Κρατικός και ιδιωτικός τομέας να συνεργαστούν για ψυχολογική στήριξη της κοινωνίας λόγω κορονοϊού

Την ανάγκη για ένα συγκροτημένο σχέδιο ψυχολογικής στήριξης της κοινωνίας λόγω του κορονοϊού, προτείνει ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας με επιστολές του προς τους Υπουργούς Υγείας και Παιδείας.

Ο βουλευτής αναφέρει πως η κρίσιμη κατάσταση που περνάει η χώρα μας και οι πρωτοφανείς συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί αφήνουν ισχυρό ψυχοκοινωνικό αποτύπωμα. «Όλοι μας αυτή την περίοδο βιώνουμε δύσκολα συναισθήματα και ίσως κάποιοι και κάποιες να νοιώθουμε έντονες συναισθηματικές καταστάσεις όπως μεγάλο φόβο, έντονο άγχος, αγωνία, πανικό κ.ά. Είναι αναπόφευκτο όλοι, ως ένα βαθμό, να βιώσουμε ανασφάλεια, και κατ’επέκταση συναισθήματα που συνδέονται με τον φόβο, την αγωνία και το θυμό, αλλά και ότι ίσως σε κάποιους ο ιός θα ενεργοποιήσει βαθύτερους υπαρξιακούς φόβους που αφορούν θέματα θανάτου και απώλειας», σημειώνει ο κ Κάρουλλας.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ εισηγείται την οργάνωση προσπάθειας σε κρατική και σε εθελοντική βάση. Κύριο συστατικό της προσπάθειας αντιμετώπισης αυτού του θέματος πρέπει να είναι η συνεργασία του κρατικού με τον ιδιωτικό τομέα. Απότοκα πρέπει να είναι η ετοιμασία και η διάδοση οδηγιών ψυχολογικής υποστήριξης των πολιτών για όλες τις ομάδες πληθυσμού. Πέρα δηλαδή από τη γραμμή στήριξης των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και την πολύ σωστή κίνηση για ψυχολογική στήριξη των επαγγελματιών υγείας πρώτης γραμμής για τη διαχείριση του χρόνου και των συναισθημάτων ο σκοπός της τακτικής αυτής πρέπει να είναι η ενδυνάμωση του κάθε ατόμου της όποιας ηλικίας και η φροντίδα συνανθρώπων μας που αυτό το χρονικό διάστημα την έχουν ανάγκη.

Επιπλέον, προτείνει όπως το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας προχωρήσει και στην ψυχολογική στήριξη των παιδιών και νέων που βιώνουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση, και ειδικά για όσους βρίσκονται στο εξωτερικό. «Με βάση λοιπόν, την αρχή αυτή εισηγούμαι όπως η Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, προχωρήσει στην ετοιμασία ολοκληρωμένου προγράμματος, με οδηγίες ανά βαθμίδα εκπαίδευσης για τη διαχείριση του χρόνου, την ενδυνάμωση της προσωπικότητας, και την αποτροπή δημιουργίας καταθλιπτικών τάσεων. Θα ήταν πιο αποδοτικό επίσης αν οι οδηγίες ή το όποιο πρόγραμμα απευθυνόταν και σε γονείς και σε μονογονεϊκές οικογένειες» αναφέρει ο βουλευτής.

Στις επιστολές προς τους δύο αρμόδιους Υπουργούς σημειώνεται η αναγκαιότητα για δημιουργία αποτελεσματικής ομπρέλας προστασίας πάνω και γύρω από τους πολίτες. Το κράτος έμπρακτα οφείλει να είναι δίπλα στους πολίτες και όλοι μαζί να δώσουμε τη μάχη για να αναχαιτίσουμε την επιδημία, διατηρώντας τη σωματική και τη ψυχική μας υγεία.

Τέλος, ο Βουλευτής εκφράζει την αμέριστη εμπιστοσύνη και στήριξή προς τους επαγγελματίες υγείας που πραγματικά υπερβαίνουν εαυτό έτσι ώστε υπεύθυνα, άοκνα και με αυταπάρνηση να είναι στην πρώτη γραμμή για την αναχαίτιση του θανατηφόρου ιού. Και καταλήγει: «Αναγνωρίζουμε το έργο τους και τους αποδίδουμε τα εύσημα για την ανθρωπιστική αυτή τους δράση. Ταυτόχρονα εκφράζουμε τη στήριξη, εμπιστοσύνη και αναγνώριση προς τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων που διαμέσου της κρίσιμης αυτής κατάστασης προσφέρουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση δίνοντας συνέχεια στη μαθησιακή διαδικασία των παιδιών υλοποιώντας έτσι μια καινοτομία ακόμα στο εκπαιδευτικό μας σύστημα σε τόση κλίμακα».

Δειτε Επισης

Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Παίρνει τις λιμουζίνες, δίνει μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα στους αξιωματούχους η Κυβέρνηση-1.6 εκ. ευρώ το κόστος
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή