Ωρολογιακή βόμβα για τη δημόσια υγεία Κοφίνου και Κοκκινοτριμιθιά λόγω υπερπληθυσμού

Ανοιχτή επιστολή προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Υγείας και Εργασίας απέστειλαν οι εθελοντές που στηρίζουν τους κατοίκους των κέντρων στην Κοφίνου και Κοκκινοτριμιθιά, απευθύνοντας επείγουσα έκκληση για να πάρουν άμεσα μέτρα λόγω του υπερπληθυσμού στις δομές όπου στεγάζονται αιτητές ασύλου και πρόσφυγες.
 
Στην επιστολή, σημειώνεται ότι τα μέτρα είναι ανεπαρκή λόγω υπερπληθυσμού και μετατρέπουν τις δομές, σε ωρολογιακή βόμβα για τη δημόσια υγεία.
 
Οι νενομισμένες αποστάσεις ασφαλείας (ένα άτομο ανά 8τμ) δεν τηρούνται, σημειώνουν στην επιστολή, αφού και οι δυο δομές είναι υπερπλήρεις ενώ πληροφορούνται πως πρόκειται να επιβαρυνθούν περισσότερο, αφού με οδηγίες των Υπουργών, οι αιτητές ασύλου και πρόσφυγες, κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα ξενοδοχεία και να μπουν στις δομές αυτές.
 
Ιδιαίτερη ανησυχία επίσης, σημειώνουν,  προκαλεί το γεγονός ότι ενώ γίνονται απολυμάνσεις κοινών χώρων, δεν εντοπίζονται οι ευάλωτοι ανάμεσα στους κατοίκους των δομών, ούτε και λαμβάνονται μέτρα για τις ανάγκες τους και γενικώς οι συνθήκες υποδοχής που προβλέπονται από το κεκτημένο της ΕΕ φαίνονται να έχουν ανασταλεί εντελώς.
 
Η λιγότερο ευνοϊκή μεταχείριση που η κυβέρνηση επιφυλάσσει στους αιτητές ασύλου και στους πρόσφυγες αυτή την περίοδο, προειδοποιούν οι εθελοντές, παραβιάζει το κεκτημένο της ΕΕ για την ισότητα καθώς και το διεθνές προσφυγικό δίκαιο. Είναι ήδη γνωστό από τις εκθέσεις εμπειρογνωμόνων, σημειώνουν, πως «οι αυξημένες ροές δεν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά, ούτε με το τσουβάλιασμα ανθρώπων σε απάνθρωπες συνθήκες μέσα σε κλειστές δομές, ούτε με τα μέτρα καταστολής που λήφθηκαν από την κυβέρνηση».

Οι εθελοντές προτείνουν όπως παραμείνουν όσοι πρόσφυγες διαμένουν στα ξενοδοχεία και να μετακινηθούν και οι διαμένοντες των κέντρων επίσης σε ξενοδοχεία, τα οποία είναι άδεια αυτή την περίοδο, όπως είχε γίνει και στο παρελθόν λόγω ανεμοβλογιάς.

Επισημαίνοντας ότι η ΕΕ έδωσε οδηγίες στην Ελληνική κυβέρνηση να κλείσει τις κλειστές δομές (Μόρια) γιατί αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καλούν τα εν λόγω υπουργεία να ενημερώσουν για τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν για απάμβλυνση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί, λόγω του υπερπληθυσμού στις δομές και για την τήρηση των κανονισμών που έχει εξαγγείλει το Υπουργείο Υγείας.
 
Προειδοποιούν ότι αν νοσήσει με τον ιό έστω και ένας από τους κατοίκους των δομών, θα είναι θέμα ωρών η μετάδοση του με χρόνο ανεξέλεγκτο και εννοείται πως δεν θα περιοριστεί το πρόβλημα εντός των δομών. Η άρνηση της κυβέρνησης να προστατεύσει τους κατοίκους των δομών και το προσωπικό των κέντρων, από την εξάπλωση του ιού αφορά ολόκληρη την κοινωνία και όχι απλώς τους αιτητές και τους πρόσφυγες, σημειώνει η Πλατφόρμα Εθελοντών- Kofinou we Care.
 
Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαμαίνοντες στην Κοκκινοτριμιθιά εκφράζουν παράπονα για τις συνθήκες, ενώ αρνουνταί να δεχθούν τα τρόφιμα που τους προσφέρουν τα οποία, σύμφωνα με καταγγελίες, καταλήγουν στους κάλαθους των αχρήστων. 

Δειτε Επισης

Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ
Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-Σκόνη στην ατμόσφαιρα κατά διαστήματα
Το Υπουργείο Γεωργίας καλεί το κοινό να προστατεύσει την κυπριακή τουλίπα
Πλάνο για κοινό «ευρωπαϊκό πτυχίο» προωθεί η Κομισιόν
Εργασίες συντήρησης του Δικτύου Υψηλής Τάσης στην Επαρχία Πάφου
Για τις δράσεις του Συνδέσμου «Προμηθέας» ενημερώθηκε ο Υπουργός Υγείας
Πόρισμα διοικητικής έρευνας Ακάμα και χρονοδιάγραμμα ζητά η Επιτροπή Περιβάλλοντος
Σε άλλη χώρα γεννήθηκε το 22,7% των κατοίκων της Κύπρου