Πέμπτη 9 Ιουλ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Μέχρι τη Δευτέρα έτοιμες οι αιτήσεις για τα επιδόματα-Πότε θα καταβληθούν τα χρήματα

  28/03/2020 15:51
Μέχρι τη Δευτέρα έτοιμες οι αιτήσεις για τα επιδόματα-Πότε θα καταβληθούν τα χρήματα

Μέχρι τη Δευτέρα έτοιμες οι αιτήσεις για τα επιδόματα-Πότε θα καταβληθούν τα χρήματα

  28/03/2020 15:51
Μέχρι τη Δευτέρα αναμένεται να υλοποιηθούν όλες οι αποφάσεις που έχουν εξαγγελθεί σε σχέση με τα επιδόματα, ενώ στόχος είναι να καταβληθούν εγκαίρως μέχρι στις 12 Απιρλίου στους δικαιούχους, δήλωσε η Υπουργός Εργασίας στο ΡΙΚ.
 
Σύμφωνα με τη Ζέτα Αιμιλιανίδου, εντός των επόμενων ωρών αναμένουμε να δημοσιευθεί στην επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας και να είναι έτοιμη η αίτηση για το επίδομα φροντίδας, έτσι όποιος ενδιαφέρεται να μπορεί να την υποβάλλει. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το επίδομα που δίνεται στην περίπτωση που γονέας μένει στο σπίτι με παιδιά μέχρι 15 ετών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: LIVE: Οκτώ οι ασθενείς στις Εντατικές-Μάχη για να σπάσει η αλυσίδα της εξάπλωσης
 
«Είμαστε και τώρα σχεδόν έτοιμοι για την ειδική άδεια, για το επίδομα ασθενείας, την οποία ελπίζουμε και σήμερα να μπορέσουμε να δημοσιεύσουμε την απόφαση. Ελπίζω ότι μέχρι αύριο θα δημοσιευτούν οι αποφάσεις και για τις περιπτώσεις του ειδικού ανεργιακού επιδόματος», πρόσθεσε η κ. Αιμιλιανίδου, ενώ για τους αυτοτελώς εργαζόμενους παρέπεμψε στη Δευτέρα.
 
«Ο στόχος μας είναι να μπορέσουμε μέχρι τη Δευτέρα να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις, οι οποίες πρέπει να εκδοθούν, να δημοσιευθούν, για να γνωρίζουν όλοι ποιοι είναι δικαιούχοι και ποιοι δεν είναι», τόνισε η Υπουργός Εργασίας.
 
Όπως εξήγησε η κ. Αιμιλιανίδου, ο τρόπος που εργάζονταν όλοι στο Υπ. Εργασίας ήταν να μην υποβάλλουν ηλεκτρονικά αιτήσεις και μεσολαβούσε ένα διάστημα τριών, τεσσάρων μηνών να ελεγχθεί μία αίτηση και να πάρουν τα λεφτά που δικαιούνται. Αυτή τη στιγμή, επεσήμανε, γίνονται μόνο ηλεκτρονικές αιτήσεις, οι οποίες έπρεπε να σχεδιαστούν, να μηχανογραφηθούν. «Όλα αυτά για να μπορέσουμε έγκαιρα και μέχρι τις 12 Απριλίου να καταβάλουμε τα επιδόματα στους δικαιούχους», τόνισε. «Αυτός είναι ο στόχος αλλά πρέπει να σημειώσω ότι για να μπορέσουμε να καταβάλουμε επίδομα πρέπει να συμπληρωθεί η αίτηση και από χθες είναι αναρτημένη η αίτηση για να μας δώσουν τον τραπεζιτικό λογαριασμό στον οποίο θα κατατεθούν τα χρήματα, χωρίς αυτόν δεν μπορούμε να δώσουμε τα επιδόματα», διευκρίνισε η Υπουργός.
 
«Χθες εγκρίθηκε από τη Βουλή και ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός. Μόνο το ποσό που χρειαζόμαστε στο Υπουργείο και έχει εγκριθεί είναι πέραν των 240 εκατομμυρίων για όλα αυτά τα επιδόματα. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τους εργαζόμενους. Επομένως, για οποιαδήποτε επέκταση επιδομάτων, θα πρέπει να εγκριθεί νέος συμπληρωματικός προϋπολογισμός», εξήγησε η κ. Αιμιλιανίδου.
 
Ερωτηθείσα αναφορικά με το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η Υπουργός διευκρίνισε ότι ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου υποχρεούνται οι εργοδότες να καταβάλουν στο ΤΚΑ τις εισφορές για τον μήνα Φεβρουάριο, διότι τέλος Μαρτίου, εκείνο το οποίο πληρώνουν οι εργοδότες, είναι εκείνα που απέκοψαν από τους μισθούς των εργαζομένων τον Φεβρουάριο. Επομένως, για τον Μάρτιο συνεχίζει η υποχρέωση υποβολής και πληρωμής των εισφορών.
 
«Και γι’ αυτό έγινε μία τεράστια προσπάθεια, για να μην έρθουν χιλιάδες στα ταμεία, έχουμε πει ότι πληρώνετε πλέον με JCC Smart. Και εδώ δώσαμε αυτή τη διευκόλυνση, που είναι πολύ σημαντική, για να μην μαζεύεται πάρα πολύς κόσμος στα ταμεία μας. Για τον Απρίλιο και Μάιο, με το νομοσχέδιο που έχει εγκριθεί, δεν θα καταβάλλονται οποιεσδήποτε εισφορές. Όμως επίσης ένα νομοσχέδιο που έχει εγκριθεί χθες, είναι ότι εκείνοι οι οποίοι ήταν στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, δεν θα υποχρεούνται τώρα να καταβάλλουν τις δόσεις για τα οφειλόμενά τους, τους προηγούμενους μήνες», σημείωσε η Υπουργός Εργασίας.
 
Υπογράμμισε, επίσης, ότι τα σχέδια της μερικής και πλήρους αναστολής θα περιέχουν στην απόφασή μας την πρόνοια ότι ουδείς εργοδότης μπορεί να πάρει μέρος, εάν δεν τηρήσει την υποχρέωση –είναι υποχρέωση με βάση νόμο- ότι για όσο καιρό λαμβάνονται αυτά τα επιδόματα, για άλλο τόσο χρονικό διάστημα συν ακόμα ένα μήνα, δεν θα απολύσει οποιονδήποτε εργαζόμενο. Από την πρώτη του Μάρτη αρχίζει αυτή η προϋπόθεση. Δηλαδή, αν κάποιος πάρει επιδόματα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, τότε για τρεις μήνες μετά τον Απρίλιο δεν μπορεί να απολύσει κανένα.
 
«Όσοι ήταν μακροχρόνια άνεργοι και για κάποιο λόγο, όχι οικειοθελώς, δεν έβρισκαν δουλειά, είναι δικαιούχοι του Ε.Ε.Ε. εδώ και καιρό. Το Ε.Ε.Ε. δεν καταργείται. Οι δικαιούχοι συνεχίζουν να παίρνουν τα επιδόματά τους», δήλωσε καταληκτικά η Ζέτα Αιμιλιανίδου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας