Στη μέγγενη η απειθαρχία για να προλάβουν τα χειρότερα-Σε ισχύ τα νέα μέτρα

Η απειθαρχία από μερίδα πολιτών, που με τις συνάξεις τους σε οικίες για σουβλάκια, τις βόλτες τους στα παράλια και τα «συλλαλητήρια» τους στις υπεραγορές, όπως ακριβώς χαρακτηρίστηκαν, έγινε κίνδυνος θάνατος και ανάγκασε την Κυβέρνηση να πάρει πιο σκληρά μέτρα και να δείξει ακόμη περισσότερο την αποφασιστικότητα της για να σπάσει την αλυσίδα της εξάπλωσης του κορωνοϊού και να προστατεύσει τη δημόσια υγεία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ
 
Όσο και αν κάποιοι δεν έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης και τις δραματικές στιγμές που βιώνει η χώρα μας, όπως και ολόκληρος ο πλανήτης, η Κύπρος μετρά πλέον επτά νεκρούς και 230 κρούσματα, με τους ειδικούς να διαμηνύουν ότι η πανδημία μπαίνει στην κορύφωση της, και ως εκ τούτου, χρειάζεται προσοχή και αυτοπεριορισμός από τους πολίτες, αφού η κατάσταση είναι οριακή και εάν ξεφύγει θα υπάρξουν τραγικές συνέπειες.

Μπροστά στην απειθαρχία και την κατάχρηση που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες, η Κυβέρνηση έλαβε πιο αυστηρά μέτρα, χωρίς να αποκλείει την λήψη ακόμη πιο αυστηρών, σε περίπτωση που κριθεί ανάγκη.

Από τις 06:00 τέθηκαν σε ισχύ τα νέα μέτρα, ενώ οι παραβάτες θα κληθούν να πληρώσουν πλέον το διπλάσιο ποσό, δηλαδή 300 ευρώ και όχι 150, όπως αρχικά είχε καθοριστεί το εξώδικο.
 
-Μετά 21:00 μέχρι τις 06:00 απαγορεύεται η διακίνηση. Εξαιρούνται οι εργαζόμενοι και όσοι θα μεταβούν για επείγοντα περιστατικά στα νοσοκομεία ή φαρμακεία.
-Απαγορεύονται οι συνάξεις σε οικίες, πέραν των μόνιμα διαμενόντων προσώπων.
-Όλοι κάτω των 65 ετών θα πρέπει να αποστέλλουν μήνυμα στο 8998 και έχουν δικαίωμα για μια διακίνηση την ημέρα. Τα άτομα κάτω των 65 ετών μπορούν να συμπληρώνουν το σχετικό έντυπο. Από τη μια διακίνηση εξαιρούνται μετακινήσεις από/προς φαρμακεία, αιμοδοσία, επίσκεψη σε γιατρό, σε άτομα που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν και μεταφορά οπλίτη στην Εθνική Φρουρά.
-Όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου τροφίμων και ποτών (π.χ. υπεραγορές, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, φρουταρίες, κάβες). Εξαιρούνται τα περίπτερα.
-Ο αριθμός προσώπων, συμπεριλαμβανομένου του οδηγού, κατά τη διάρκεια μετακινήσεων με ταξί, ιδιωτικά ή/και άλλα οχήματα δεν θα υπερβαίνει τα τρία άτομα.
 
Την εφαρμογή των μέτρων έχει τόσο η Αστυνομία όσο και οι παρατηρητές της γειτονιάς, οι οποίοι θα έχουν το δικαίωμα να ελέγχουν ακόμη και οικίες, εάν υπάρχουν υποψίες, ενώ σημειώνεται πως ρόλο στους ελέγχους έχει και η Εθνική Φρουρά, η οποία διεξάγει περιπολίες σε πάρκα και δημόσιους χώρους, οι οποίοι επίσης παραμένουν κλειστεί.
 
Συνέρχεται το εκτάκτως το Υπουργικό
Τα όλα τα μέτρα που αποφασίστηκαν και λήφθηκαν κατά την διυπουργική, αναμένεται να τεθούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Πέραν των μέτρων, επί τάπητος αναμένεται να συζητηθούν μεταξύ άλλων και τα μέτρα που επείγονται να ληφθούν στις Κεντρικές Φυλακές, υπό τον φόβο κρούσματος κορωνοϊού, αφού υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υπερπληθυσμού.

Σε σύσκεψη που προήδρευσε χθες ο Νίκος Αναστασιάδης, την οποία και συγκάλεσε, στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και της Διεύθυνσης του Τμήματος Φυλακών, εξετάστηκε το ενδεχόμενο απονομής Προεδρικής χάριτος σε επιπρόσθετες κατηγορίες κρατουμένων, πάντα με εξαίρεση των αδικημάτων για τα οποία πάγια δεν δίδεται Προεδρική χάρη.

Ενώπιον του Υπουργικού θα τεθεί νομοσχέδιο για επέκταση της δυνατότητας εφαρμογής του μέτρου της κατ’ οίκον επιτήρησης (βραχιολάκι) για συνέχιση έκτισης ποινής εκτός φυλακών σε πρόσωπα, που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, όπως επίσης και νομοσχέδιο για επέκταση της δυνατότητας των φυλακισμένων που μπορούν να ενταχθούν στην Ανοικτή Φυλακή και την επέκταση του χρόνου παραμονής τους στο Κέντρου Εξωϊδρυματικής Απασχόλησης των Φυλακών για ομαλότερη επανένταξη τους στην κοινωνία.

Με την έγκριση των νομοσχεδίων στην συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, αυτά θα προωθηθούν στη Βουλή, για ψήφιση κατά την έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας την ερχόμενη Πέμπτη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
 
Δραματικές εκκλήσεις
Δραματικές εκκλήσεις για να τηρηθούν τα μέτρα και να περιοριστούν στο ελάχιστο οι διακινήσεις των πολιτών, απευθύνουν όλοι οι αρμόδιοι, σε μια προσπάθεια να συμβάλουμε όλοι στην μη εξάπλωση του ιού, αφού ανάμεσα στα κρούσματα υπάρχουν εννέα ορφανά και υπάρχει κίνδυνος διασποράς στην κοινότητα.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, οι εκτιμήσεις είναι πως τα κρούσματα θα ξεπεράσουν τα 300 και η κατάσταση μπορεί αυτή τη στιγμή να είναι διαχειρίσιμη, εντούτοις εάν θα υπάρξει προσοχή, ενδεχομένως να ξεφύγει και να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί.
 
Τα μέτρα θα συμβάλουν στην ιχνηλάτηση, αφού από τα 230 κρούσματα, τα 130 ήταν από επαφές, γεγονός που δείχνει πως δεν υπήρξε ο απαιτούμενος αυτοπεριορισμός από κάποιους, λαμβάνοντας υπόψη πως σε μια περίπτωση ένα πρόσωπο που επέστρεψε από το εξωτερικό και θα έπρεπε να είχε περιοριστεί, μετέδωσε τον ιό σε 15 άτομα, αφού είχαν οικογενειακή σύναξη.
 
Τα δείγματα που έχουν ληφθεί έχουν φθάσει σχεδόν τις επτά χιλιάδες, ενώ όπως φαίνεται από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο μέσος όρος ηλικίας των θυμάτων είναι 66 ετών.
 
Σε ότι αφορά τους ασθενείς που νοσηλεύονται στις Εντατικές, αυτοί ανέρχονται στους 24. Πέντε ασθενείς νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Δέκα άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, τρία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και εφτά στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Η κατάσταση των ασθενών αυτών μέχρι τη στιγμή αυτή είναι σταθερή αλλά κρίσιμη.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
LIVE: Επιτίθεται σε Εισαγγελία η πλευρά της οικογένειας του Θανάση-«Η στάση της ενίσχυσε την προσπάθεια συγκάλυψης»
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ