Επεξεργάζονται μέτρα για Αραδίππου και Πάφο-Ανησυχητική εξάπλωση του ιού

Η ανακοίνωση των 58 χθεσινών κρουσμάτων κορωνοϊού, που εκτόξευσε τον αριθμό τους στα 320, δεν τρόμαξε μόνο το παγκύπριο, αλλά και τους ειδικούς που πλέον δεν αρκούνται σε δραματικές εκκλήσεις, αλλά προειδοποιούν πως εάν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα, τότε η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη.
 
Η καμπύλη των κρουσμάτων της Κύπρου έχει ανέβει πλέον πολύ επικίνδυνα ενώ αυξήθηκαν τόσο οι θάνατοι, που είναι πλέον εννέα αφού απεβίωσε ένας 66χρονος, όσο και οι ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.
 
Ανάμεσα σε ειδικούς και αρμόδιες Υπηρεσίες, υπάρχει προβληματισμός αφού η αύξηση των κρουσμάτων είναι δυσανάλογη των μέτρων που έλαβε πολύ έγκαιρα η Κύπρος. Πολλά κρούσματα των τελευταίων ημερών διαπιστώνεται πως προσβλήθηκαν αφότου εισήχθησαν οι αυστηροί περιορισμοί στη διακίνηση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ
 
Πονοκέφαλος για Πάφο και Αραδίππου
Το πιο δύσκολο έργο των Αρχών και ο πιο μεγάλος τους πονοκέφαλος είναι δύο μεγάλες αλυσίδες μετάδοσης στην Κύπρο.
 
Η πρώτη και μεγαλύτερη βρίσκεται στην Πάφο, που παρά το μικρό μέγεθος της, κατέχει τη δραματική πρωτιά των κρουσμάτων. Είναι γνωστό πως είναι δεκάδες τα κρούσματα που συνδέονται με το Νοσοκομείο της πόλης, ανάμεσά τους και πολλοί επαγγελματίες υγείας. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες εντοπίστηκαν και κρούσματα πολύ μακριά από τους πρώτους κρίκους της αλυσίδας, που είτε αποτελούν επαφή της επαφής κλπ, είτε καταδεικνύουν πως υπάρχει και άλλη πηγή μετάδοσης. Γι’ αυτό το λόγο γίνεται πολύ ενδελεχής ιχνηλάτηση από την Μονάδα Επιδημιολογική Επιτήρησης, προκειμένου να ξεκαθαρίσει η εικόνα.
 
Η άλλη μεγάλη αλυσίδα μετάδοσης, βρίσκεται στη Λάρνακα και επίκεντρό της είναι η Αραδίππου. Στην κοινότητα, που συνεχίζει να καταγράφει κρούσματα από την αρχή της πανδημίας, διαπιστώνεται πως υπάρχουν διάφοροι πυρήνες μετάδοσης και υπάρχει απότομη αύξηση τις τελευταίες ημέρες. Κι αυτό ως αποτέλεσμα της μη συμμόρφωσης στα μέτρα, όπως ανέφερε και ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου. «Είχαμε μη συμμόρφωση πολιτών στην Αραδίππου και τώρα βλέπουμε τα αποτελέσματα», ανέφερε.
 
Η Αραδίππου αποτελεί μια ειδική περίπτωση από την Πάφο, αφενός επειδή είναι μικρότερη, αφετέρου επειδή έχουν προσβληθεί ολόκληρες οικογένειες και γίνεται προσπάθεια να διαπιστωθεί η διασπορά σε γειτονιές. Δεν είναι τυχαία η πρωτοβουλία του Δήμου που κάλεσε όσους δημότες επιθυμούν να υποβληθούν σε τεστ κορωνοϊού, μέρος του οποίου επιδοτείται, σε ειδικό χώρο στην κοινότητα. Χθες, σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER σε τεστ κορωνοϊού, υποβλήθηκαν 35 άτομα, ενώ την Παρασκευή θα διενεργηθούν και νέες εξετάσεις.
 
Η ανησυχία γι’ αυτές τις δύο περιοχές είναι μεγάλη και σήμερα ο Υπουργός Υγείας, ζήτησε από τους τους επιδημιολόγους, να υποβάλουν τις προτάσεις τους. Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ληφθούν ακόμη και ειδικά μέτρα στις συγκεκριμένες περιοχές, προκειμένου να σταματήσει η εξάπλωση.  

Οι άγνωστες αλυσίδες μετάδοσης
Η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού σε αυτές τις περιοχές, όπου παρατηρήθηκαν πολλά κρούσματα απειθαρχίας, καταδεικνύει την ανάγκη τήρησης των μέτρων. Ο περιορισμός των διακινήσεων είναι ο μόνος τρόπος για να σπάσουν οι αλυσίδες μετάδοσης, κάποιες από τις οποίες είναι πολύ μακρές.
 
Η αύξηση της Αστυνόμευσης στους δρόμους, ειδικά στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, είναι το επόμενο βήμα που δοκιμάζει από χθες η Κυβέρνηση, προκειμένου να εντοπιστούν και να περιοριστούν οι απείθαρχοι. Όλοι οι αρμόδιοι γνωρίζουν, ωστόσο, ότι εάν δεν λειτουργήσει η ατομική ευθύνη στο μέγιστο βαθμό, θα κλαίμε επί ερείπιων.    
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


 

Δειτε Επισης

Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονία της Κυριακής-Η στιγμή που ο 39χρονος τραβάει το μαχαίρι