«Θα ξεπεράσουμε τα 300 κρούσματα-Όσο αυξάνονται, θα φτάσουμε στα όρια μας»

Τον έντονο προβληματισμό τους για την συμπεριφορά μικρής μερίδας πολιτών, εξέφρασε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, αναφορικά με την κατάσταση που επικράτησε στη χώρα το Σαββατοκύριακο με τις κατ΄ εξαίρεση διακινήσεις πολιτών και την αύξηση ρεκόρ που ανακοινώθηκε χθες από το Υπουργείο του. 
 
«Από τη στιγμή που δεν υπάρχει εμβόλιο ή αντίδοτο στον ιό ο μόνος τρόπος να τον εντοπίσουμε, είναι να περιορίσουμε τις επαφές μας. Δυστυχώς μικρή μερίδα συμπολιτών μας δεν αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο και επανειλημμένα συμπεριφέρεται ανεύθυνα, δεν περιορίζουν τις επαφές τους και αυτό συνεπάγεται μια διασπορά του ιού στην κοινότητα, πιο μεγάλη από ότι αναμέναμε».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΕΔΩ
 
Ο υπουργός επεσήμανε πως από τα χθεσινά 35 κρούσματα που ανακοινώθηκαν, τα 33 ήταν από επαφές. «Ο λόγος που πήραμε τα περιοριστικά μέτρα είναι για να περιοριστεί ο κόσμος και σε περίπτωση κρούσματος αναμέναμε ότι οι επαφές θα ήταν 2-3 άτομα. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν κάποιος περιορίζεται δεν μπορεί να έχει περισσότερες επαφές.
 
Δυστυχώς από την ιχνηλάτηση φαίνεται πως ήρθαν σε επαφή μέχρι και με 15 άτομα», είπε ο κ. Ιωάννου.
 
«Αυτό συνεπάγεται ότι δεν υπήρξε κάποιος περιορισμός εκ μέρους των συγκεκριμένων ατόμων. Αυτό κάνει το έργο τις ιχνηλάτησης ακόμα πιο δύσκολο για να εντοπίζονται οι περιπτώσεις και το χειρότερο είναι ότι τον μεταδίδουν. Άρα αντιλαμβάνεστε ότι όσες πιο πολλές επαφές έχει κάποιος τόσο πιο πολλές είναι οι πιθανότητες να μεταδώσει τον ιό».
 
Με βάση τα δεδομένα, ο ιός μπήκε στην κοινότητα. Αυτό διαφαίνεται και από τα περιστατικά που ανακοινώνονται καθημερινά, αφού το μεγαλύτερο μέρος πρόκειται για επαφές. «Όταν πλέον προκύπτουν από επαφές», είπε ο κ. Ιωάννου, «σημαίνει πλέον ότι υπάρχει διασπορά στην κοινότητα. Και για να επιβραδύνουμε τη διασπορά του ιού, πρέπει να περιορίσουμε όλοι μας τις επαφές μας.
 
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας αν τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, μετά τα νέα αυστηρότερα μέτρα περιόριζαν τις επαφές τους, τότε τα περιστατικά θα ήταν πολύ πιο λίγα. Δηλαδή κάποιος που μολύνθηκε πριν δέκα ημέρες, αν οι επαφές του τις τελευταίες επτά ημέρες που ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα, ήταν περιορισμένες, η διασπορά θα ήταν πιο περιορισμένη.
 
«Ο μόνος τρόπος να μειωθεί η εξάπλωση και να μπορέσει το σύστημα υγείας να ανταπεξέλθει, πρέπει να επιβραδύνουμε τη διασπορά του ιού στην κοινότητα, τόνισε ο κ. Ιωάννου. Σίγουρα θα ξεπεράσουμε τα 300 αν και η εκτίμηση ήταν πάντα να μείνουμε σε χαμηλά επίπεδα. Πήραμε έγκαιρα μέτρα και οι χώρες που πήραν έγκαιρα μέτρα έλεγξαν την κατάσταση. Και σε εμάς η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, απλώς είναι ανησυχητική η αυξητική τάση και αν συνεχίσει έτσι δεν θα είναι ελεγχόμενη», υπέδειξε ο υπουργός.
 
«Δεν θέλω να κινδυνολογώ αλλά έτσι είναι η κατάσταση. Δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, πρέπει να πούμε τα πράγματα όπως είναι για να καταλάβει ο κόσμος την σημαντικότητα και να περιοριστεί. Είναι ο μόνος τρόπος να μπορέσουμε να σώσουμε ζωές».
 
«Αυτή τη στιγμή τα δημόσια νοσοκομεία είναι οργανωμένα. Δεν υπάρχει πίεση στα νοσοκομεία από τον κορωνοϊό. Η πληρότητα με τα υπόλοιπα περιστατικά έχει μειωθεί πάρα πολύ ακριβώς για να δώσει περιθώριο στα Νοσοκομεία να ανταπεξέλθουν  αλλά αντιλαμβάνεστε ότι η μάχη θα δοθεί στις ΜΕΘ. Υπάρχει μια δεδομένη δυναμικότητα όσο αφορά τις ΜΕΘ. Τις έχουμε αύξηση κατά πολύ με τον προγραμματισμό που κάναμε. Σε πλήρη εφαρμογή θα είναι 120 σε 125. Αλλά αντιλαμβάνεστε ότι το 5% των νοσούντων θα χρειαστούν εντατική θεραπεία. Και όσο αυξάνονται τα κρούσματα θα φτάσουμε στα όρια μας και εκεί θα βλέπουμε άλλα δεδομένα. Θα βλέπουμε ότι βλέπουμε στην Ιταλία και την Ισπανία», είπε ο κ. Ιωάννου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Παραβίαση ενωσιακού δικαίου για εργοδότηση ναυαγοσωστών καταγγέλλει η Ισότητα
Aπαγόρευση χρήσης βεγγαλικών και ρίψης πυροτεχνημάτων ζητά το Terra Cypria
Δημόσια διαβούλευση για νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις πρωτοβουλίες πολιτών
Παράπονα στην Eπ. Προστασίας για τη νομιμότητα λειτουργείας κλειστών κυκλωμάτων σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία
Διαβεβαιώσεις Αρχής Ηλεκτρονικής Υγεία-«Εντατική εργασία για Α’ φάση Εθνικού Σημείου Επαφής»
Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα