«Αν πάει στο γείτονα και κάνουν σουβλάκια, πλέον δεν έχουμε καταλάβει που οδηγούμαστε»

Την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό του για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, εξέφρασε για άλλη μια φορά ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ
 
Μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του «OMEGA», ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι «αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι ότι μιλώντας με την Μονάδα Επιδημιολογικής Παρακολούθησης που κάνει την ιχνηλάτηση, ο μεγάλος αριθμός προκύπτει γιατί κάποια μερίδα συμπατριωτών μας δεν έχει καταλάβει την κρισιμότητα των ημερών».
 
Ξεκαθάρισε πως «κάποιοι συμπεριφέρονται ανεύθυνα και εντοπίζουμε από την ιχνηλάτηση άτομα που έκαναν μέχρι και δεκαπέντε επαφές.
 
Τα μέτρα που έχουμε πάρει σκοπό έχουν να περιορίσουν τις στενές επαφές του καθενός από μας. Κι όταν λέμε να περιορίσουν αναμέναμε να βρίσκαμε ένα, δύο τρία, τέσσερα, πέντε άτομα στενή επαφή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έντονος ο Υπουργός Υγείας-«Θα τιναχθεί η προσπάθεια στον αέρα»

«Αν έχουν δεκαπέντε επαφές δύσκολη η ιχνηλάτηση»
Ο κ. Ιωάννου εξήγησε ότι «η ιχνηλάτηση σκοπό έχει να περιορίσει τη διασπορά του ιού. Μόλις επιβεβαιωθεί ένα περιστατικό συμπληρώνει ημερολόγιο για το με ποιους ήρθε σε επαφή. Όταν αντιλαμβανόμαστε ότι ήρθαν σε στενή επαφή με 15 άτομα γιατί πήγαν σε ένα φίλο τους, κάλεσαν ένα φίλο τους στο σπίτι, αυτό αντιλαμβάνεστε ότι κάνει πολύ δύσκολη την ιχνηλάτηση και θα αυξήσει τα περιστατικά».
 
Κληθείς να απαντήσει κατά πόσον αυτά τα φαινόμενα ήταν πριν τη λήψη των επιπρόσθετων μέτρων, τόνισε πώς «είναι από τα περιστατικά των τελευταίων ημερών και όχι πριν τη λήψη των μέτρων».
Έστειλε επίσης το μήνυμα ότι «ως Υπουργείο Υγείας και ως επαγγελματίες υγείας τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε είναι δεδομένα.
 
Ο ιός αυτός δεν έχει εμπόδιο. Για να παρεμποδιστεί η εξάπλωση ο τρόπος είναι η κοινωνική απομόνωση. Εάν δεν το κάνει, τότε θα αυξάνονται τα κρούσματα και θα καταλήξουμε όπως άλλες χώρες».
 
«Πολύ αυστηρά τα μέτρα που λάβαμε»
Τα μέτρα που λάβαμε είναι πολύ αυστηρά, σημείωσε ο κ. Ιωάννου.
«Καταλαβαίνετε ότι μέτρα κι αν πάρεις αυστηρά, αν ο καθένας δεν συμπεριφέρεται υπεύθυνα, η Αστυνομία δεν μπορεί να είναι παντού.
 
Δεν μπορούμε να έχουμε εκατό χιλιάδες αστυνομικούς. Αν ο άλλος αποφασίσει να πάει να κάτσει στον γείτονά του και να κάτσουν να κάμουν σουβλάκια όπως ακούω ότι γίνεται τις τελευταίες μέρες, πλέον δεν έχει καταλάβει ο καθένας που οδηγούμαστε».
 
Άφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο για βαριές ποινές, αφού όπως είπε, «μπορεί να αναγκαστούμε να προβούμε σε αυτηρότερα μέτρα, όπως είχε αναφέρει και ο ίδιος ο Πρόεδρος.
 
Έρχεται το επόμενο Σ/κ το αεροσκάφος από την Κίνα
Κάλεσε πάντως τον κόσμο να μην ανησυχεί, αφού «σχέδιο δράσης υπάρχει, υπάρχει το νοσοκομείο Αναφοράς, υπάρχουν οι Εντατικές αλλά καταλαβαίνεται ότι όπως κάθε σύστημα υγείας μπορούμε να αυξήσουμε τη διαθεσιμότητα, αλλά υπάρχουν περιορισμοί».
 
Σε ότι αφορά τις προμήθειες επισήμανε πως υπάρχουν και δεν έχουμε πρόβλημα με την  αναλωσιμότητα.
 
«Σήμερα ενημερώθηκα ότι οι προσπάθειες μας για να φέρουμε περισσότερο εξοπλισμό βαίνουν καλώς. Με τη χορηγία του αεροπλάνου της AEGEAN θα έρθει το αεροπλάνο το ερχόμενο Σάββατο ή Κυριακή και κάνουμε προσπάθειες και για δεύτερο και για τρίτο».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια