Τα στατιστικά ανά επαρχία, οι επαφές και πόσοι θεραπεύτηκαν-Δραματικές εκκλήσεις

Στα 179 ανήλθαν σήμερα τα κρούσματα στην Κύπρο, αφού ανακοινώθηκαν άλλα 17 ενώ αυξήθηκε και ο αριθμός των ασθενών τόσο στο Νοσοκομείο Αναφοράς όσο και στις εντατικές των Νοσοκομείων Λευκωσίας και Λεμεσου. Αν κάτι ξεχώρισε από τη σημερινή ανακοίνωση των κρουσμάτων, είναι οι δραματικές προειδοποιήσεις των ειδικών, που καλούν τον κόσμο να μείνει στο σπίτι γιατί η κατάσταση μπορεί να φτάσει σε οριακό σημείο.
 
Σύμφωνα με τον Λεόντιο Κωστρίκη, Ακαδημαϊκό Καθηγητή Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου τα 10 κρούσματα προήλθαν από ιχνηλάτηση επαφών, τα τρία ήρθαν από το εξωτερικό, 1 άτομο από Βρετανικές Βάσεις ενώ υπάρχουν 3 άτομα το ιστορικό των οποίων διερευνάται.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα νέα κρούσματα κορωνοϊού και πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα-Δέκα άτομα στις ΜΕΘ
 
Στη Λευκωσία και την Πάφο τα πιο πολλλά κρούσματα
Για πρώτη φορά ανακοινώθηκαν σήμερα τα ποσοστά των κρουσμάτων σε κάθε πόλη. Αν και τα περισσότερα κρούσματα κατ' αναλογίαν πληθυσμού είναι στην Πάφο. Ωστόσο, μοιράζονται το ίδιο ποσοστό κρουσμάτων με τη Λευκωσία.
 
Οι δύο πόλεις έχουν κτυπηθεί πιο πολύ από τον κορωνοϊό. Στην Πάφο υπάρχει το 27% των κρουσμάτων, και στην Λευκωσία επίσης το 27%.  Ακολουθεί η Λάρνακα με 21%, η Λεμεσός με 14% και η Αμμόχωστος με 7%.
 
Δραματικές εκκλήσεις
Αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς είναι, όμως, τα κρούσματα απειθαρχίας. Είναι γι' αυτό το λόγο που τόσο ο Δρ. Μάριος  Λοΐζου όσο και ο Λεόντιος Κωστρίκης χρησιμοποίησαν δραματικούς τόνους κατά τη διάσκεψη Τύπου.
 
Ο κ. Κωστρίκης μάλιστα, προειδοποίησε πως η κατάσταση θα φτάσει σε οριακό σημείο εάν δεν συμμορφωθούμε στις υποδείξεις. 
 
«Τίποτα δεν έχει κριθεί, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και συνεχίζουμε με την ίδια αποφασιστικότητα. Η οδηγία είναι σαφής και πολύ απλή: Μένουμε σπίτι», τόνισε συνεχίζοντας.
 
«Υπάρχουν πληροφορίες για φαινόμενα παραβίασης των διαταγμάτων από συμπολίτες μας που φαίνεται να μην αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι τα πράγματα μπορεί να γίνουν οριακά από τη μια στιγμή στην άλλη», ανέφερε εμφαντικά ο Δρ. Κωστρίκκης.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος ο ο Δρ. Λοίζου που παρέθεσε στοιχεία άλλων χωρών, καλώντας τον κόσμο να μείνει στο σπίτι.
 
«Η πορεία αυτής της νόσου, δυστυχώς, στα σοβαρά περιστατικά παρατείνεται. Οι ασθενείς για να μπορέσουν να έχουν ελπίδα χρειάζεται στις περισσότερες περιπτώσεις να παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στον αναπνευστήρα. Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος όρος του χρόνου νοσηλείας στη ΜΕΘ είναι μεγάλος. Αυτό είναι που δημιουργεί την ανάγκη για όσο το δυνατό περισσότερες κλίνες στις ΜΕΘ», εξήγησε ο γιατρός.
 
Κανένα σύστημα υγείας στον κόσμο, δεν μπορεί να διαχειριστεί ταυτόχρονα, ένα πολύ μεγάλο, πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του 21ου αιώνα αριθμό κρουσμάτων, υπέδειξε. Στις ΗΠΑ τα κρούσματα σήμερα ξεπέρασαν τις 100,000 ενώ στην πολιτεία της Νέας Υόρκης πλησιάζουν, αν δεν ξεπέρασαν, τις 30,000. Στο Μανχάταν μερικά από τα καλύτερα νοσοκομεία του κόσμου δυσκολεύονται ή αδυνατούν να διαχειριστούν την κατάσταση.
 
«Η επιβράδυνση της εξάπλωσης είναι κρίσιμη προκειμένου να μπορέσει το σύστημα υγείας να προσφέρει όσο το δυνατό καλύτερη φροντίδα. Η μόνη απάντηση, η μόνη πραγματική ελπίδα είναι να μείνουμε σπίτι. Μένουμε σπίτι-Κερδίζουμε χρόνο-Σώζουμε ζωές!», τόνισε ο Δρ. Λοΐζου.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ
 
Αυξήθηκαν οι ασθενείς στις ΜΕΘ
Σύμφωνα με τον Δρ. Μάριο Λοΐζου, Επιστημονικό Διευθυντή, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, βρίσκονται διασωληνωμένα επτά πρόσωπα με κορωνοϊό, ενώ στη Λεμεσό έχουν διασωληνωθεί τρία πρόσωπα. 
 
Νωρίς το απόγευμα επιδεινώθηκε η κατάσταση μίας ασθενούς 61 ετών η οποία μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Νοσοκομείο Λεμεσού, ασθενής από το Νοσοκομείο Αναφοράς. Η ασθενής μεταφέρθηκε διασωληνωμένη και νοσηλεύεται στη ΜΕΘ.
 
Στο Νοσοκομείο Αναφοράς νοσηλεύονται, εξαλλου, 23 άτομα τα 4 στη μονάδα αυξημένης φροντίδας. 
 
Αποθεραπεύτηκαν 15 άτομα 
Αισιοδοξία προκαλούν τα στοιχεία ως προς την ίαση των ασθενών. Μέχρι στιγμής, στο νοσοκομείο αναφοράς, το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου δηλαδή, νοσηλεύτηκαν 45 ασθενείς με τη νόσο COVID-19, εκ των οποίων  τα 15 έχουν αποθεραπευτεί.
 
Οι εξετάσεις από το Ινστιτούτο Γενετικής και το Μικροβιολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσία, εξάλλου, αγγίζουν τις έξι χιλιάδες, που είναι από τους πιο πολλούς ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε.
 
Πέντε οι νεκροί
Οι νεκροί με κορωνοϊό στην Κύπρο, παραμένουν πέντε. Πρόκειται για τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα. Χθες το Υπουργείο Υγείας, ανακοίνωσε το θάνατο μίας 76χρονης και ενός 47χρονου Ελλαδίτη, ο οποίος μάλιστα δεν είχε ιατρικό ιστορικό.
 
Το περασμένο Σάββατο, ανακοινώθηκε ο πρώτος νεκρός. Πρόκειται για 70χρονο Βρετανό, που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου και είχε βαρύ ιατρικό ιστορικό. Την περασμένη Τρίτη, εξάλλου, ανακοινώθηκε ο θάνατος 63χρονος Βρετανού, με ιατρικό ιστορικό και του 58χρονου Ε/κ πιλότου, ο οποίος δεν είχε κανένα επιβαρυντικό παράγοντα.
 

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ
9/3/20 2 (n.a.)
10/3/20 2 (+0%)
11/3/20 6 (+200%)
12/3/20 10 (+67%)
13/3/20 21 (+110%)
14/3/20 26 (+24%)
15/3/20 33 (+27%)
16/3/20 46 (+39%)
17/3/20 49 (+7%)
18/3/20 58(+18%)
19/3/20 67(+16%)
20/3/20 75 (+12%)
21/3/20 84 (+12%)
22/3/20 95 (+13,10%)
23/3/20 116 (+22,10%)
24/3/20 124 (+6,9%)
25/3/20 132 (+6,45%)
26/3/20 146 (+10,6%)
27/3/20 162  (+10,9%)
28/3/20 179 (+10,5%)
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo