Πώς ο Δήμος Λευκωσίας στηρίζει όσους το έχουν ανάγκη εν μέσω κορωνοϊού

Στον μεγάλο αγώνα κατά του κορωνοϊού ρίχθηκαν από την πρώτη στιγμή άπαντες. Μπορεί οι επαγγελματίες υγείας να επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος αυτού του αγώνα ως εκ της θέσεώς τους, ωστόσο και οι Δήμοι καλούνται να σηκώσουν το δικό τους βάρος σε αυτή τη μάχη.
 
Ο Δήμος Λευκωσίας, ο οποίος είναι ένας από τους μεγαλύτερους δήμους της Κύπρου, κατέστρωσε το δικό του πλάνο, το οποίο χτίστηκε πάνω στις βάσεις των μέτρων που εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Υγείας.
 
Μιλώντας στον REPORTER, o Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζιης εξήγησε ότι τα μέτρα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ισχύ για τον δήμο, στόχο έχουν τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ενώ παράλληλα γίνονται και δράσεις στήριξης των δημοτών.
 
Ερυθρός Σταυρός
Ο Δήμος Λευκωσίας στηρίζει έμπρακτα την έκτακτη υπηρεσία του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού για αρωγή των ατόμων της τρίτης ηλικίας και των ευάλωτων ομάδων που δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι ή που δεν έχουν κάποιο άτομο για την αγορά και μεταφορά των αναγκαίων αγαθών στο σπίτι τους.
 
«Για το σκοπό αυτό, ο δήμος έχει θέσει στη διάθεση του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού οκτώ μικρά λεωφορεία, μαζί με τον οδηγό τους και ένα άτομο βοηθό για όλο το διάστημα της υλοποίησης της δράσης, για την εξυπηρέτηση των ατόμων αυτών που κατοικούν στην Επαρχία Λευκωσίας».
Καλάθια Αλληλεγγύης
Από το πλάνο του δήμου δεν λείπει και η στήριξη στις οικογένειες και τους ηλικιωμένους που το έχουν ανάγκη.
Έτσι, ο δήμος και το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο έχουν ετοιμάσει και διανέμει «Καλάθια Αλληλεγγύης» με την ευγενική προσφορά των χορηγών και των εργαζόμενων του Πολυδύναμου Κέντρου.
Τα μέτρα του Δήμου
Σε ότι αφορά τα μέτρα που έλαβε ο Δήμος,από τις 24 Μαρτίου, στη βάση του διαγγέλματος του Προέδρου της Δημοκρατίας, παραμένουν κλειστά όλα τα πάρκα και οι παιδότοποι, οι ανοικτοί χώροι άθλησης, οι δημόσιοι χώροι συναθροίσεων, όπως οι πλατείες.
 
Επίσης απαγορεύτηκε η Υπαίθρια Λαϊκή Αγορά και το παζαράκι που πραγματοποιούνταν στο χώρο στάθμευσης «ΟΧΙ» και δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε πλανοδιοπώληση.
 
Επιπρόσθετα, με βάση το διάταγμα, απαγορεύεται το έθιμο της λαμπρατζιάς,  και ως εκ τούτου οι υπάλληλοι του δήμου όπου εντοπίζουν μαζεμένη ξυλεία, την απομακρύνουν.
 
Σε ότι αφορά τη Δημοτική Αγορά Αγίου Αντωνίου, όπως εξήγησε ο κ. Γιωρκάτζιης, λειτουργεί και λαμβάνονται μέτρα προστασίας των καταναλωτών κατά την είσοδο τους στην αγορά.
 
Αντίθετα, στην Χονδρική Αγορά, επιτρέπεται η είσοδος σε προμηθευτές των χοντρεμπόρων και σε υπαλλήλους υπεραγορών και φρουταριών για προμήθεια από τους χοντρέμπορους και μόνο. Σημειώνεται ότι η είσοδος στη Χονδρική Αγορά ελέγχεται από άτομο του Δήμου.
 
Παράλληλα, αναστάληκαν οι Πολιτικοί Γάμοι μέχρι και τις 30 Απριλίου.
 
Κλειστά τα γραφεία του Δήμου Λευκωσίας για το κοινό
Εξάλλου, τα γραφεία του Δήμου Λευκωσίας παραμένουν κλειστά για το κοινό μέχρι τις 10 Απριλίου, ενώ οι επισκέψεις στα γραφεία και τους χώρους του δήμου θα πρέπει να γίνονται μόνο για πολύ απαραίτητους λόγους και μετά από τηλεφωνική επικοινωνία.
 
Ως εκ τούτου, αναστάλθηκαν μέχρι 10 Απριλίου οι πληρωμές στο Ταμείο του Δήμου, οι οποίες ωστόσο μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά στο https://www.nicosiamunicipality.org.cy/
 
Επίσης αναστάλθηκε η παραλαβή και πληρωμή αιτήσεων (πολεοδομικών και οικοδομικών) και η εξυπηρέτηση κοινού. Παρόλα αυτά εάν το κοινό αναζητήσει οποιεσδήποτε πληροφορίες σε σχέση με αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, μπορεί να επικοινωνεί ηλεκτρονικά στη διεύθυνση adeies@nicosiamunicipality.org.cy
 
Επίσης αναστάλθηκαν:
 
Η παραλαβή / έκδοση αιτήσεων για εξασφάλιση άδειας πώλησης οινοπνευματωδών ποτών και του Υγειονομικού
 
Πιστοποιητικού και η εξυπηρέτηση κοινού.
 
Η παραλαβή / έκδοση άδειας καπνού, η άδεια σκύλου και η έκδοση Αδειών Πλανοδιοπώλησης.
 
Το άνοιγμα Εντολών Άμεσης Χρέωσης (SEPA Direct Debits) και η έκδοση βεβαιώσεων και πιστοποιητικών για μεταβιβάσεις.
 
Η παραλαβή ενστάσεων για τα Τέλη Σκυβάλων, Επαγγελματικής Άδειας και Δικαιωμάτων για Διατήρηση / Χρήση Επαγγελματικού Υποστατικού.
 
Η ανανέωση μηνιαίων καρτών για τους Δημοτικούς Χώρους Στάθμευσης και οι συναντήσεις με εξωτερικούς συνεργάτες.
 
Τα προγράμματα του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας και του Ανοικτού Σχολείου, εκτός του προγράμματος Κατ’ οίκον Φροντίδα Ενήλικων.
 
Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη [NiMAC], το Ίδρυμα Κώστα και Ρίτας Σεβέρη (CVAR) και το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή.
 
Οι εκδηλώσεις στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας και σε όλα τα πολιτιστικά κέντρα του Δήμου Λευκωσίας.
 
Οι διαδρομές λ1 και λ2 των μικρών λεωφορείων Λευκωσίας.
 
Ο Περίπατος στο Καϊμακλί που διοργανώνεται κάθε Δευτέρα από το Υφυπουργείο Τουρισμού και τον Δήμο
Λευκωσίας αναβάλλεται.
 
Επιπρόσθετα καθήκοντα και διευθετήσεις της υπηρεσίας του Δήμου
Πέρα όμως από τα μέτρα που λαμβάνονται, οι τροχονόμοι και οι ειδικοί αστυνομικοί του δήμου, σύμφωνα με τον κ. Γιωρκάτζιη, σε συνεννόηση με την Αστυνομική Διεύθυνση Λευκωσίας βοηθούν και προχωρούν σε συστάσεις προς το κοινό.
Συμβάλουν επίσης, στην εφαρμογή του διατάγματος, για αναστολή των εργασιών των εμπορικών καταστημάτων, ενώ στην περίπτωση που επιχειρήσεις παραβιάζουν το διάταγμα ενημερώνουν την Αστυνομία για τις ανάλογες ενέργειές της.
 
Σημειώνεται ότι, έχουν τυπωθεί και διανεμηθεί φυλλάδια σε άλλες γλώσσες, για ανθρώπους από τρίτες χώρες οι οποίοι διαμένουν στην πρωτεύουσα και ενδεχομένως να μην μπορούν να ενημερωθούν για τα μέτρα που λαμβάνονται. Τα φυλλάδια, υπάρχουν και σε διαδικτυακή μορφή.
«Λήφθηκαν επίσης μέτρα, ώστε το προσωπικού του Δήμου να εργάζεται με ασφάλεια και υγεία όπως προνοούν τα σχετικά διατάγματα».
 
Όσον αφορά τους εργαζόμενους του Δήμου Λευκωσίας στα Συνεργεία Άμεσης Δράσης, Απολύμανσης, Αποκομιδής Σκυβάλων, Φώτων Τροχαίας και στις Υπηρεσίες Τροχονόμων, Κήπου, Τεχνικής Υπηρεσίας, Πολυδύναμου, κ.α., συνεχίζουν να εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες για όλους όσοι βρίσκονται στα σπίτια τους με ασφάλεια.
«Τα στελέχη του Γραφείου Εξυπηρέτησης και Πληροφόρησης του Δημότη είναι το τηλέφωνο 22797007 για την άμεση εξυπηρέτηση των δημοτών».
 
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι συνεργεία του Υγειονομείου απολυμαίνουν όλους τους κεντρικούς χώρους της πόλης και τα πάρκα σε καθημερινή βάση, με στόχο και πάλι την ασφάλεια των πολιτών.
 
Όπως ανέφερε ο κ. Γιωρκάτζιης, «επιστολές και αιτήματα μπορεί να αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: municipality@nicosiamunicipality.org.cy..
 
Έστειλε το μήνυμα στους πολίτες πώς «μένουμε σπίτι»
Ο κ. Γιωρκάτζιης αναλογιζόμενος την κρισιμότητα των στιγμών που βιώνουν οι πολίτες και κατ’ επέκταση το κράτος, έστειλε το μήνυμα σε όλους ότι «μένουμε σπίτι».
 
«Το σύστημα υγείας και όλες οι υπηρεσίες υγείας της χώρας μας μπορούν να αντιμετωπίσουν τον νέο ιό, με μια προϋπόθεση: Ότι η διάδοσή του θα παραμείνει ελεγχόμενη.Αυτό επιβάλλει απόλυτη πειθαρχία στις οδηγίες και τα διατάγματα του Υπουργικού συμβουλίου. Μένουμε σπίτι».
 
Παράλληλα δεν ξέχασε να ευχαριστήσει τους υπαλλήλους του Δήμου που ενόσω οι υπόλοιποι είναι στο σπίτι τους, αυτοί βρίσκονται πιστοί στο καθήκον.
 
«Για να μείνουμε εμείς στο σπίτι, κάποιοι συμπολίτες μας αψηφούν καθημερινά τον κίνδυνο και δίνουν τη μάχη. Εργάζονται όλες τις ώρες, μέρα και νύχτα, για να μας προσφέρουν τις βασικές υπηρεσίες που είναι αναγκαίες αυτή τη δύσκολη για όλους μας περίοδο.
 
Προς όλες αυτές και όλους αυτούς, εκφράζουμε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας».
 

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή
Δύσκολη συζήτηση των 27 στις Βρυξέλλες για ανταγωνιστικότητα λόγω κεφαλαιαγορών
Εκπέμπει SOS ο Διευθυντής του Νοσοκομείο Τροόδους-«Τριτοκοσμικές οι συνθήκες, αναγκαία η ανακαίνιση του»
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ να προσπαθήσουν για σύμβαση οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
Πώς απαντά η Υπ. Ασθενοφόρων για το περιστατικό με τη λιπόθυμη μαθήτρια-«Δεν ήταν επείγον»