Τα κλινικά χαρακτηριστικά των ασθενών και πόσοι χρειάστηκαν νοσηλεία

Πολύ σημαντικά στοιχεία, από τη χαρτογράφηση του COVID-19 στην Κύπρο μέχρι τις 31 Μαρτίου, έδωσε στη δημοσιότητα η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης. Στοιχεία που καταδεικνύουν από τη μία ταύτιση της Κύπρου με τα παγκόσμια στατιστικά και βγάζουν στη επιφάνεια από την άλλη, κάποια ιδιαίτερα χαρακτηρίστηκα της πορείας της νόσου στη χώρα μας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Στην έρευνα δεν περιλαμβάνονται τα 58 χθεσινά κρούσματα. Μέχρι την 31η Μαρτίου, είχαν αναφερθεί 267 εργαστηριακά επιβεβαιωμένες περιπτώσεις COVID-19 (συμπεριλαμβανομένων και τεσσάρων περιστατικών στις βρετανικές βάσεις). O χρόνος που μεσολαβεί από την έναρξη των συμπτωμάτων, μέχρι την ημερομηνία της δειγματοληψίας ήταν 4 μέρες (Ενδοτεταρτημοριακό εύρος: 2-7 ημέρες).
 
Όπως αναφέρεται για 4 περιστατικά, η ημερομηνία συλλογής του δείγματος ήταν πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, και αυτό οφείλεται στην άμεση εξέτασης ατόμων που είχαν επαφή με επιβεβαιωμένο ή πιθανό περιστατικό COVID-19.
 Επιδημιολογικό ιστορικό
 
Σύμφωνα με την Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης μέχρι την 31η Μαρτίου, ο τρόπος έκθεσης ήταν διαθέσιμος για 253 περιπτώσεις (95%), ενώ για 14 περιπτώσεις δεν έχει ολοκληρωθεί η διερεύνηση.
 
Από αυτές τις περιπτώσεις, το 28% (70 άτομα) είχε πρόσφατο ιστορικό ταξιδιού ή έμενε στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια των 14 ημερών πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Οι περιπτώσεις αυτές είχαν κυρίως άμεση σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα.
 
Εγχώρια μετάδοση καταγράφηκε στο 72% (183 άτομα) των περιπτώσεων, εκ των οποίων το 20% (37 άτομα ) σχετιζόταν με το Γενικό Νοσοκομείο της Πάφου. Στην Αραδίππου (Δήμο της επαρχίας Λάρνακας) έχουν καταγραφεί 32 περιστατικά εγχώριας μετάδοσης, ενώ 3 περιστατικά είχαν πρόσφατο ιστορικό ταξιδιού. Για 4 περιπτώσεις στην Αραδίππου, δεν έχει καταγραφεί ακόμα το επιδημιολογικό ιστορικό. 
 
Ο μέσος όρος των θανάτων
 
Μέχρι την 31η Μαρτίου, αναφέρθηκαν οκτώ θάνατοι στην Κύπρο που σχετίζονται με COVID-19 (Θνητότητα: 3,0%). Η θνησιμότητα COVID-19 ανά 100.000 πληθυσμού είναι 0,9%.
 
Εφτά θανόντες ήταν άνδρες, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 68,7 έτη (Ενδοτεταρτημοριακό εύρος: 60,5-76,5 έτη).  Τρεις θάνατοι δηλώθηκαν στην επαρχία της Πάφου, από δύο στις επαρχίες Λευκωσίας και Λάρνακας και ένας στη Λεμεσό (Παράρτημα Πίνακας Α2). Το παρακάτω γράφημα (Γράφημα 5) αναφέρει τον αριθμό θανάτων ανά ημέρα.
 
 Το πιο συχνό σύμπτωμα ο πυρετός
 
Από τα 267 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα περιστατικά COVID-19, υπάρχουν διαθέσιμες κλινικές πληροφορίες για το 91% (242 άτομα),  εκ των οποίων το 13% (32 άτομα) δεν ανέφερε οποιοδήποτε σύμπτωμα και το 87% (210 άτομα) ανέφερε τουλάχιστον ένα σύμπτωμα.

Το πιο συχνό αναφερόμενο σύμπτωμα ήταν ο πυρετός (ν=118, 52%), ακολουθούμενος από το βήχα (ν=116, 50%), τη μυαλγία (ν=70, 31%) και τον πονόλαιμο (ν=65, 28%). Άλλα αναφερόμενα συμπτώματα ήταν η δυσκολία στην αναπνοή, η διάρροια και ο πονοκέφαλος.
 
Το 30% χρειάστηκε νοσηλεία
 
Συνολικά, 30% (81 άτομα) των περιστατικών COVID-19 έλαβαν νοσοκομειακή περίθαλψη, εκ των οποίων 29 (36%) έχουν πάρει εξιτήριο.
 
Στις περιπτώσεις όπου η ηλικία ήταν διαθέσιμη (ν=79), η διάμεσος ηλικία των ατόμων που νοσηλεύτηκαν ήταν τα 62 έτη (Ενδοτεταρτημοριακό εύρος: 52-75 έτη). Η νοσοκομειακή περίθαλψη αφορούσε κυρίως άνδρες (58, 72%). 

Συνολικά, 14 ασθενείς (17% από το σύνολο των νοσηλευόμενων) εισήχθησαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ2), εκ των οποίων οι 9 (11% από το σύνολο νοσηλευόμενων) βρίσκονται ακόμα σε ΜΕΘ.
 
Η διάμεσος ηλικία των 14 ατόμων που εισήχθησαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ήταν τα 68 έτη. Η αναλογία των σοβαρά/κρίσιμων ασθενών είναι 1 ανά 100.000 κατοίκους.
 

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας