Οι φόβοι για διασπορά, το SOS που εκπέμπουν οι αρμόδιοι και plan B στο τραπέζι

Πονοκέφαλος και έντονη ανησυχία επικρατεί στην Κυβέρνηση για την απειθαρχία που παρατηρείται από μερίδα πολιτών, οι οποίοι δεν λένε να περιορίσουν τις διακινήσεις τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης του κορωνοϊού, λαμβάνοντας υπόψη τα ορφανά κρούσματα που υπάρχουν ανάμεσα στα 214 περιστατικά.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ
 
Τόσο οι ειδικοί όσο και ο Υπουργός Υγείας, μετά την χθεσινή ανακοίνωση για τον έκτο νεκρό και την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, κατά 35, εξέπεμψαν SOS στους πολίτες, ώστε να αυτοπεριοριστούν, καθώς η κατάσταση βρίσκεται σε οριακό σημείο και οι επόμενες μέρες χαρακτηρίζονται ως κρίσιμες.
 
Η απειθαρχία από μερίδα πολιτών, θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, με τους αρμόδιους να εξετάζουν μέτρα αντίδρασης αφού κάποιοι φαίνεται πως δεν έχουν αντιληφθεί πως δεν πρόκειται για παιχνίδι.
 
Ενδεικτική ήταν και η οργή του υπουργού Υγείας, Κωσταντίνου Ιωάννου, ο οποίος με γραπτή του δήλωσε ανέφερε πως «για να έχει αποτέλεσμα η προσπάθεια θα πρέπει να περιορίσουμε δραστικά τις επαφές μας. Από την ιχνηλάτηση των τελευταίων κρουσμάτων εντοπίσαμε φορείς του ιού με περισσότερες από 15 επαφές. Με αυτή τη νοοτροπία κάποιων η προσπάθεια θα τιναχθεί στον αέρα. Δυστυχώς φαίνεται ότι αρκετοί δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης και εξακολουθούν να συμπεριφέρονται ανεύθυνα. Η διαδικασία της ιχνηλάτησης βοηθά τους ειδικούς να εντοπίζουν γρήγορα τις επαφές ενός επιβεβαιωμένου κρούσματος για να προλάβουμε τη διασπορά του. Για να έχει νόημα όμως θα πρέπει να υπάρχει πραγματικός περιορισμός».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι βόλτες στα εξοχικά και στα παράλια και τα «συλλαλητήρια» στις υπεραγορές
 
Συσκέψεις επί συσκέψεων
Η όλη κατάσταση που επικρατεί, ανησυχεί ιδιαίτερε τόσο τους αρμόδιους υπουργούς όσο και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος ενημερώνεται καθημερινή και βρίσκεται συνεχώς σε ανοιχτή γραμμή με όλους τους εμπλεκόμενους.
 
Η αυξημένη κίνηση στους δρόμους και στις υπεραγορές, τα πέραν των 100 χιλιάδων μηνύματα, οι εκατοντάδες καταγγελίες της Αστυνομίας, οι περιπτώσεις όπου πρόσωπα βρέθηκαν στην Αγία Νάπα είτε για βόλτα είτε, όπως είπε ένας, για να εξομολογηθεί και οι πληροφορίες για συνάξεις και πάρτι σε οικίες, προκάλεσαν την αντίδραση των αρμοδίων, οι οποίοι μελετούν σκληρότερα μέτρα και περιορισμούς στις διακινήσεις των πολιτών, αφού φαίνεται πως κάποιοι δεν έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης.
 
Σήμερα, οι αρμόδιοι αναμένεται να μελετήσουν και να συζητήσουν νέα πιθανά μέτρα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να επαναξιολογηθεί και ο όρος υπό κατ΄οίκον περιορισμό, ώστε και αυτά τα άτομα να μεταφέρονται σε καραντίνα, ώστε να ελέγχονται.  
 
Η άγνωστη αλυσίδα μετάδοσης
Έξι είναι συνολικά οι νεκροί, ο ένας ανακοινώθηκε χθες και 214 τα κρούσματα.
 
Πρόκειται για τα πιο πολλά κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας στην Κύπρο, με τους ειδικούς να χρησιμοποιούν πολύ δραματικούς τόνους κατά τη διάσκεψη Τύπου. Η αύξηση εκτόξευσε τα κρούσματα και την ανησυχία των αρμοδίων. Σε σχέση με χθες αγγίζει το 20%.
 
Σύμφωνα με τον Λεόντιο Κωστρίκη, Ακαδημαϊκό Καθηγητή Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου τα 31 άτομα εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών, 2 άτομα επέστρεψαν από Ευρωπαϊκές χώρες, άρα θεωρούνται εισαγόμενες λοιμώξεις, 31 άτομα εντοπίστηκαν, και 2 άτομα των οποίων το ιστορικό διερευνάται.
 
«Είναι σημαντικό να αναφέρω εδώ ότι τα 214 περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν μετά τη διεκπεραίωση συνολικά 6,447 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και το Μικροβιολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Τα 126 από τα 214 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο. Θέλω να σημειώσω ότι 18 από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά με στον ιό και νοσηλεύτηκαν, έχουν αποθεραπευτεί.
Από την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων διαπιστώνεται ότι η μετάδοση του ιού έγινε στο οικογενειακό περιβάλλον αρκετών από τους ασθενείς, γεγονός που δείχνει ότι δυστυχώς δεν έχουν ληφθεί στοιχειώδη μέτρα προστασίας», ανέφερε ο κ. Κωστρίκης.
 
Οι ανεύθυνοι είναι ο ένας φόβος των ειδικών. Ο άλλος, που είναι ακόμα πιο μεγάλος, είναι η ύπαρξη άγνωστων αλυσίδων μετάδοσης. Αυτό φαίνεται από τα ορφανά κρούσματα, που αυξήθηκαν.
 
«Τα πιο επικίνδυνα για μας είναι τα ορφανά κρούσματα, επειδή δεν ξέρουμε από πού προήλθαν. Σημαίνει πως υπάρχουν αρκετές αλυσίδες λοιμώξεων, από πρόσωπα που δεν
τα γνωρίζουμε», ανέφερε στον REPORTER o Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου Λεόντιο Κωστρίκης.

Οι αρχικές εκτιμήσεις της ομάδας επιδημιολόγων, είναι πως τα κρούσματα στην Κύπρο θα άγγιζαν, κι αυτό εάν περιορίζαμε την πανδημία, τα τριακόσια. Με τα σημερινά δεδομένα, ωστόσο, είναι επιφυλακτικοί και διαμηνύουν πως μπορεί να εντοπιστούν πολύ περισσότερα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ιχνηλάτηση που αποκάλυψε πάρτι και συγκεντρώσεις και η άγνωστη αλυσίδα μετάδοσης

Εννέα άτομα στις εντατικές
Σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι χθες στις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονται 26 άτομα, εκ των οποίων πέντε στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Δόθηκαν επίσης τρία εξιτήρια.

Εννέα άτομα, όπως ανέφερε ο κ.  Λοΐζου νοσηλεύονται διασωληνωμένα, τρία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και έξι στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Η κατάσταση των ασθενών αυτών μέχρι τη στιγμή αυτή είναι σταθερή αλλά κρίσιμη.

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας