ΠΙΣ: Ανάγκη διαμόρφωσης χώρων που να περιθάλπουν αποκλειστικά ασθενείς με κορωνοϊό

Τη διαμόρφωση νοσοκομειακών χώρων αποκλειστικά για τη διαχείριση του κορωνοϊού - όπως γίνεται και σε άλλες χώρες - θα προτείνει ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) προς το Υπουργείο Υγείας με σκοπό τα δημόσια νοσηλευτήρια να παραμείνουν στις υπηρεσίες του κοινού για άλλες ασθένειες, είπε στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του Πέτρος Αγαθαγγέλου.
 
Ο κ. Αγαθαγγέλου τόνισε ότι τα κρατικά νοσηλευτήρια πρέπει να παραμείνουν η ραχοκοκαλιά του συστήματος.
 
«Μέσα από την μεγάλη δοκιμασία που αυτή την στιγμή περνούν τα κρατικά νοσηλευτήρια, αντιλαμβάνεστε έχουν ένα θέμα που μπορεί να τα φέρει σε πιο δυσχερείς συνθήκες. Γι αυτό θα πρέπει να σκεφτούμε άλλους μηχανισμούς με τους οποίους να διαχειριστούμε τον κορωνοϊό, όπως έκαναν και άλλες χώρες που είχαν διαμορφώσει χώρους για να μπορέσουν τα νοσηλευτήρια να ανταποκριθούν στις ήδη αυξημένες απαιτήσεις που υπήρχαν και πριν την πανδημία», σημείωσε.
 
Τα νοσηλευτήρια, επεσήμανε, δεν πρέπει να είναι μόνο για αποθεραπεία του κορωνοϊού αλλά και για τις άλλες παθήσεις που αντιμετωπίζει το κοινό.
 
Αυτό, σημείωσε, μπορεί να παρασύρει και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, που οι υποδομές τους είναι πολύ πιο ευάλωτες για να τύχουν της οποιασδήποτε μεγάλης αυξημένης απαίτησης από το κοινό.
 
«Είναι η ώρα που πρέπει να τρέξουμε και να συντονιστούμε όλοι, χθες. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι τα κρούσματα έχουν μια αυξημένη καταγραφή που ήταν αναμενόμενο διότι τώρα γίνονται και πιο μαζικά τα τεστ. Θα πρέπει οπωσδήποτε να οργανωθούμε για σκοπούς αντιμετώπισης του κορωνοϊού και να υπάρχει μια αποκλειστική νοσοκομειακή μονάδα ειδικά σε αυτό το επίπεδο», είπε.
 
Εξήγησε ότι αυτό γίνεται και στις υπόλοιπες χώρες. «Η Κίνα είχε κάνει ένα νοσοκομείο σε μια εβδομάδα με κλίνες τέτοιες, οι οποίες αποκλειστικά είχαν αφιερώσει όλη την υπηρεσία για τον κορωνοϊό για να μην λυγίσουν οι υπόλοιπες υπηρεσίες των άλλων νοσοκομείων», πρόσθεσε.
 
Τόνισε ότι «αν στις επόμενες δύο εβδομάδες τα περιστατικά μέσα στις Εντατικές αυξηθούν, τα κρούσματα διπλασιαστούν, τότε θα πρέπει να τρέξουμε και να έχουμε το επιπρόσθετο πλάνο, που είναι η δημιουργία χώρων αποκλειστικά για την αποθεραπεία του κορωνοϊού».
 
Ανέφερε ότι αυτό είναι ενδεδειγμένο, σύμφωνα με τις εμπειρίες  άλλων χωρών και δεδομένων των διαστάσεων που έχει η Κύπρος καθημερινά με την αύξηση των κρουσμάτων.
 
Ο κ. Αγαθαγγέλου είπε ότι χρειάζονται να εξευρεθούν χώροι που μπορούν να διαμορφωθούν σε νοσοκομειακές κλίνες.
 
«Εμείς θεωρούμε ότι μέσα από αυτά τα οποία ζούμε τις τελευταίες λίγες ημέρες δεν θέλουμε να είμαστε μάρτυρες, όπου τα κρατικά νοσηλευτήρια και μονάδες στον ιδιωτικό τομέα να μην αντέξουν, και τα κρούσματα να ανακοινώνονται πάλι ενδονοσοκομειακά. Αντιλαμβάνεστε ότι θα περιοριστούν οι διαθέσιμες κλίνες για τη θεραπεία άλλων συμπολιτών μας, που έχουν κι άλλα προβλήματα κι άλλες ασθένειες που δεν έχουν σχέση με τον κορωνοϊό», επεσήμανε.
 
Δεν μπορείς, εξήγησε, να νοσηλεύεις κρούσματα κορωνοϊού και ασθενείς που έχουν άλλα προβλήματα. Τόνισε ότι όλες οι χώρες, όπως καταγράφει η εμπειρία, κατευθύνονται στο να κάνουν αποκλειστικούς χώρους για κορωνοϊό.
 
Ερωτηθείς σχετικά, είπε πως το νοσοκομείο Αμμοχώστου δεν μπορείς να το ονομάσεις ότι είναι αποκλειστικά για τον κορωνοϊό αφού δεν έχει μονάδα εντατικής, αλλά μονάδα αυξημένης φροντίδας.
 
Ο ΠΙΣ, είπε ο κ. Αγαθογγέλου, προτίθεται να εισηγηθεί τον καθορισμό κέντρων αναφοράς μόνο για κορωνοϊό για να δοθεί η ευκαιρία στα νοσηλευτήρια και στον ιδιωτικό τομέα να μπορέσουν να είναι βιώσιμα για να συνεχίσουν να προσφέρουν αυξημένη φροντίδα στον λαό που έχει και άλλα προβλήματα.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»