Η «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα ανακοίνωσε πακέτο στήριξης-Έντονες αντιδράσεις

Μετά από αρκετές ημέρες προετοιμασίας η «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα ανακοίνωσε χθες βράδυ το πολυαναμενόμενο οικονομικό πακέτο που όμως προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, ενώ υπάρχουν συντεχνίες όπως η Türk Sen που δήλωσαν ότι το απέρριψαν.
 
Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, το πακέτο εξαγγέλθηκε από τον «πρωθυπουργό», Ερσίν Τατάρ ως «Πρώτο πακέτο οικονομικών μέτρων και στήριξης για κοινωνική αλληλεγγύη» , αποτελείται από 33 σημεία, αφορά το τρίμηνο Μαρτίου – Μαϊου και μέσω αυτού θα διοχετευθεί στην αγορά ένα ποσό της τάξης του 1,5 δις ΤΛ ( 0, 214 δις ευρώ).
 
Ο κ. Τατάρ είπε ότι θα υπάρξουν αποκοπές στους μισθούς και στις συντάξεις στο «δημόσιο», κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο ο πιο χαμηλός μισθός θα είναι 5.000 ΤΛ (715 ευρώ)και ο πιο ψηλός 8.500 ΤΛ (1.215 ευρώ) και στους μισθούς άνω των 5.000 ΤΛ θα γίνουν αποκοπές 2%%. Στους μισθούς πολιτικών, όπως ο «πρωθυπουργός», οι «υπουργοί» και οι «βουλευτές» θα γίνουν αποκοπές που θα φθάνουν στο 56%, όπως είπε.
 
Ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι θα βοηθηθούν οι επιχειρήσεις που έκλεισαν και θα γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι από την «κεντρική τράπεζα» και τις εμπορικές τράπεζες για αναδιαρθρώσεις δανείων. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα δοθεί επίδομα ανεργίας στους «πολίτες» του ψευδοκράτους και της Τουρκίας, περίπου σε 40-45 χιλιάδες εργαζόμενους. 
 
Στα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Τατάρ περιλαμβάνονται επίσης η μη καταβολή της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής στους μισθούς για την περίοδο Μάρτιος-Ιούνιος, με «διάταγμα» που θα τεθεί σε ισχύ στην 1η Απριλίου αναπροσαρμόζονται τα έξοδα που αφορούν υπερωρίες, συμπληρωματικές πληρωμές και βοήθειες, μειώνεται κατά 25% η χορηγία που δίδεται στα πολιτικά κόμματα, στους «δημόσιους» οργανισμούς και στους «δήμους» στο πλαίσιο του «προϋπολογισμού», υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβληθεί αργότερα.
 
Επίσης, θα δοθεί στήριξη της τάξης των 750 εκατομμυρίων ΤΛ στην πραγματική οικονομία, μείωση 10% στον φόρο εισοδήματος, στον εταιρικό φόρο, στον ΦΠΑ, στον φόρο τυχερών παιγνίων και στα ενοίκια που έχει να εισπράξει το «κράτος» για την περίοδο 31 Μαρτίου 2020 – 30 Ιουνίου 2020, υπό τον όρο ότι θα πληρωθούν εγκαίρως.
 
Αύξηση 25% του ορίου των πιστωτικών καρτών χωρίς να ζητείται πιστοποιητικό εσόδων, η πληρωμή των εξόδων που γίνονται με πιστωτικές κάρτες για αγορά καυσίμων, τροφίμων και υπηρεσιών υγείας παρατείνονται για ένα μήνα χωρίς καταβολή οποιουδήποτε τόκου, το κατώτατο τριμηνιαίο ποσό πληρωμής στις πιστωτικές κάρτες θα είναι 1% και όχι 20%.
 
Ανακοινώθηκε επίσης ότι μειώνονται κατά 15% οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος που θα πληρωθούν εγκαίρως για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο του 2020.
 
Για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο θα παρέχεται στήριξη 1.500 ΤΛ (215 ευρώ) στους εργαζόμενους, οι εργασίες των οποίων σταμάτησαν με απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» υπό τον όρο ότι θα συνεχίσει η λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών και η απασχόληση. Από αυτό το μέτρο θα επωφεληθούν μόνο οι «πολίτες» της «ΤΔΒΚ» και της Τουρκίας, όπως ανακοίνωσε ο κ. Τατάρ.
 
Ανακοινώθηκε ακόμη αύξηση 1 ΤΛ στην τιμή του πακέτου των τσιγάρων και αύξηση στα ποσοστά και/ή τα ποσά του ταμείου σταθερότητας τιμών που λαμβάνονται από τα αλκοολούχα ποτά.
 
Αντιδράσεις
Η τ/κ ομοσπονδία εργαζομένων (Türk-Sen) ανακοίνωσε ότι απορρίπτει το πακέτο της «κυβέρνησης» και θα προβούν στις απαραίτητες ενέργειες προστασίας των νόμιμων δικαιωμάτων των εργαζομένων.
 
Ο Αρσλάν Μπιτσιακλί είπε ότι για να περάσει αυτή η δύσκολη περίοδος πρέπει όλοι να βάλουν «το χέρι τους κάτω από την πέτρα» με τον ίδιο τρόπο, αλλά τα μέτρα που ανακοίνωσε η «κυβέρνηση» δεν επηρεάζουν καθόλου τις τράπεζες και το μεγάλο κεφάλαιο.
 
Λυπηρό, ανεπαρκές και εξουθενωτικό για τον ιδιωτικό τομέα χαρακτήρισε το πακέτο και η συντεχνία των διαχειριστών δημοσίων οχημάτων (Kar-İş).
 
Ο πρόεδρος της ένωσης τ/κ εργολάβων, Οσμάν Αμτζιά δήλωσε ότι ο τομέας των κατασκευών που απασχολεί περίπου 20.000 εργαζόμενους είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση και πολλές εταιρείες ενδέχεται να πτωχεύσουν, σημειώνοντας ότι πολλοί εργάτες ήταν από την Τουρκία και επειδή επέστρεψαν στη χώρα τους θα υπάρξουν περιπτώσεις παράνομης εργοδότησης. Ζήτησαν είπε να ακυρωθεί η καταβολή κοινωνικών ασφαλίσεων, ταμείων προνοίας και φόρου και να καταβληθεί στήριξη μισθών 2000 ΤΛ ανά άτομο. Το πακέτο που ανακοινώθηκε, είπε, δεν συμφέρει πάρα μόνο σε μεγάλες επιχειρήσεις και εταιρείες.
 
Ο τ/κ Τύπος γράφει ότι επειδή το πακέτο που ανακοινώθηκε δεν περιλαμβάνει μέτρα κανένα μέτρο στήριξης του τουρισμού, οι ενώσεις των ξενοδόχων και των διαχειριστών καζίνο ετοιμάζονται να αντιδράσουν κατά της «κυβέρνησης».
 
Εξάλλου, ο «δήμαρχος» Λευκωσίας Μεχμέτ Χαρμαντίζ χαρακτήρισε σοκαριστική και μη αποδεκτή την απόφαση της «κυβέρνησης» για μείωση της βοήθειας που δίδεται στους «δήμους» κατά 25% σε μια περίοδο που έχουν μειωμένα έσοδα. Η συντεχνία των εργαζομένων στους «δήμους» κάλεσε τα μέλη της να μην μεταβούν στις εργασίες τους σημειώνοντας ότι απορρίπτει το «πλήγμα που καταφέρνει το πακέτο κατά των εργαζομένων».
 
Ο πρόεδρος της συντεχνίας των εργαζομένων στον Τύπο (BASIN-SEN) Αλί Κισμίρ χαρακτήρισε τα μέτρα ως πακέτο που οδηγεί σε θάνατο τον ιδιωτικό τομέα, επιτρέπει στους εργοδότες να απολύουν εργαζόμενους και είναι ρατσιστικό, αφού δεν προβλέπει βοήθεια στους αλλοδαπούς εργάτες, για τους οποίους ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι θα επιστρέψουν στις χώρες τους.
 
Ο «βουλευτής» του ΡΤΚ και πρώην πρόεδρος του τ/κ εμπορικού επιμελητηρίου, Φικρί Τορός είπε ότι το πακέτο της «κυβέρνησης» δεν είναι δίκαιο και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και ανοίγει τον δρόμο για την κατάρρευση χωρίς να προστατεύει την συνέχιση της οικονομικής δραστηριότητας ως όφειλε.
 
Ο πρόεδρος του κόμματος Αναγέννησης, Ερχάν Αρικλί ανέφερε ότι η «κυβέρνηση» δεν άγγιξε τους πλούσιους και πήρε αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε κοινωνικό χάος, ζητώντας την διαχείριση κρίσεως να γίνει από ειδικούς που θα ετοιμάσουν βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οικονομικά μέτρα.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Οι επιστημονικές εξετάσεις δίνουν απαντήσεις για τον θάνατο της οκτάχρονης Καισσαριανής
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Δεν θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές οι Σπαρτιάτες-Μπλόκο από τον Άρειο Πάγο
Καταχωρείται μέχρι την Παρασκευή η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Ανοίγουν παλιά μέτωπα, ετοιμοπόλεμες οι δύο πλευρές
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αποκαλυπτικό βίντεο ντοκουμέντο από την ενέδρα στην Ανθούπολη-Δίπλα δίπλα δράστες και θύμα
ΒΙΝΤΕΟ: Μάχη με τις φλόγες στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού-Σε ετοιμότητα για πιθανές εκκενώσεις