Υπουργός Υγείας: Η κορύφωση εξαρτάται από τη συμμόρφωση

Πολύ σημαντικές αναμένει πως θα είναι οι επόμενες ημέρες για τον κορωνοϊό ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου. Όπως δήλωσε στο Ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο ίδιος δεν αναμένει να υπάρξει ύφεση στα κρούσματα, καθώς αυτό που βλέπουμε τώρα είναι η εικόνα των τελευταίων επτά-οκτώ ημερών.
 
Κανένας δεν ξέρει πότε θα πλησιάσουμε την κορύφωση, είπε, καθώς αυτό εξαρτάται από τη συμμόρφωση όλων μας. Εάν υπήρχε συμμόρφωση πριν από δέκα μέρες, με τα πολύ αυστηρά μέτρα που είχαν ληφθεί, θα μιλούσαμε για κορύφωση τώρα, υπέδειξε ο Υπουργός, αλλά δυστυχώς δεν συμμορφώθηκε ο κόσμος.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: LIVE: Πάνω από 400 έλαβαν εξιτήριο από τις καραντίνες-Δύο θετικοί στον ιό
 
Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου δεν είναι πολύ μικρή η μερίδα που δεν συμμορφώθηκε, γεγονός που προκύπτει από τα sms και από την ιχνηλάτηση. Διερωτήθηκε, μάλιστα, πώς μπορεί κάποιος να πήρε σοβαρά τα μέτρα, όταν σε δύο-τρεις ημέρες είχε 15 διαφορετικές στενές επαφές. Σημαίνει ότι δεν περιορίστηκε, τόνισε. Εξήγησε, παράλληλα, ότι υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο για το τι αποτελεί στενή επαφή.
 
Ανέφερε ότι έχουμε αυξήσει την ικανότητα των τεστ που διενεργούνται κάθε μέρα και χθες ήταν σχεδόν 800. Η μέθοδος της ιχνηλάτησης, επεσήμανε ο κ. Ιωάννου, είναι σωστή, γιατί μ’ αυτό σπας την αλυσίδα μετάδοσης, όμως δεν παύουν να υπάρχουν και ορφανά ή διασπορά στην κοινότητα. Αυτό, μάλιστα, φάνηκε ιδιαιτέρως χθες, καθώς 32 επιβεβαιωμένα κρούσματα δεν είχαν σχέση με την ιχνηλάτηση.
 
Η μόνη περίπτωση να μην υπάρξει διασπορά είναι να μένουμε σπίτι, υπογράμμισε για άλλη μία φορά ο Υπουργός. Και αν χρειαστεί να βγούμε έξω, τότε πρέπει να τηρούμε απόσταση και όχι να βλέπουμε φαινόμενα όπως αυτά που γίναμε μάρτυρες τις προηγούμενες ημέρες. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύουμε και τα άτομα που πρέπει να δουλέψουν.  
 
Ο κ. Ιωάννου επανέλαβε ότι όσο κι αν προσπαθούμε να αυξήσουμε τη διαθεσιμότητα, οι υποδομές μας είναι δεδομένες, υπάρχει ένα ταβάνι πού μπορούμε να φτάσουμε στο σύστημα υγείας. Ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι η νέα πτέρυγα στο Νοσοκομείο Λάρνακας δεν προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί άμεσα για τον κορωνοϊό. Στη Λευκωσία, ωστόσο, η επέκταση της εντατικής θα προσφέρει άλλες 20 κλίνες. Εντός της ημέρας αναμένεται να κατακυρωθεί και η κατασκευή θα ξεκινήσει άμεσα, ώστε να είναι έτοιμη σε τέσσερις με πέντε εβδομάδες.
 
Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε πως υπάρχει επάρκεια προστατευτικού εξοπλισμού, ενώ το Σ/κ αναμένεται το φορτίο από την Κίνα, καθώς και δεύτερο αεροπλάνο την άλλη εβδομάδα. Διευκρίνισε ότι ένας από τους 14 τόνους υλικού αποτελεί δωρεά της Κίνας, ένα αρκετά μεγάλο μέρος πληρώθηκε από δωρεές ιδιωτών και το μεγαλύτερο μέρος αποτελεί απευθείας αγορά από την Κυβέρνηση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Νέες παράτυπες εργασίες στον Ακάμα καταγγέλλουν περιβαλλοντικές οργανώσεις
Στήριξη στον ΚΟΑΠ δήλωσε ο ΓΓ ΑΚΕΛ στον Επίτροπο Αγροτικών Πληρωμών
Ο ΣΕΑΠΕΚ καλεί αρμόδιες αρχές να εγκύψουν στο θέμα περικοπών συστημάτων ΑΠΕ
Νέος γύρος διαβουλεύσεων με τα κόμματα για τους χαμηλόμισθους από την Ισότητα
Η ανάγκη πάταξης αθέμιτων πρακτικών για γεωργικά προϊόντα τέθηκε στην Επιτροπή Γεωργίας
Μη τήρηση δεσμεύσεων και αδράνεια για το Περνέρα διαπίστωσε η Βουλή
Ήρθε στην Κύπρο για διακοπές και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα φιδιού
Επαφές Επικεφαλής Επιστήμονα στο Τόκιο για συνεργασία σε έρευνα και καινοτομία
Ανακαλείται μείγμα για κοτόπουλο λόγω εντοπισμού αλλεργιογόνου ουσίας (pic)