Τι κι αν αυξάνονται τα κρούσματα... Αυξάνονται και τα SMS στο 8998

Ούτε η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών, ούτε οι καθημερινές ανακοινώσεις για τους συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό, φαίνεται να συνετίζουν τους συμπολίτες μας, που καθημερινά εκμεταλλεύονται το δικαίωμα για τις κατ΄εξαίρεση μετακινήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Aνακοίνωσε τροποποιήσεις για τα μηνύματα το Υφυπουργείο Καινοτομίας
 
Κι αυτό, διότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο REPORTER, παρουσιάζεται μεγάλη αύξηση και στα αιτήματα των πολιτών για κατ΄ εξαίρεση μετακινήσεις, ειδικά τις τελευταίες ημέρες.
 
Συνολικά, μόνο την περασμένη Τρίτη, η πλατφόρμα μηνυμάτων του υφυπουργείο Καινοτομίας. δέχθηκε 289 χιλιάδες (!) αιτήματα εκ των οποίων 179,937 εγκρίθηκαν. Μάλιστα, μεγάλη μερίδα πολιτών, προσπάθησε να ξεγελάσει το σύστημα, αποστέλνοντας και δεύτερο μήνυμα για να εξασφαλίσει και δεύτερη άδεια για κατ΄εξαίρεση διακίνηση.
 
Συγκεκριμένα, 9255 πολίτες απέστειλαν και δεύτερο μήνυμα σε μια μέρα για να εξασφαλίσουν ακόμα μια μετακίνηση με το σύστημα πάντως να τους απορρίπτει.
 
Δείτε τα στοιχεία στον πίνακα που ακολουθεί:

Συνολικά μηνύματα 298178
Ορθά δομημένα μηνύματα 189192
Εγκρίθηκαν 179937
Απορρίφθηκαν 9255
Απορρίφθηκαν λόγω δομής 108701

Συγκρίνοντας τα στατιστικά των τελευταίων ημερών, η αύξηση που παρατηρήθηκε την περασμένη Τρίτη ξεπέρασε το 33%. Σύμφωνα με τους αρμόδιους, η εξήγηση για αυτήν την ραγδαία αύξηση απαντάται, από το μέτρο που εφαρμόστηκε για κατάργηση του Εντύπου 2, για όλους τους πολίτες κάτω των 65 ετών.

Οι αιτήσεις ανά ημέρα

  • Στις 30 Μαρτίου 175 χιλιάδες αιτήσεις 
  • Στις 29 Μαρτίου 146 χιλιάδες αιτήσεις,
  • Στις 28 Μαρτίου 170 χιλιάδες αιτήσεις,
  • Στις 27 Μαρτίου 160 χιλιάδες αιτήσεις,
  • Στις 26 Μαρτίου 126 χιλιάδες αιτήσεις.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία, τα περισσότερα μηνύματα αφορούσαν την κατηγορία 2, δηλαδή την κατ΄εξαίρεση μετακίνηση για προμήθεια ή αγορά αγαθών και υπηρεσιών πρώτης ανάγκης, ενώ ακολουθεί η κατηγορία 6 για σωματική άσκηση ή για ανάγκες κατοικίδιου ζώου.
 
Δείτε αναλυτικά στον πίνακα που ακολουθεί:

(1) Φαρμακείο/Αιμοδοσία/Γιατρό 14512
(2) Κατάστημα για είδη πρώτης ανάγκης 84661
(3) Τράπεζα 1218
(4) Κρατικές/Ευρύτερου δημόσιου υπηρεσίες 4524
(5) Βοήθεια σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες/καραντίνα/αυτοπεριορισμό 16361
(6) Σωματική άσκηση/ανάγκες κατοικίδιου 36423
(7) Κηδεία/Γάμος/Βάφτιση 419
(8) Άλλο σκοπό 21074

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ο μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας που ζήτησε άδεια για κατ΄εξαίρεση μετακίνηση για είδη πρώτης ανάγκης. Σε μια χώρα των 800 χιλιάδων και των 300 χιλιάδων περίπου νοικοκυριών σχεδόν το ένα τρίτο χρειάστηκε είδη πρώτης ανάγκης σε μια μέρα. Αν συνυππολογιστεί το γεγονός ότι η συγκεκριμένη κατηγορία ήταν και τις προηγούμενες ημέρες πρώτη στις προτιμήσεις των πολιτών, εξάγεται το συμπέρασμα πως μεγάλη μερίδα των πολιτών, είτε δεν κάνει ορθό προγραμματισμό ώστε να σε μια επίσκεψη να προμηθεύεται με τα είδη πρώτης ανάγκης που θα χρειαστεί παραδείγματος χάριν για μια εβδομάδα, ή εκμεταλλεύεται την κατάσταση για να βγαίνει καθημερινά από το σπίτι, και να εκτίθεται στους γνωστούς κινδύνους. 

Είναι ηλίου φαεινότερο, πως παρά τις παραινέσεις και τις οδηγίες της πολιτείας, μεγάλη μερίδα πολιτών δεν λέει να αντιληφθεί πως το μέτρο των κατ΄εξαίρεση μετακινήσεων δεν είναι για να δικαιούνται όλοι οι πολίτες μια φορά τη μέρα από το σπίτι, αλλά για να μπορούν να βγουν για τα απολύτως απαραίτητα μόνο όταν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο.
 
Μάλιστα, αν στα πιο πάνω συνυπολογιστούν και οι εκατοντάδες καταγγελίες της Αστυνομίας καθημερινά, θα καταλήξει στο συμπέρασμα πως δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν λένε να καταλάβουν πως το «μένουμε σπίτι» δεν είναι ένα ακόμα σύνθημα κενού περιεχομένου.
 
Επιπρόσθετα, το γεγονός ότι η αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, είναι ο καθρέπτης της συμπεριφοράς των πολιτών πριν 10 ημέρες, όταν είχαν ήδη μπει οι πρώτοι περιορισμοί για την απαγόρευση κυκλοφορίας, αποδεικνύει περίτρανα πως η χαλαρότητα και η μη συμμόρφωση που επιδείχθηκε, μετατράπηκε σε επιβεβαιωμένα κρούσματα και δυσχεραίνει τον μηχανισμό αντιμετώπισης του κορωνοϊού από τα ιατρεία διαλογής, μέχρι τα ιατρεία γρίπης και τις ΜΕΘ των Νοσοκομείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ


 

Δειτε Επισης

Καταβολή επιδόματος μονογονεϊκής οικογένειας σε μητέρα ζητά η Λοττίδη-Τις απέρριπταν αιτήσεις για 2,5 χρόνια
Μείωση βροχόπτωσης δείχνει η τάση για Κύπρο-Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Η Αθήνα η πόλη που μυρίζει πιο ωραία στον κόσμο-Σε ποια θέση βρίσκεται η Λευκωσία
Υπ. Παιδείας: Επιβάλλεται η αξιοποίηση γνώσεων από Ευρωπαϊκό Ετος Δεξιοτήτων
«Ο δρόμος ενίσχυσης των δικαιωμάτων των ασθενών παραμένει μακρύς»
Αυξήθηκαν κατά 2,5% οι λογαριασμοί της ΑΗΚ-Δύο περιπτώσεις παρανομίας με φωτοβολταϊκά
Εκστρατεία ελέγχου και ενημέρωσης για ασφάλιση φορτίου οχημάτων από Αρχή Λιμένων
Πνίγεται στη σκόνη η Κύπρος-Οι συστάσεις των αρμοδίων στο κοινό
Συννεφιασμένος ο καιρός, στους 28 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Το ΕΕΕ στα θύματα βίας δεν είναι βάρος για το κράτος, είναι αφαίρεση δύναμης από τους θύτες