«Πρέπει να βλέπουμε τον συνάνθρωπό μας σαν πιθανό κρούσμα»

Το αρνητικό ρεκόρ που καταγράφηκε την Κυριακή, με 35 νέα κρούσματα κορωνοϊού, προκαλεί μεγάλο προβληματισμό, ιδιαίτερα από την στιγμή που ένα και μόνο άτομο είχε 15 επαφές. Είναι ξεκάθαρο πως τώρα δεν είναι η ώρα ούτε για μαγκιές ούτε για να θεωρήσουμε τον εαυτό μας υπεράνω των μέτρων, αλλά είναι η ώρα για πραγματικό περιορισμό και κοινωνικές αποστάσεις, με πλήρη εφαρμογή των απαγορεύσεων. 
 
Η πικρή αλήθεια είναι μία: «Πρέπει να βλέπουμε τον συνάνθρωπό μας σαν πιθανό κρούσμα». Αυτό δήλωσε στον REPORTER ο Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ. Πέτρος Καραγιάννης. Για λίγο καιρό πρέπει να αντιληφθούμε πως ο βασικός κανόνας που μας κάνει σωστούς απέναντι στην κοινωνία είναι η τήρηση αποστάσεων.
 
Πρέπει να κρατούμε τις αποστάσεις μας, έτσι ώστε να μην μολυνθούμε κι εμείς, τόνισε ο Δρ. Καραγιάννης. Για παράδειγμα πρέπει στα καταστήματα τροφίμων να κρατούμε τα δύο μέτρα απόσταση. Και σαφώς να μην ανταλλάζουμε κουβέντες με γνωστούς που μπορεί να πετύχουμε, ούτε να προσφέρουμε τσιγάρο για να μιλήσουμε για πέντε λεπτά. Αυτό, τόνισε, ισχύει παντού και όχι μόνο στα αστικά κέντρα, που ενδεχομένως να συναντήσουμε κυρίως αγνώστους. Πρέπει και οι κάτοικοι και των χωριών να αντιληφθούν πως αυτά τα μέτρα πρέπει να τηρούνται αυστηρά, ακόμα και αν πρόκειται για γνωστούς ή συγγενείς τους.
 
Η απόσταση και η απομόνωση αφορά ακόμη και τα πιο στενά μας πρόσωπα, με τα οποία ζούμε στο ίδιο σπίτι, σε περίπτωση που είμαστε επιβεβαιωμένο κρούσμα. Όπως εξήγησε ο καθηγητής, «εκείνο που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος είναι ότι, όταν ένα άτομο βγει θετικό και βρίσκεται σε αυτοπεριορισμό στο σπίτι, δεν πρέπει να έρχεται ούτε καν σε επαφή με τους οικείους του».
 
Το επιβεβαιωμένο κρούσμα, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό, πρέπει να βρίσκεται συνεχώς σε χωριστό δωμάτιο. Πρέπει να τρώει χωριστά και να χρησιμοποιεί χωριστό μπάνιο, εάν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Εάν δεν υπάρχει, πρέπει να φροντίσει κατά τις διαδρομές στο μπάνιο να τηρεί τα δύο μέτρα απόσταση από την οικογένειά του και ό,τι αγγίξει στο ενδιάμεσο να αποστειρώνεται.
 
Επίσης θα πρέπει να τρώει χωριστά από τους υπόλοιπους και, αν το σπίτι διαθέτει πλυντήριο πιάτων, όλα του τα σκεύη να τοποθετούνται στο πλυντήριο, αλλιώς να πλένονται πάρα πολύ προσεκτικά. Αν θα τα αγγίξει οποιοσδήποτε άλλος, θα πρέπει να φορά γάντια. Πρέπει τα πρόσωπα που ζουν στο ίδιο σπίτι με το επιβεβαιωμένο κρούσμα να είναι εξαιρετικά προσεκτικά να μην αγγίξουν οτιδήποτε έχει αγγίξει ο ασθενής.
 
Ο Δρ. Καραγιάννης επανέλαβε για άλλη μία φορά, πως σε περίπτωση που στο σπίτι υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα, δεν πρέπει κανένας να βγαίνει για οποιοδήποτε λόγο. «Πρέπει κάποιο συγγενικό πρόσωπο ή κάποιος άλλος να τους κάνει τα ψώνια και να τους τα αφήνει έξω από την πόρτα και να φεύγει, ούτε καν να του ανοίξουν. Αυτά πρέπει να γίνουν κατανοητά, για να μην συνεχίσουμε να διασπέρνουμε τον ιό», πρόσθεσε.
 
Ερωτηθείς αν υπάρχουν πλέον επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι οι φορείς του ιού αποκτούν στη συνέχεια ανοσία για κάποιο χρονικό διάστημα, ο Δρ. Καραγιάννης δήλωσε πως «έτσι υπολογίζουμε κι έτσι φαίνεται από πειραματικά μοντέλα». Αναπτύσσονται αντισώματα, εξήγησε, και ελπίζουμε να είναι προστατευτικά μακροχρόνια. Από τις αναφορές που υπάρχουν ήδη από την Ασία, φαίνεται ότι δεν υπήρξαν λοιμώξεις ξανά σε άτομα που νόσησαν, παρά μόνο κάποιες αναζωπυρώσεις.
 

Δειτε Επισης

LIVE: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου-Προκάλεσε τη φωτιά μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ στο αντίθετο ρεύμα στον αυτοκινητόδρομο
Πιθανόν από ρίψη πυροτεχνημάτων προκλήθηκε η φωτιά σε δύσβατη περιοχή στην Πάφο
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Χειροπέδες σε 18χρονο που εντοπίστηκε ένα κιλό κάνναβης στην κατοχή του (pics)
«Όταν δεν υπάρχει ένα σύστημα που θα φοβάται ο πολίτης να διαπράξει ένα έγκλημα, γιατί να μην το κάνει;»
Δημοσκόπηση IMR: Προβάδισμα Γιάννη Αρμεύτη στον Δήμο Λεμεσού