Η δαπάνη των 20 εκατομμυρίων, η αγορά τεστ κορωνοϊού και το πλάνο για τις ΜΕΘ

Τη δαπάνη 20 εκατομμυρίων ευρώ, για τον αγώνα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού και το πλάνο για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, των νοσοκομείων που δέχονται ασθενείς με κορωνοϊό, ανακοίνωσαν σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΚΥπΥ και ο Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής του οργανισμού, Μάριος Παναγίδης και Χρίστης Λοϊζίδης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: LIVE: Κρίσιμες οι επόμενες μέρες, ο περιορισμός θα μειώσει τα κρούσματα
 
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΚΥπΥ σε δηλώσεις του σημείωσε πως ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, ως ο αρμόδιος για τη διαχείριση των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων, επωμίζεται σημαντικό μέρος της ευθύνης για την Δημόσια Υγεία και τόνισε πως για το λόγο αυτό έκριναν ότι θα πρέπει να ενημερώσουν το κοινό για τις ενέργειες που γίνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
 
«Η πανδημία αύτη που πλήττει όλο τον κόσμο δοκιμάζει τις αντοχές των συστημάτων υγείας σε πολλές χώρες. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι στον ΟΚΥπΥ είμαστε όλοι ταγμένοι να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Καταβάλλουμε μια συλλογική προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα, σε συνεργασία με τον Υπουργό Υγείας και τη Διεύθυνση του Υπουργείου, τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, και τις Διευθύνσεις όλων των νοσηλευτηρίων για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Από τις κύριες προτεραιότητες μας στην προσπάθεια αυτή είναι η διασφάλιση της όσο το δυνατό μεγαλύτερης προστασίας των επαγγελματιών υγείας και κατ’ επέκταση όλων των ασθενών στα νοσηλευτήρια μας», σημείωσε ο κ. Παναγίδης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έχασε τη μάχη άλλος ένας συνάνθρωπος μας, στους οκτώ οι νεκροί στην Κύπρο
 
Είκοσι εκατομμύρια ευρώ για την αγορά αναλώσιμων
Ο Μάριος Παναγίδης, κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη ανακοίνωσε πως το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΥπΥ, κατά τη χθεσινή του συνεδρία, ενέκρινε κονδύλι ύψους €20 εκατομμυρίων Ευρώ για αγορά σημαντικών ποσοτήτων αναλωσίμων αλλά και για αγορά εξοπλισμού και υπηρεσιών.
 
«Στην πλειονότητα της η δαπάνη αυτή αφορά όλα τα είδη Ατομικού Προστατευτικού Εξοπλισμού που πρέπει να φέρουν οι επαγγελματίες υγείας, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα, ανάλογα με το πόστο που υπηρετούν, τόσο εντός των νοσηλευτηρίων όσο και στους χώρους που καθορίζονται για αντιμετώπιση του COVID19. Επίσης αγοράζεται μεγάλος αριθμός διαγνωστικών tests, για να αυξηθεί η δυνατότητα ελέγχου μεγαλύτερου αριθμού συμπολιτών μας. Επιπλέον αγοράζεται εξοπλισμός και υπηρεσίες για τις ανάγκες κυρίως των επιπρόσθετων κλινών που δημιουργούνται στις  Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», σημείωσε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού.
 
Σημειώνεται ότι μεγάλο μέρος των αναλωσίμων αυτών αναμένεται να φτάσει στην Κύπρο περί το τέλος αυτής της εβδομάδας με αεροπλάνο που έχει ειδικά ναυλωθεί  από το Υπουργείο Υγείας.
 
«Στην προσπάθεια μας αυτή ευαισθητοποιήθηκαν πολλοί συμπολίτες μας καθώς και οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, οι οποίοι προσφέρθηκαν να κάνουν σημαντικές δωρεές στον ΟΚΥπΥ σχετικά με τις πιο πάνω δαπάνες. Τους ευχαριστούμε ολόψυχα για την ευγενική τους προσφορά. Θα επανέλθουμε ειδικά για το θέμα αυτό σε μελλοντική ενημέρωση».
 
Ο Μάριος Παναγίδης αναφέρθηκε και στα λάθη που παρατηρούνται, τονίζοντας πως έχει καταρτιστεί σχέδιο δράσης, που υλοποιείται αλλά και αξιολογείται συνεχώς.
 
«Θα ήταν ψέμα να ισχυριστούμε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, ότι δεν παρατηρούνται κενά και ότι δεν γίνονται λάθη. Προσπαθούμε μέρα με τη μέρα για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό και την άμεση επίλυση προβλημάτων  που προκύπτουν συνεχώς από την απρόβλεπτη αυτή επιδημία. Παράλληλα έχει καταρτιστεί Σχέδιο Δράσης που υλοποιείται αλλά και αξιολογείται συνεχώς ανάλογα με τις εξελίξεις».
 
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΚΥπΥ εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους επαγγελματίες υγείας, για τον αγώνα τους.
 
«Προτού ολοκληρώσω επιθυμώ να ευχαριστήσω εκ βάθους καρδιάς τους ανθρώπους μας τους επαγγελματίες υγείας για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες τους στον αγώνα αυτό και ξανά να διαβεβαιώσω και τους  πολίτες  ότι οι προσπάθειες μας θα είναι συνεχείς μέχρι να αντιμετωπιστεί ολοκληρωτικά η επιδημία αυτή. Ευχαριστούμε επίσης και τους επαγγελματίες υγείας από τον ιδιωτικό τομέα, που συστρατεύθηκαν μαζί μας σε αυτή τη δύσκολη μάχη».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα 262 τα κρούσματα, έντεκα παλεύουν στις ΜΕΘ-«Οι αριθμοί είναι ακόμη μεγάλοι»
 
Το σχέδιο δράσης που υλοποιείται στα δημόσια νοσηλευτήρια
Παίρνοντας το λόγο, ο Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ, Χρίστης Λοϊζίδης, αναφέρθηκε στο σχέδιο δράσης που υλοποιείται στα δημόσια νοσηλευτήρια
«Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους συμπολίτες μας, ότι ο ΟΚΥΠΥ και οι συνάδελφοι που τον στελεχώνουν, δίνουν όλες τους τις δυνάμεις για να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορωνοϊού. Από την πρώτη στιγμή έχουμε καταρτίσει σχέδια δράσης τα οποία αξιολογούνται καθημερινά και αναπροσαρμόζονται, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις που τρέχουν».
 
Ο κ. Λοϊζίδης σημείωσε πως έχουν δημιουργήσει ξεχωριστές υποδομές σε κάθε νοσηλευτήριο, για την υποδοχή και φροντίδα περιστατικών με κορωνοϊό.
 
«Πέραν από τους Προσωπικούς Ιατρούς και τα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας, για τη διασφάλιση των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων και την προστασία του προσωπικού που εργάζεται σε αυτά, ο ΟΚΥπΥ, έχει δημιουργήσει ξεχωριστές υποδομές σε κάθε Νοσηλευτήριο, για την υποδοχή και φροντίδα περιστατικών με κορωνοϊό. Για την ελαχιστοποίηση μετάδοσης του ιού μέσω των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ), πέραν από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας που ήδη λειτουργεί, δημιουργήθηκαν Ιατρεία Διαλογής (Βραχεία Νοσηλεία) και στα υπόλοιπα Νοσοκομεία, τα οποία θα τεθούν σε λειτουργία πριν από το τέλος αυτής της εβδομάδας».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι ηλικίες και οι πόλεις της Κύπρου που κτυπήθηκαν περισσότερο από τον κορωνοϊό
 
Η διαδικασία της που θα ακολουθούν οι γιατροί
«Συγκεκριμένα, ασθενής που παραπέμπεται στο ιατρείο διαλογής, είτε από το Ιατρείο Δημόσιας Υγείας, είτε από το ΤΑΕΠ, του γίνονται όλες οι απαραίτητες εξετάσεις και σε περίπτωση που παρουσιάζει συμπτώματα κορωνοϊού που χρήζουν νοσηλείας, τότε νοσηλεύεται στο θάλαμο υπόπτων περιστατικών μέχρι τη λήψη του αποτελέσματος της εξέτασης του. Σημειώνεται ότι, θαλάμοι υπόπτων περιστατικών, πέραν από τα Γενικά Νοσοκομεία Λευκωσίας και Λεμεσού, έχουν δημιουργηθεί και στα Γενικά Νοσοκομεία Λάρνακας και Πάφου, όπου θα λειτουργήσουν κι αυτά σε συνδυασμό με τα Ιατρεία Διαλογής.
 
Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό και ο ασθενής συνεχίζει να χρήζει νοσηλείας, τότε ο ασθενής μεταφέρεται στο νοσοκομείο Αμμοχώστου, που είναι το νοσοκομείο αναφοράς. Σε περίπτωση, που ο ασθενής χρειάζεται νοσηλεία σε μονάδα αυξημένης φροντίδας ή σε μονάδα εντατικής θεραπείας, τότε παραπέμπεται άμεσα στα γενικά νοσοκομεία Λεμεσού ή Λευκωσίας», σημείωσε ο εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού.
 
Το σχέδιο δράσης για τις ΜΕΘ
Ο κ. Λοϊζίδης, αναφερόμενος στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, τόνισε πως υπάρχει ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, που έγινε από Ομάδα Εντατικολόγων και άρχισε να υλοποιείται.
 
«Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την ανάπτυξη περίπου 120 κλινών αποκλειστικά για κορωνοϊό. Αρκετές από τις κλίνες αυτές έχουν ήδη αναπτυχθεί και σταδιακά,  όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός θα είναι στη θέση του. Έχει γίνει καταγραφή όλου του νοσηλευτικού προσωπικού που διαθέτει εξιδείκευση και έχει αρχίσει η εκπαίδευση του».
 
Τα drive trough τεστ
Ο Χρίστης Λοϊζίδης χαρακτήρισε σημαντική εξέλιξη τα κινητά τεστ που γίνονται σε Λευκωσία και Αμμόχωστο.
 
«Με την ευκαιρία αυτή, θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους που είναι στην πρώτη γραμμή για την ακούραστη προσπάθεια τους στον αγώνα μας και τους συναδέλφους της Κεντρικής Διοίκησης του ΟΚΥπΥ, καθώς και τη Διοίκηση του Υπουργείου Υγείας για την πολύτιμη βοήθεια τους. Θερμές ευχαριστίες θέλουμε να στείλουμε και σε εκείνους τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους φοιτητές των ιατρικών και των νοσηλευτικών σχολών που προσφέρουν εαυτόν στη μάχη κατά του κορωνοϊού, καθώς επίσης και τον ΠΙΣ, για την αμέριστη συμπαράσταση του. Παράκληση μου  προς τους υπόλοιπους επαγγελματίες υγείας, να εκδηλώσουν ενδιαφέρον στον αγώνα μας,  γιατί σε αυτές τις κρίσιμες ώρες θα χρειαστεί η συνεισφορά όλων μας. Από αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανένας», κατέληξε ο κ. Λοϊζίδης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας