Δύσκολες ώρες για τους εγκλωβισμένους-Απαγόρευσαν την παράδοση τροφίμων λόγω κορωνοϊού οι Τούρκοι

Δύσκολες ώρες περνούν οι εγκλωβισμένοι μας στην χερσόνησο της Καρπασίας αφού το ψευδοκράτος αποφάσισε τα τρία χωριά, Αγία Τριάδα, Γιαλούσα και Ριζοκάρπασο, να μπουν σε καραντίνα λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ
 
Η είσοδος και η έξοδος στα τρία χωριά έχει απαγορευθεί για όλους και πλέον βρίσκεται στον αέρα η ανθρωπιστική βοήθεια που αποστέλλει μέσω του ΟΗΕ στους εγκλωβισμένους η Κυπριακή Δημοκρατία.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Άλφα η Μαρία Χάρπα εξήγησε τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες αναγκάζονται να βιώσουν τις συνέπειες του κορωνοϊού. «Προσπαθούμε να είμαστε ψύχραιμοι. Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας. Χθες ο δήμαρχος των Τούρκων ανακοίνωσε πως εντοπίστηκαν πέντε άτομα με κορωνοϊό στο Ριζοκάρπασο και κάποια κρούσματα στα άλλα δύο χωριά».
 
Μετά από αυτή την εξέλιξη ο κατοχικός στρατός ανακοίνωσε την απαγόρευση εισόδου και εξόδου από τα τρία χωριά ενώ το προγραμματισμένο δρομολόγιο των Ηνωμένων Εθνών που θα μετέφερε τρόφιμα στους εγκλωβισμένους ακυρώθηκε. Σήμερα εκκρεμεί η παράδοση των φαρμάκων για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες των εγκλωβισμένων, και παραμένει άγνωστο αν οι Τούρκοι θα επιτρέψουν την παράδοσή τους.

Η κ. Χάρπα εξέφρασε την αγωνία της για την κατάσταση των ηλικιωμένων και των ασθενών στα χωριά των εγκλωβισμένων, αφού σε λίγες ημέρες θα έχουν ξεμείνει από προμήθειες την ίδια ώρα που τα οδοφράγματα είναι κλειστά και απαγορεύεται σε όλους η διέλευση προς τις ελεύθερες περιοχές.
 
«Απειλούμαστε από ένα εχθρό που δεν τον ξέρουμε. Το να ξέρουμε ότι είναι κλειστά τα οδοφράγματα και να πρέπει να ξέρεις ότι πρέπει να μείνεις στο σπίτι είναι αρκετά δύσκολη. Πρέπει να αντέξουμε», κατέληξε η Μαρία Χάρπα.

Σύσταση ομάδας για συμβουλές

Το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας προχωρά στη σύσταση ομάδας που θα συμβουλεύει τους εγκλωβισμένους σχετικά με τη λήψη βασικών μέτρων αυτοπροστασίας, μετά την επιβολή καραντίνας σε χωριά της κατεχόμενης Καρπασίας, ενώ δημιουργείται και υποστηρικτική τηλεφωνική γραμμή που θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση.
 
Οι αποφάσεις λήφθηκαν το πρωί, κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης υπό τον Επίτροπο Προεδρίας Φώτη Φωτίου, στην παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων. Παράλληλα, αποστέλλονται κανονικά τα φάρμακα στους εγκλωβισμένους, ωστόσο σήμερα δημιουργήθηκε πρόβλημα με την αποστολή τροφίμων, λόγω των μέτρων που λαμβάνονται στα κατεχόμενα για τον κορωνοϊό.
 
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής ενημέρωση, το θετικό κρούσμα στην Αγία Τριάδα αφορά έποικο, ο οποίος στη συνέχεια διαφάνηκε ότι έχει συγγενείς και στο Ριζοκάρπασο. Επίσης, φαίνεται ότι υπάρχει και δεύτερο κρούσμα στη Γιαλούσα.
 
Σύμφωνα με την εικόνα που υπάρχει μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει μεταξύ των εγκλωβισμένων άτομο που έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό, είπε ο κ. Φωτίου. Ανάφερε ωστόσο ότι πρόκειται για θέμα δημόσιας υγείας και τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν. 
 
«Εμείς έχουμε υποχρέωση να συμβουλεύσουμε και να προστατεύσουμε τους δικούς μας ανθρώπους, για αυτό ακόμα και εξ αποστάσεως θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τους συμβουλεύσουμε να αυτοπροστατευτούν» σημείωσε, λέγοντας πως οι ηλικιωμένοι συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο ευάλωτων ομάδων.
 
Ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι είναι σε επικοινωνία με τους κοινοτάρχες, ενώ υπήρξε επικοινωνία και με τα άτομα αναφοράς που θα διανείμουν κατ’ οίκον τα φάρμακα στους εγκλωβισμένους. Παράλληλα, υπάρχει συντονισμός με τον νοσοκόμο που βρίσκεται επί τόπου, ώστε να δημιουργηθεί μια ομάδα που θα συμβουλεύει τους εγκλωβισμένους για βασικά μέτρα προστασίας έναντι του COVID-19.
 
Επίσης δημιουργείται τηλεφωνική γραμμή που θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση για να μπορούν να ενημερώνονται οι εγκλωβισμένοι που αναζητούν συμβουλές.
 
Σε ό,τι αφορά την αποστολή φαρμάκων, ο Επίτροπος Προεδρίας είπε ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και θα αποσταλούν κανονικά μέσω του Ερυθρού Σταυρού και της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Ωστόσο, η τουρκική πλευρά ενημέρωσε μέσω της ειρηνευτικής δύναμης ότι η αποστολή τροφίμων δεν θα πραγματοποιηθεί, λόγω των εκτάκτων μέτρων που έχουν ληφθεί στα κατεχόμενα και την επιβολή καραντίνας στα χωριά.
 
«Τρόφιμα δεν θα πάνε σήμερα, ενώ αν συνεχιστεί το πρόβλημα και την άλλη εβδομάδα ασφαλώς θα εξετάσουμε θέμα έκτακτου επιδόματος τροφίμων» είπε ο κ. Φωτίου, λέγοντας ότι σε αυτή την περίπτωση θα υποβληθεί εκτάκτως πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Υιοθέτησαν τα Συμπεράσματα για την Τουρκία οι «27»-Χαιρετίζουν τον διορισμό Ολγκίν
Από τον αμερικανόφιλο Σάχη στη θεοκρατία-Η μετάλλαξη του Ιράν και η εχθρότητα με το Ισραήλ
Το ΕΕΕ στα θύματα βίας δεν είναι βάρος για το κράτος, είναι αφαίρεση δύναμης από τους θύτες
Η μεγάλη εικόνα της έξαρσης των μεταναστευτικών ροών, οι ευθύνες των εταίρων και ο ρόλος της Τουρκίας
Μεταναστευτικό και οικονομία θέτουν στο επίκεντρο του προεκλογικού οι πολίτες
Η δυστοκία επίλυσης του ζητήματος των πολλαπλών συντάξεων και οι εναλλακτικές που μελετώνται
Φιντάν: Ο Νετανιάχου θέλει να σύρει σε πόλεμο τη Μέση Ανατολή για να παραμείνει ο ίδιος στην εξουσία
Ιωάννου: Είμαστε αρωγοί πρωτοβουλιών αναβάθμισης κοινωνικού κράτους
ΒΙΝΤΕΟ: Ηφαίστειο εξερράγη στη βορειοανατολική Κελέβη-Εκκενώθηκαν δύο χωριά
Το Ισραήλ «ζυγίζει» τις επιλογές του για την απάντηση στο Ιράν