Παρασκευή 29 Μαϊ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Aνακοίνωσε τροποποιήσεις για τα μηνύματα το Υφυπουργείο Καινοτομίας

  01/04/2020 14:53
Aνακοίνωσε τροποποιήσεις για τα μηνύματα το Υφυπουργείο Καινοτομίας

Aνακοίνωσε τροποποιήσεις για τα μηνύματα το Υφυπουργείο Καινοτομίας

  01/04/2020 14:53

Τις τροποποιήσεις στις κατ' εξαίρεση μετακινήσεις ανακοίνωσε το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ανακοίνωσε τροποποιήσεις στη διαδικασία εξασφάλισης έγκρισης για κατ’ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών για την εξυπηρέτηση αναγκών, η κάλυψη των οποίων δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί με εναλλακτικούς τρόπους.

Αναφορικά με τη διαδικασία έγκρισης κατ’ εξαίρεση μετακίνησης:

- Για όλες τις κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις, η κάθε βεβαίωση μετακίνησης αφορά μία μεμονωμένη κίνηση
- Επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση μετακίνηση του κάθε πολίτη μόνο μία φορά τη μέρα

- Όσον αφορά τη μέθοδο εξασφάλισης έγκρισης κατ’ εξαίρεση μετακίνησης:

-Για άτομα κάτω των 65 ετών η μετακίνηση θα γίνεται μόνο μέσω αποστολής γραπτού μηνύματος (SMS) στον αριθμό 8998, με την ενδεδειγμένη μορφή

-Για άτομα άνω των 65 ετών και μόνο, κατ’ εξαίρεση μετακίνηση μπορεί να αιτείται μέσω τριών (3) μεθόδων:

 Αποστολή γραπτού μηνύματος (SMS) στον αριθμό 8998
 Συμπλήρωση και εκτύπωση του Εντύπου Β’
 Χειρόγραφη Υπεύθυνη Δήλωση Πολιτών

- Σε περίπτωση ελέγχου, και σε κάθε μετακίνηση, οι πολίτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους, επιπρόσθετα από το έντυπο βεβαίωσης μετακίνησης (εκτυπωμένο ή χειρόγραφο) ή το SMS επιβεβαίωσης, αποδεικτικά ταυτοποίησης, ως εξής:

-Κύπριοι πολίτες: κυπριακή ταυτότητα

-Ευρωπαίοι πολίτες και υπήκοοι τρίτων χωρών: βεβαίωση εγγραφής ή άδεια διαμονής αντίστοιχα. Για όσους δεν διαθέτουν τα πιο πάνω, κατ’ εξαίρεση θα γίνεται αποδεκτό άλλο αποδεικτικό ταυτοποίησης, όπως ξένο/η διαβατήριο/ταυτότητα ή διπλωματικό διαβατήριο.

- Υπογραμμίζεται ότι, σύμφωνα με τις πρόνοιες του διατάγματος ημερ. 30/03/2020, απαγορεύεται η όποια μετακίνηση προσώπων από τις 9.00 μ.μ. μέχρι τις 06.00 π.μ., πλην όσων κατέχουν το έντυπο Βεβαίωσης Κυκλοφορίας Εργαζομένου (Έντυπο Α) και νοουμένου ότι αυτό τους επιτρέπει να κινηθούν μέσα σε αυτό το διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Tα χιλιάδες sms και οι απείθαρχοι που έφεραν δραστικά μέτρα στους δρόμους
  • Αναφορικά με την αποστολή γραπτού μηνύματος (SMS)

- Η ενδεδειγμένη μορφή μηνύματος έχει διαμορφωθεί ως ακολούθως:

X κενό Αρ. αποδεικτικού ταυτοποίησης κενό ταχυδρομικός κώδικας οικίας

Όπου:

-Χ ο σκοπός μετακίνησης με τον αριθμό (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8) που αντιστοιχεί στους προκαθορισμένους λόγους μετακίνησης.

-Αρ. Αποδεικτικού ταυτοποίησης για:

-Κύπριους πολίτες: ο αριθμός της κυπριακής ταυτότητας

-Ευρωπαίους πολίτες και υπηκόους τρίτων χωρών: το ALIEN REGISTRATION NUMBER (ARC) που αναγράφεται στη βεβαίωση εγγραφής ή στην άδεια διαμονής

-Ευρωπαίους πολίτες και υπηκόους τρίτων χωρών που δεν έχουν ARC: αριθμός άλλου αποδεκτού αποδεικτικού ταυτοποίησης (αριθμός ξένου διαβατηρίου ή ξένης ταυτότητας,  αριθμός διπλωματικού διαβατηρίου)

Όσον αφορά την μορφή του Αρ. αποδεικτικού ταυτοποίησης σημειώστε πως το σύστημα αποδέχεται: αριθμούς, μέχρι 3 γράμματα και συνολικά μέχρι 10 χαρακτήρες (αριθμούς και γράμματα).

- Γραπτά μηνύματα (SMS) θα λαμβάνουν απαντήσεις σε 3 μορφές: έγκριση, απόρριψη λόγω δομής μηνυμάτων ή ειδοποίηση συμπλήρωσης του μέγιστου αριθμού επιτρεπόμενων ημερήσιων μετακινήσεων.

- Οι πολίτες που στέλνουν SMS και λαμβάνουν έγκριση, έχουν δικαίωμα μετακίνησης για εύλογο χρονικό διάστημα ανάλογα με τον σκοπό της μετακίνησης.

- Υπενθυμίζεται ότι η αποστολή μηνύματος στο 8998 είναι χωρίς χρέωση.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες σχετικά με τη διαδικασία εξασφάλισης βεβαίωσης μετακίνησης και την αποστολή γραπτού μηνύματος (SMS), παρακαλείστε όπως απευθύνεστε στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.pio.gov.cy/coronavirus/

Οι οκτώ λόγοι που μπορούμε να στείλουμε sms

1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή για αιμοδοσία ή επίσκεψη σε γιατρό

2. Μετάβαση σε κατάστημα για αγορά ή προμήθεια αγαθών/υπηρεσιών πρώτης ανάγκης

3. Μετάβαση σε τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή

4. Απόλυτες αναγκαίες επισκέψεις σε κρατικές υπηρεσίες ή υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
 
5. Διακίνηση για παροχή βοήθειας σε άτομα που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό ή και σε χώρους υποχρεωτικού περιορισμού.
 
6. Μετακίνηση για σωματική άσκηση ή για τις ανάγκες κατοικίδιου ζώου εφόσον δεν υπερβαίνουν τα δύο άτομα και περιορίζονται σε γειτνιάζουσες περιοχές.

7.Μετάβαση σε τελετή (πχ κηδεία, γάμος, βάφτιση) από συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού που δεν υπερβαίνουν τον αριθμό των 10 προσώπων.

8. Οποιασδήποτε άλλος σκοπός μετακίνησης που μπορεί να δικαιολογηθεί με βάση τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας