Το τρίτο κτύπημα στο ΓΝΛ, η πληγή που δεν κλείνει και ο… ατίθασος ασθενής

Ανοικτή πληγή αποτελούν πλέον τα τέσσερα από τα πέντε μεγάλα δημόσια νοσηλευτήρια της Κύπρου, αφού ολοένα και αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού σε αυτά είτε ανάμεσα σε ασθενείς, είτε σε επαγγελματίες υγείας. Υπουργείο Υγείας και ΟΚΥπΥ, προσπαθούν να βρουν λύσεις έτσι ώστε να περιορίσουν τη διασπορά, έχοντας ευτυχώς στο πλευρό τους τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, που ενδέχεται να κληθούν να διαδραματίσουν ρόλο, έτσι ώστε να απαμβλυνθεί η κατάσταση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ
 
Το τρίτο κτύπημα στο ΓΝΛ
Δεν πέρασαν ούτε δύο εικοσιτετράωρα, από τον προηγούμενο κόκκινο συναγερμό στο νοσοκομείο, όταν νοσηλεύτρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Καρδιολογίας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας διαγνώστηκε με κορωνοϊό και σήμερα ανακοινώθηκε κρούσμα σε ασθενή του Ορθοπεδικού.
 
Ο ασθενής που εισήχθη με τραυματισμό στο πόδι, εμφάνισε συμπτώματα κορωνοϊού και, ως εκ τούτου, υποβλήθηκε σε τεστ, το οποίο βγήκε θετικό. Η μονάδα τέθηκε σε καραντίνα με γιατρούς και νοσηλευτές να τίθενται υπό περιορισμό. Θα ληφθούν δείγματα από το προσωπικό καθώς και τους ασθενείς του ορθοπεδικού ενώ εάν παραστεί ανάγκη θα γίνει επίταξη από τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό που πονοκεφαλιάζει τις αρμόδιες Υπηρεσίας, είναι πως, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, πρόκειται για κρούσμα υπό διερεύνηση. Η ιχνηλάτηση των επαφών του ασθενούς ξεκίνησε σε μια προσπάθεια να εντοπιστεί το κρούσμα με το οποίο ήρθε σε επαφή.
 
Η άκρη του νήματος, φαίνεται πάντως να βρέθηκε με τη νοσηλεύτρια αφού πιστεύεται πως προσβλήθηκε από άτομο του περιβάλλοντός της, που είχε ταξιδεύσει στην Ισπανία. Η μονάδα Εντατικής Θεραπείας Καρδιολογίας του νοσοκομείου, παραμένει  σε καραντίνα με γιατρούς και νοσηλευτές της να βρίσκονται υπό περιορισμό.
 
Το Νοσοκομείο Λευκωσίας, ήταν το πρώτο που κτυπήθηκε από κορωνοϊό, αφού το δεύτερο κρούσμα στην Κύπρο, που ανακοινώθηκε στις 9 Μαρτίου, ήταν ο Διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής. Ευτυχώς, έχουν παρέλθει δύο εβδομάδες από τότε και το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό που εξετάστηκε και βγήκε αρνητικό στον κορωνοϊό επέστρεψε στα καθήκοντά του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα «επείγοντα» η Πάφος, εξετάζονται διάφορα σενάρια

Το πιο βαρύ πλήγμα
Το πιο βαρύ πλήγμα, ωστόσο, δέχθηκε το νοσοκομείο της Πάφου που αποτελεί τον πιο μεγάλο πονοκέφαλο, αυτή τη στιγμή για τον ΟΚΥπΥ.
 
Ένα νέο θετικό κρούσμα, που δεν περιλαμβάνεται στα 132, εντοπίστηκε χθες 25η Μαρτίου και αφορά σε γιατρό του νοσοκομείου. Ο συγκεκριμένος γιατρός είχε δώσει δείγμα την Δευτέρα αφού παρουσίασε συμπτώματα.  Είναι το 24ο θετικό κρούσμα επαγγελματία υγείας στο Νοσοκομείο της Πάφου.
 
Τα κρούσματα που σχετίζονται με το Νοσοκομείο, είναι πάντως, τουλάχιστον 37, ανάμεσά τους και δύο ασθενείς που απεβίωσαν ο 63χρονος και ο 70χρονος. Ο 63χρονος, σύμφωνα με την ιχνηλάτηση των επαφών του, ήταν ο πρώτος που προσβλήθηκε.  
Δεκάδες άτομα, γιατροί, νοσηλευτές και άλλοι εργαζόμενοι στο νοσηλευτήριο παραμένουν, υπό περιορισμό.
 
Εκτίμηση, πάντως, της διεύθυνσης του Νοσοκομείου Πάφου είναι πως τις επόμενες μέρες, ίσως μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα , το ΓΝ Πάφου θα μπορέσει να επαναλειτουργήσει, αν όχι στην ολότητα του, δηλαδή όλες οι κλινικές ταυτόχρονα, τουλάχιστον σταδιακά.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα «επείγοντα» η Πάφος, εξετάζονται διάφορα σενάρια
 
Ο «ατίθασος» ασθενής
Ευτυχώς τα νέα από το νοσοκομείο Λάρνακας, όπου εντοπίστηκε και εκεί ασθενής 75 χρόνων με κορωνοϊό, είναι καλά. Από τα 180 δείγματα που λήφθηκαν από γιατρούς νοσηλευτές και ασθενείς, τα 83 είναι αρνητικά. Τα υπόλοιπα αποτελέσματα αναμένονται τις επόμενες ημέρες.
 
Ο ασθενής που νοσηλευόταν στην παθολογική κλινική, διαπιστώθηκε τη Δευτέρα το βράδυ πως ήταν θετικός στον κορωνοϊό. Το αποτέλεσμα ήταν να τεθεί σε καραντίνα η κλινική και να ληφθούν ειδικά μέτρα στο νοσοκομείο. Συνολικά 15 γιατροί, παθολόγοι και ειδικευόμενοι καθώς και 32 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, είναι σε αυτοπεριορισμό.
  
Όπως ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γιώργος Καροτσάκης, Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής ΟΚΥπΥ Λάρνακας και Αμμοχώστου, «η Ομάδα Κρούσης και οι λοιμωξιολόγοι είναι 99% βέβαιοι ότι ο 75χρονος ασθενής, επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού, που νοσηλευόταν στην Παθολογική Κλινική, έφερε μαζί του τον ιό, μετά από επαφή που είχε προτού υποστεί το ελαφρύ εγκεφαλικό, που τον οδήγησε στο Νοσοκομείο για νοσηλεία».
 
Ο κ. Καροτσάκης ανέφερε ακόμα ότι «παρά το Διάταγμα του Υπουργού Υγείας για περιορισμό κινήσεων, εντούτοις ο 75χρονος επέλεξε να συχνάζει σε καφενεία, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τη δική του ζωή και των οικείων του αλλά και των γιατρών και νοσηλευτών, οι οποίοι τώρα έχουν τεθεί σε αυτοπεριορισμό και δεν μπορούν να επιτελέσουν τα καθήκοντα τους στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας».
 
Ταυτόχρονα χαρακτήρισε «απαράδεκτη και καταδικαστέα την ενέργεια του 75χρονου και άλλων ηλικιωμένων και μη, να κυκλοφορούν κανονικά, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα Διατάγματα των Υπουργών και της κυβέρνησης, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη δική τους υγεία και των συνανθρώπων τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυξήθηκαν οι ασθενείς με κορωνοϊό στις εντατικές και στο Νοσοκομείο Αναφοράς
 
Το πλήγμα στο νοσοκομείο Λεμεσού
Τρία είναι τα κτυπήματα στο Νοσοκομείο Λεμεσού. Δύο μέρες μετά την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος στην Κύπρο ήρθε το πρώτο αφού ασθενής διαγνώστηκε με κορωνοϊό. Αμέσως ανακοινώθηκαν μέτρα και τέθηκαν σε περιορισμό όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί του.
 
Το δεύτερο ήρθε πριν μία εβδομάδα και αφορούσε τον Διευθυντή του Νοσοκομείου Λεμεσού-Πάφου, κρούσμα το οποίο σχετίζεται με αυτά του Νοσοκομείου Πάφου. Και εδώ ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία και τέθηκαν σε κατ’οίκον περιορισμό όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί του. Την επομένη διαγνώστηκε θετικό στον κορωνοιό μέλος του Διοικητικού Προσωπικού του Νοσοκομείου.
Τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού σε νοσηλευτήρια και ανάμεσα σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, είναι πάντως παγκόσμιο φαινόμενο
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


 
 

Δειτε Επισης

Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή