«Έτσι όπως πάμε ίσως ξεπεράσουμε τα 500-600 κρούσματα, μπορεί και περισσότερα»

Η ανησυχία και ο προβληματισμός ανάμεσα στους ειδικούς που συμβουλεύουν το Υπουργείο Υγείας, αλλά και ανάμεσα στις αρμόδιες Υπηρεσίες για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Κύπρο, είναι διάχυτη.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ
 
Ένα από τα μέλη της ομάδας επιστημόνων, ο Καθηγητής μικροβιολογίας /μοριακής ιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Πέτρος Καραγιάννης  ανέφερε μιλώντας στον REPORTER πως ουδείς μπορεί να προβλέψει αυτή τη στιγμή που μπορούν να σκαρφαλώσουν τα κρούσματα, χωρίς να αποκλείεται να ξεπεράσουν τα 600. Κι αυτό παρά τις αρχικές εκτιμήσεις ότι ο αριθμός τους θα μπορούσε να σταματήσει στο 300.
«Δυστυχώς δεν θα είναι τα 300 όπως προβλέπαμε. Έτσι όπως πάνε τα πράγματα ίσως να περάσουμε και τα 500 και τα 600. Μπορεί και πιο πάνω, δεν μπορεί να το προβλέψει κανένας αυτό το πράγμα. Τα ποσοστά μας τη μια μέρα πάνε πάνω την άλλη κάτω, χθες διπλασιάστηκαν σχεδόν από την προηγούμενη ημέρα. Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κάποιος., Και της Ελλάδας έτσι είναι αλλά έφτασε σε ένα σημείο που είναι σχεδόν σταθερό γύρω στα 90-100 την μέρα. Η Ελλάδα όμως, δεν κάνει τόσα τεστ όσο εμείς».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επεξεργάζονται μέτρα για Αραδίππου και Πάφο-Ανησυχητική εξάπλωση του ιού
 
Από την Αραδίππου στο κτηματολόγιο Αμμοχώστου
Ο κ. Καραγιάννης ανέφερε ότι δεν χάθηκε ο πόλεμος ακόμα και ότι η κατάσταση μπορεί να είναι αναστρέψιμη εάν τηρηθούν τα μέτρα.
 
«Με τα περιοριστικά μέτρα δεν βλέπω να εξαπλώνεται ο ιός σε άλλες περιοχές που δεν έχουν προβλήματα αυτή τη στιγμή. Πρέπει να υπακούσουμε στα περιοριστικά μέτρα. Εάν κάποιος τώρα από την Αραδίππου, που όπως πρόσεξα, πήγε στο κτηματολόγιο της Αμμοχώστου και προσέβαλε άλλους τότε γίνεται διασπορά σε μια μεγάλη ακτίνα. Είναι γι αυτό που λέω πως αν βρούμε εστίες πρέπει να τις πνίξουμε εκεί που δημιουργήθηκαν για να μην μεταδοθεί σε άλλες περιοχές».
 
Η μεγάλη ανησυχία εστιάζεται στις δύο μεγάλες αλυσίδες μετάδοσης που είναι η Πάφος και η Αραδίππου.
 
«Φαίνεται ότι σε αυτές τις περιοχές μπήκε σε οικογενειακά περιβάλλοντα και εκείνοι που προσβλήθηκαν, ίσως και να μην το ήξεραν αρχικά, δεν έλαβαν μέτρα προστασίας. Τα άτομα τα έδωσαν στις οικογένειές τους και πάει λέγοντας. Φαίνεται ότι κάποιοι δεν ακολουθούν τις οδηγίες που παίρνουν. Έρχονται σε επαφή στο σπίτι κάποιοι μπορεί να τρώνε και μαζί. Άρα πρέπει να σκεφτούμε πώς να απομονώσουμε τα άτομα που είναι θετικά. Στην Πάφο και την Αραδίππου, πιστεύω ότι υπάρχει διασπορά στην κοινότητα. Δηλαδή, είναι κάποιοι που κόλλησαν, δεν το ήξεραν μέχρι να διαγνωστούν το μετέδωσαν στα μέλη της οικογένειάς τους και αυτοί με τη σειρά τους μπορεί να πήγαν για ψώνια ή για κάποια άλλη δουλειά και μπορεί να κόλλησαν και άλλους. Η ιχνηλάτηση θα μας δείξει τις αλυσίδες μετάδοσης. Σε αυτές τις περιοχές πρέπει να δούμε τι να κάνουμε, μπορεί και να μην χρειαστεί ολικό lockdown, αλλά μέτρα επιμόρφωσης και απομόνωσης όσων νοσήσουν».
 
Αυξημένα κρούσματα σε χώρους εργασίας
Τα αυξημένα κρούσματα σε χώρους εργασίας, προβληματίζουν πάντως τους ειδικούς
 
«Είπαμε πολλές φορές και εδώ και καιρό, ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα στους εργασιακούς χώρους και πρέπει είτε να δουλεύουν με βάρδιες , είτε να διεκπεραιώνεται η δουλειά σε όσο το δυνατό πιο ασφαλές περιβάλλον. Όταν βρεθεί κρούσμα σε χώρο εργασίας πρέπει να κλείνει να απολυμαίνεται και μετά από λίγες ημέρες να επανέρχεται. Δεν γίνεται να ξανανοίγει την επομένη. Κι αυτό επειδή εάν έχει κάποιον που κόλλησε και δεν το ξέρει, θα πάρει τον ιό πίσω».
 
Ο καθηγητής μοριακής ιολογίας απηύθυνε ξανά δραματική έκκληση προς τον κόσμο να συμμορφωθεί με τις οδηγίες.
 
«Η συντριπτική πλειοψηφία ακολουθεί τις οδηγίες, πρέπει να συμμορφωθούν όλοι. Πρέπει να θεωρούμε τον κάθε ένα ως θετικό και να κρατούμε απόσταση. Μόνο έτσι θα φτάσουμε στο σημείο να μην μιλάμε για μη αναστρέψιμη κατάσταση».
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»