρίσιμη.
 
Σαράντα νέα κρούσματα
Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε άλλα 40 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
 
Συγκεκριμένα, πρόκειται για:
• 29 άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών,
• 2 άτομο από ταξίδι, και
• 9 άτομα των οποίων το ιστορικό διερευνάται.
 
Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 396 (περιλαμβανομένων και των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις).
 
Σημειώνεται πως από τα περιστατικά που δηλώθηκαν τις προηγούμενες μέρες ως υπό διερεύνηση, βρέθηκε σύνδεση με ήδη επιβεβαιωμένα κρούσματα για 11. Για άλλα 10 συνεχίζεται η διερεύνηση.
 
«Είναι σημαντικό να αναφέρω εδώ ότι τα 396 περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν μετά τη διεκπεραίωση συνολικά 9,447 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και το Μικροβιολογικό Τμήμα των Γενικών Νοσοκομείων Λευκωσίας και Λεμεσού και του και ιδιωτικά εργαστήρια. Τα 268 από τα 396 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο. Θέλω να σημειώσω ότι 27 από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά με στον ιό και νοσηλεύτηκαν, έχουν αποθεραπευτεί. Τα σημερινά αποτελέσματα έχουν μια αριθμητική και επιδημιολογική αλληλουχία με εκείνα των τελευταίων ημερών και υπό αυτή την έννοια δεν μας προκαλούν έκπληξη», δήλωσε ο Λεόντιος Κωστρίκης, Ακαδημαϊκός Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου.
 
«Είναι πέραν από εμφανές ότι υπήρξε διασπορά του ιού στον πληθυσμό. Για το λόγο αυτό σας καλούμε όπως ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες για αυτοπεριορισμό και να τηρείτε τους κανόνες ατομικής υγιεινής», κατέληξε ο κ. Κωστρίκης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»