Επτά νεκροί, 230 κρούσματα, εννέα ορφανά… «Δεν είναι εύκολο ούτε για εμάς»

Το θάνατο ακόμη ενός ασθενή από κορωνοϊό, που νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, καθώς και την επιβεβαίωση άλλων 16 κρουσμάτων,  ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: LIVE: Μεγαλώνει η λίστα των θανάτων και των κρουσμάτων-Δραματικές εκκλήσεις

Σύμφωνα με τον καθηγητή μοριακής ιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Λεόντιο Κωστρίκη, τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 16 από σύνολο 400 εργαστηριακών διαγνώσεων.
 

Συγκεκριμένα, πρόκειται για:

  • 2 άτομα επέστρεψαν από Ευρωπαϊκές χώρες, άρα θεωρούνται εισαγόμενες λοιμώξεις,
  • 4 άτομα εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών, και
  • 10 άτομα των οποίων το ιστορικό διερευνάται. Να υπογραμμίσω εδώ ότι τα άτομα των οποίων εξετάζουμε το ιστορικό δεν σημαίνει ότι είναι ορφανά. Σημαίνει ότι ακόμα είμαστε στο στάδιο της διερεύνησης για να διαπιστώσουμε από που νόσησε το άτομο.

 
Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 230 (περιλαμβανομένων και των πέντε που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις).
 
«Είναι σημαντικό να αναφέρω εδώ ότι τα 230 περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν μετά τη διεκπεραίωση συνολικά 6,847 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και το Μικροβιολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Τα 130 από τα 230 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο. Θέλω να σημειώσω ότι 22 από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά με στον ιό και νοσηλεύτηκαν, έχουν αποθεραπευτεί. Οι δηλώσεις που έγιναν το απόγευμα από τον Υπουργό Υγείας καθιστούν ξεκάθαρη τη σοβαρότητα της κατάστασης που αντιμετωπίζουμε», σημείωσε ο κ. Κωστρίκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τι ισχύει από αύριο για απαγόρευση κυκλοφορίας, επιχειρήσεις και ελέγχους

Συνέχισε, προσθέτοντας πως η επιστημονική ομάδα απευθύνει αγωνιώδη έκκληση προς όλους τους πολίτες όπως ακολουθούν απαρέγκλιτα τις οδηγίες να περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους και να μείνουν στο σπίτι τους.
 
«Επειδή δεν υπάρχει εμβόλιο ή κάποιο φάρμακα αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να προστατευθούμε από τον ιό και να προστατεύσουμε τους γύρω μας. Σας ευχαριστώ».
 
Ο Δρ. Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, από πλευράς του ανακοίνωσε τον έβδομο θάνατο από κορωνοϊό στην Κύπρο.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θρήνος... Έχασε τη μάχη άλλος ένας, στους επτά οι νεκροί στην Κύπρο

«Δυστυχώς, στη μάχη με την πανδημία χάσαμε ακόμα έναν συνάνθρωπό μας. Πρόκειται για άντρα 77 ετών. Μετά από αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη, οι θάνατοι από τη νόσο COVID-19 στην Κύπρο έγιναν εφτά, έξι άντρες και μία γυναίκα, με μέσο όρο ηλικίας τα 66. Πέντε από αυτούς είχαν κάποιας μορφής επιβαρυντικούς παράγοντες».
 
Όπως ανέφερε ο κ. Λοΐζού, σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονται 24 άτομα. Πέντε ασθενείς νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Δόθηκαν επίσης τέσσερα εξιτήρια. Δέκα άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, τρία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και εφτά στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Η κατάσταση των ασθενών αυτών μέχρι τη στιγμή αυτή είναι σταθερή αλλά κρίσιμη.
 
Ο Δρ. Λοΐζου απηύθυνε για ακόμη μια φορά δραματική έκκληση προς όλους, να καταλάβουν την σοβαρότητα της κατάστασης.
 
«Τα 10-15-20 περιστατικά που ακούμε καθημερινά αριθμητικά είναι λίγα, ποσοστιαία όμως είναι μεγάλα. Δυστυχώς, πρέπει να επαναλαμβάνουμε κάθε μέρα τη σοβαρότητα αυτής της κατάστασης. Έχουμε να κάνουμε με ένα επικίνδυνα θανατηφόρο εχθρό. Η πνευμονία, η αναπνευστική ανεπάρκεια καθώς και οι άλλες επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει η νόσος όπως οι επιπτώσεις στην καρδιά δημιουργούν μια πολύ δύσκολη κατάσταση για τον ασθενή».
 
Αναφερόμενος στις οδηγίες για αντιμετώπιση των ασθενών, τόνισε πως «ο Κύπριος ασθενής έχει και θα έχει τις ίδιες θεραπευτικές επιλογές όπως οι ασθενείς σε όλο τον κόσμο. Το θέμα όμως είναι να μην φτάσουμε στο σημείο να εξαρτόμαστε από τη θεραπεία. Έχουμε επανελεγμένα  πει ότι ένα 80%, θα περάσει τη νόσο ήπια. Ένα 15-20% περίπου θα χρειαστεί νοσηλεία και ένα ποσοστό 5% θα χρειαστεί νοσηλεία σε ΜΕΘ. Δεν θέλουμε να φτάσουμε εκεί. Στόχος θα πρέπει να είναι να μην έχουμε κρούσματα. Όσο πιο μικρό είναι το νούμερο των σοβαρά πασχόντων, όσο πιο μικρό είναι σε πραγματικά νούμερα αυτό το 5%, τόσο λιγότερους θανάτους θα έχουμε».
 
Ο Δρ. Μάριος Λοΐζου, εξέφρασε εκ νέου τη λύπη του για τους θανάτους που σημειώθηκαν στην Κύπρο.
 
«Λυπάμαι που μιλάμε κάθε μέρα για θανάτους, δεν είναι εύκολο ούτε για μας, αλλά αυτή είναι η καινούρια πραγματικότητά μας. Όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση είναι άσπρο ή μαύρο. Πειθαρχούμε ή όχι. Ζούμε και επανερχόμαστε σύντομα στη ζωή που ξέραμε και μας άρεσε, ή βιώνουμε το θάνατο δίπλα μας, όπως δεν το περιμέναμε ποτέ. Σαν λαός έχουμε ξεπεράσει πολλές φορές δύσκολες συνθήκες, ας τα καταφέρουμε και πάλι», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Τα πρώτα λόγια της 12χρονης μετά την ενοχή του Μίχου-«Η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου»
Περιμένει απαντήσεις ΥΠΑΝ για τους αντικαταστάτες και αποφασίζει για λήψη μέτρων η ΠΟΕΔ
Περίπου 250 νοσηλευτές με απόσπαση στον ΟΚΥπΥ δεν εκτελούν νοσηλευτικά καθήκοντα
«Συνελήφθη» επικριτής της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Συνελήφθησαν εννέα άτομα στο Τατζικιστάν ως ύποπτα για την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα
Ζητά μόνιμες λύσεις στα προβλήματά των συνταξιούχων η ΕΚΥΣΥ
Ζητούν ακύρωση της διαδικασίας για τη Μονή Αββακούμ οι μοναχοί-Το υπόμνημα στην Ιερά Σύνοδο
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα