Υπουργός Υγείας: Δεν φτάσαμε ακόμη στην κορύφωση της πανδημίας στην Κύπρο

Την κρισιμότητα των στιγμών που βιώνουμε, το πλάνο της Κυβέρνησης για να ξεφύγουμε από την πανδημία, αλλά και στο γεγονός πως στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν ελλείψεις αναφέρθηκε ο Υπουργός Υγείας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ
 
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή, ο Υπουργός Υγείας σημείωσε πως ακόμα δεν έχουμε φθάσει στην κορύφωση της πανδημίας, κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες, όπως υπολογίζουν οι ειδικοί.
 
«Τώρα βλέπουμε τα αποτελέσματα των μέτρων που είχαν παρθεί με τα προηγούμενα διατάγματα, πριν από δέκα μέρες. Τα αποτελέσματα από τα μέτρα του λεγόμενου Lockdown απομόνωσης, περιορισμών των άσκοπων μετακινήσεων, αναμένουμε να αρχίσουν να φαίνονται μέσα στα τέλη της επόμενης εβδομάδας».
 
Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου σημείωσε πως το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο και πρέπει να τηρηθούν οι κανόνες και αναφέρθηκε στις προσπάθειες εντοπισμού ενδεχόμενης διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα.

«Πλέον με νέο αλγόριθμο και τις νέες οδηγίες που έχουμε δώσει, προτρέπουμε τον κόσμο εάν παρουσιάσει συμπτώματα να επικοινωνεί με τους τους προσωπικούς τους γιατρούς και αυτό είναι σημαντικό να το τονίσουμε. Ο προσωπικός γιατρός έχει ένα αλγόριθμο, η βάση του οποίου είναι μια σειρά ερωτήσεων, για να χειριστεί το περιστατικό και εννοείται ότι όλα αυτά γίνονται τηλεφωνικά για να αποτρέπονται οι πολίτες να έρχονται με προσωπικούς ιατρούς, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού. Εάν ο γιατρός  κρίνει ότι έχει ύποπτα συμπτώματα, τότε κάνει παραπομπή στα δημόσια ιατρεία. Εκεί θα γίνει εξέταση από γιατρό κι αν ο γιατρός κρίνει ότι απαιτείται να γίνει εξέταση για κορωνοϊό, τότε λαμβάνονται δείγματα και πραγματοποιούνται εξετάσεις. Ενδεικτικά μέχρι την περασμένη Πέμπτη είχαμε 120 ραντεβού», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.
 
Γιατροί δεν συμμορφώθηκαν στο διάταγμα
Θεωρεί ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν ελλείψεις, ενώ αποδίδει το πρόβλημα και σε φαινόμενα καταχρήσεων από επαγγελματίες υγείας. Όπως ανέφερε αληθεύουν οι πληροφορίες πως ιδιώτες γιατροί δεν συμμορφώνονται στο διάταγμα επίταξης.
 
«Αληθεύουν, όμως δεν αφορούν την πλειοψηφία, Υπάρχουν αρκετοί που αντιδρούν με διάφορες δικαιολογίες και προφάσεις. Από την άλλη λαμβάνω τηλέφωνα από γιατρούς, συγκεκριμένα γιατρός που δούλευε στο δημόσιο προθυμοποιήθηκε αφιλοκερδώς να βοηθήσει. Είχαμε δυστυχώς επεισόδια στο Νοσοκομείο Λάρνακας. Ιατροί αντιδρούσαν και έλεγαν “μας φέρατε εδώ, μας κολλήσατε τον ιό”. Αυτά αντιλαμβάνεστε, από γιατρούς που έχουν δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, δεν αναμένεται τέτοια συμπεριφορά. Δεν είναι όμως η πλειοψηφία», υπέδειξε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου.
 
Οι καταχρήσεις
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του σημείωσε πως όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα αναλώσιμα και τον εξοπλισμό προστασίας από τον ιό, σημειώνοντας πως τις τελευταίες έξι εβδομάδες γίνονται μεγάλες προσπάθειες για να προμηθευτεί η Κύπρος.
 
«Δυστυχώς λόγω και της έντονης ανησυχίας των επαγγελματιών Υγείας έγινε μια κατάχρηση στην χρήση προστατευτικού εξοπλισμού, που μείωσε περισσότερο τα αποθέματά μας», σημείωσε.
 
Τέλος, ο υπουργός Υγείας, σημείωσε, τέλος πως είναι πρόωρο να συζητηθεί θέμα αναβολής της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  

Δειτε Επισης

Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ να προσπαθήσουν για σύμβαση οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
Πώς απαντά η Υπ. Ασθενοφόρων για το περιστατικό με τη λιπόθυμη μαθήτρια-«Δεν ήταν επείγον»
Καταβολή επιδόματος μονογονεϊκής οικογένειας σε μητέρα ζητά η Λοττίδη-Απέρριπταν αιτήσεις της για 2,5 χρόνια
Μείωση βροχόπτωσης δείχνει η τάση για Κύπρο-Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Η Αθήνα η πόλη που μυρίζει πιο ωραία στον κόσμο-Σε ποια θέση βρίσκεται η Λευκωσία
Υπ. Παιδείας: Επιβάλλεται η αξιοποίηση γνώσεων από Ευρωπαϊκό Ετος Δεξιοτήτων
«Ο δρόμος ενίσχυσης των δικαιωμάτων των ασθενών παραμένει μακρύς»
Αυξήθηκαν κατά 2,5% οι λογαριασμοί της ΑΗΚ-Δύο περιπτώσεις παρανομίας με φωτοβολταϊκά
Εκστρατεία ελέγχου και ενημέρωσης για ασφάλιση φορτίου οχημάτων από Αρχή Λιμένων
Πνίγεται στη σκόνη η Κύπρος-Οι συστάσεις των αρμοδίων στο κοινό