Ελαφρύνσεις στους αγρότες, οικονομική ένεση στις φιλοζωικές ενέκρινε το Υπουργικό

Τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου αναφορικά για τις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με την εφαρμογή των μέτρων αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής

«Το Υπουργικό Συμβούλιο αναγνώρισε την τεράστια συμβολή των αγροτών μας προς την κατεύθυνση διασφάλισης της επάρκειας και της ασφάλειας των τροφίμων στην αγορά, μέσα στις δύσκολες συνθήκες που όλοι βιώνουμε», σημείωσε ο κ. Καδής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

»Λαμβάνοντας υπόψη όσα έχω αναφέρει, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε μια σειρά από μέτρα για τη στήριξη του Αγροτικού Τομέα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του Κορωνοϊού».

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκαν τα πιο κάτω:

1. Εφαρμογή μέτρων που αφορούν το νερό, που αποτελεί βασικό στοιχείο στην αγροτική δραστηριότητα και το κόστος του επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την τιμή πώλησης των προϊόντων προς τον καταναλωτή. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε:

(α) Η παραχώρηση δωρεάν ποσότητας νερού προς τους γεωργούς ίσης με το 20% της ποσότητας που θα έχει καταναλωθεί την τετραμηνία Μαρτίου-Ιουνίου.

(β) Η διευκόλυνση αποπληρωμής των τιμολογίων των αγροτών για το νερό. Συγκεκριμένα, οι χρεώσεις κατανάλωσης της πιο πάνω περιόδου προς τους γεωργούς, αντί να εκδοθούν  από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων ανά διμηνία (Μάρτιος - Απρίλιος και Μάιος – Ιούνιος), θα κατανεμηθούν στις χρεώσεις κατανάλωσης των επόμενων τριών διμήνων, μέχρι το τέλος του έτους.  Σημειώνεται ότι, η αποπληρωμή των τιμολογίων προβλέπεται να γίνεται σε 90 μέρες από την έκδοσή τους και ως εκ τούτου με αυτή τη διευκόλυνση δίδεται στους αγρότες ακόμα μεγαλύτερο περιθώριο για συμμόρφωση.

(γ) Η μη επιβολή τέλους υπερκατανάλωσης για το 2019.

(δ) Η μη αποκοπή του νερού σε αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις λόγω καθυστερημένων οφειλών, μέχρι τον Αύγουστο του 2020.

2. Πλήρης και έγκαιρη αποζημίωση αγροτών για ζημιές που έχουν υποστεί συγκεκριμένοι τύποι καλλιεργειών κατά την προηγούμενη περίοδο λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων. Αν και οι αποζημιώσεις υπερβαίνουν κατά πολύ τόσο τον μέσο όρο αποζημιώσεων της τελευταίας 20ετίας όσο και τις αρχικές εκτιμήσεις που έγιναν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αποφασίστηκε η καταβολή ολόκληρου του ποσού, που φτάνει τα €11,2 εκ. Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (ΥΓΑΑΠ) θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η καταβολή των αποζημιώσεων αυτών να αρχίσει μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες και να ολοκληρωθεί πριν από το Πάσχα.

3. Διευκόλυνση των αγροτών να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, μετακινώντας τις προθεσμίες υποβολής των αιτήσεών τους σε χρόνο που έχει συμφωνηθεί με τις αγροτικές οργανώσεις. Επιπρόσθετα, απλοποιούνται οι διαδικασίες άντλησης χρηματοδότησης σε τρέχουσες δράσεις.

4. Επίσπευση της επιστροφής του ΦΠΑ που οφείλεται σε αγροτικές επιχειρήσεις. Μετά από επικοινωνία που έγινε ανάμεσα στο Υπουργείο Γεωργίας και τον Έφορο ΦΠΑ, έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι η επιστροφή του οφειλόμενου ΦΠΑ θα γίνει άμεσα.

5. Αυτόματη ανανέωση των αδειών για εργάτες τρίτων χωρών που απασχολούνται στον αγροτικό τομέα.

6. Τέλος, οι αγροτικές επιχειρήσεις θα επωφελούνται και από τα ευρύτερα μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση καθώς και τα συμπληρωματικά μέτρα που αποφασίστηκαν σήμερα ή θα αποφασιστούν στη συνέχεια και αφορούν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορωνοϊού, τα οποία είναι οριζόντια και αφορούν όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται, είτε μένουν ανοικτές είτε κλείνουν. 

Το Υπουργικό Συμβούλιο αναγνώρισε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι φιλοζωϊκές οργανώσεις και οι εθελοντές που τις πλαισιώνουν στα θέματα προστασίας και ευημερίας των ζώων, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αυξάνονται σημαντικά. 

Με βάση ενημέρωση που λαμβάνει το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, λόγω των έκτακτων περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, οι φιλοζωικές οργανώσεις αντιμετωπίζουν απρόβλεπτες δυσκολίες στην προσπάθεια τους να φροντίσουν τα αδέσποτα ζώα. Τα μέτρα έχουν επηρεάσει τις δυνατότητες των μελών τους για εισφορές και έχουν μειώσει αισθητά τον αριθμό των υιοθεσιών, ιδιαίτερα από το εξωτερικό. Με την αύξηση των ζώων που παραμένουν στα καταφύγια καθώς και των αδέσποτων ζώων που χρήζουν φροντίδας, αυξάνονται σημαντικά και τα έξοδα των φιλοζωικών οργανώσεων που τα φροντίζουν. 

Με δεδομένα τα όσα έχω αναφέρει, το Υπουργικό Συμβούλιο, ενέκρινε σήμερα έκτακτη πρόσθετη χορηγία ύψους 50.000 ευρώ προς τις φιλοζωϊκές οργανώσεις, η οποία αφορά την επιχορήγηση αγοράς ζωοτροφών, προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα η φροντίδα των αδέσποτων σκύλων και γάτων από τις κατά τόπους οργανώσεις προστασίας ζώων. 

Προς την κατεύθυνση αυτή, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες καταρτίζουν έκτακτο σχέδιο, το οποίο θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών. Με την ανακοίνωση του σχεδίου θα καλούνται οι ενδιαφερόμενες οργανώσεις να υποβάλουν αιτήσεις για επιχορήγηση αγοράς ζωοτροφών σκύλων και γάτων. Η χορηγία θα παραχωρείται σε σύντομο χρονικό διάστημα, με ευέλικτες διαδικασίες. 

Υπενθυμίζεται επίσης ότι, για διευκόλυνση των φιλοζωικών οργανώσεων και των εθελοντών,  οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες ήδη παρέχουν σχετικές βεβαιώσεις, προκειμένου να μπορούν να διακινούνται εν μέσω των μέτρων και να συνεχίσουν το κοινωφελές έργο της φροντίδας των αδέσποτων ζώων, είτε αυτά φιλοξενούνται σε καταφύγια, είτε διαβιούν σε συγκεκριμένους δημόσιους

«Επιπλέον, σε χθεσινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητήσαμε, μαζί με άλλες χώρες, την ενεργοποίηση όλων των διαθέσιμων ευρωπαϊκών εργαλείων για αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κρίσης. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται η πρόωρη καταβολή των εκταρικών επιδοτήσεων και της κεφαλικής επιδότησης καθώς και των πληρωμών των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων. Ζητήσαμε, επίσης, την εφαρμογή έκτακτων μέτρων επιπρόσθετης ευρωπαϊκής χρηματοδότησης που προβλέπονται μέσα από το Κοινοτικό Κεκτημένο για αυτού του μεγέθους κρίσεις», πρόσθεσε ο υπουργός.

«Αναλόγως και των εξελίξεων, και πάντοτε με διαβούλευση με τους εκπροσώπους του αγροτικού τομέα, το ΥΓΑΑΠ θα προχωρήσει στο σχεδιασμό και νέων μέτρων μετριασμού των επιπτώσεων, για τα οποία και θα ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο».

«Καταλήγοντας, εκφράζω ακόμα μια φορά την απεριόριστη εκτίμηση, τον σεβασμό και τη συμπαράσταση της Κυβέρνησης προς τον αγροτικό κόσμο της Κύπρο. Συμπαράσταση και εκτίμηση εκφράζουμε, επίσης, προς όλους τους συμπολίτες μας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του παγκόσμιου αυτού προβλήματος και καταβάλλουν προσπάθειες για την όσο το δυνατό γρηγορότερη ομαλοποίηση της κατάστασης» κατέληξε ο Κώστας Καδής.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
LIVE: Επιτίθεται σε Εισαγγελία η πλευρά της οικογένειας του Θανάση-«Η στάση της ενίσχυσε την προσπάθεια συγκάλυψης»
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ