Η ιχνηλάτηση που αποκάλυψε πάρτι και συγκεντρώσεις και η άγνωστη αλυσίδα μετάδοσης

Δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία, πως η πανδημία στην Κύπρο, μετά την ανακοίνωση των 35 νέων κρουσμάτων που εκτόξευσαν τον αριθμό τους στα 214, έφτασε στο πιο κρίσιμο της σημείο. Η έκβαση της μάχης με τον κορωνοϊό είναι αμφίρροπη και εάν δεν συμμορφωθούμε όλοι, δυστυχώς θα την χάσουμε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ
 
«Ανησυχήσαμε πολύ, διότι εάν μας ξεφύγει ο ιός θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Δεν είναι παιχνίδι και πρέπει να καταλάβουμε όλοι, ότι πρέπει να περιοριστούμε στα σπίτια μας. Περιορισμός σημαίνει να είμαστε μόνοι και εάν έχει άλλους στο σπίτι να κρατούμε αποστάσεις», ανέφερε στον REPORTER o Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου Λεόντιο Κωστρίκης, μετά την ανακοίνωση των νέων κρουσμάτων.
 
Τα ίχνη από τα... πάρτι
Αυτό που προκάλεσε αγανάκτηση και οργή στις αρμόδιες Υπηρεσίες είναι η διαπίστωση πως μερίδα, όχι ύποπτων αλλά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, σύμφωνα με πληροφορίες, αντί να αυτοπεριοριστούν διοργάνωναν πάρτι και οικογενειακές συγκεντρώσεις. Πρόκειται για μικρή μερίδα, που έκανε ωστόσο ζημιά στην αλυσίδα μετάδοσης.
 
Θα διερωτάται κανείς, πώς έμαθαν οι αρμόδιες υπηρεσίες για τα πάρτι και τις συνάξεις. Η απάντηση κρύβεται στην ιχνηλάτηση επαφών. Απαντώντας στις ερωτήσεις των ειδικών κάποια νέα κρούσματα, διαπιστώθηκε πως είχαν επαφές με επιβεβαιωμένα κρούσματα στα οποία είχαν δοθεί οδηγίες να παραμείνουν υπό περιορισμό. Δεν είναι τυχαία η δήλωση του υπουργού Υγείας, που έκανε λόγο για εντοπισμό φορέων του ιού, με περισσότερες από 15 επαφές.
 
Το πιο ανησυχητικό και εδώ μπαίνει ο παράγοντας της ασύγγνωστης ευθύνης κάποιων, που ενδέχεται να αποδειχθεί εγκληματική είναι πως μετέδωσαν την ασθένεια σε πολλά μέλη των οικογενειών τους, κάποιοι εκ των οποίων είναι ηλικιωμένοι.
 
Το παράδειγμα της οικογένειας στη Λάρνακα, εννέα μέλη της οποίας προσβλήθηκαν, πρέπει να χαραχτεί στη μνήμη όλων. Αυτή η οικογένεια δεν γνώριζε, δεν είχε καμιά ευθύνη αφού ο 47χρονος που απεβίωσε, είχε επιστρέψει από την Ελλάδα σε μια περίοδο όπου δεν υπήρχαν περιορισμοί και δεν γνώριζε πως ήταν φορέας. Αυτή τη στιγμή ο πατέρας του δίνει μάχη για τη ζωή στην εντατική του Νοσοκομείου Λεμεσού, όπως ανακοινώθηκε. Η οικογένεια αυτή δεν γνώριζε… άλλοι όμως γνωρίζουν.
 
Η άγνωστη αλυσίδα μετάδοσης
Οι ανεύθυνοι είναι ο ένας φόβος των ειδικών. Ο άλλος, που είναι ακόμα πιο μεγάλος, είναι η ύπαρξη άγνωστων αλυσίδων μετάδοσης. Αυτό φαίνεται από τα ορφανά κρούσματα, που αυξήθηκαν.
 
«Τα πιο επικίνδυνα για μας είναι τα ορφανά κρούσματα, επειδή δεν ξέρουμε από πού προήλθαν. Σημαίνει πως υπάρχουν αρκετές αλυσίδες λοιμώξεων, από πρόσωπα που δεν τα γνωρίζουμε», ανέφερε ο κ. Κωστρίκης.
 
Οι αρχικές εκτιμήσεις της ομάδας επιδημιολόγων, είναι πως τα κρούσματα στην Κύπρο θα άγγιζαν, κι αυτό εάν περιορίζαμε την πανδημία, τα τριακόσια. Με τα σημερινά δεδομένα, ωστόσο, είναι επιφυλακτικοί και διαμηνύουν πως μπορεί να εντοπιστούν πολύ περισσότερα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: 

Δειτε Επισης

Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών