«Οι αριθμοί δεν είναι αστείοι…»-Όσα εξηγεί ο επιδημιολόγος του Υπουργείου Υγείας

Ανέμεναν τους δύο θανάτους που σημειώθηκαν στην Κύπρο, οι ειδικοί, με τον επιδημιολόγο Λεόντιο Κωστρίκη, να αναφέρει πως η εξέλιξη αυτή δείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: LIVE: Στους δρόμους η Αστυνομία και Εθνική Φρουρά, έλεγχοι για τις διακινήσεις
 
Μιλώντας στο τρίτο πρόγραμμα του κρατικού ραδιοφώνου, ο επιδημιολόγος, που πλέον ανακοινώνει τα αποτελέσματα των εξετάσεων για τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, στο Υπουργείο Υγείας, σημείωσε πως, μπορεί να είναι δύο θάνατοι, ωστόσο είναι εξαιρετικά σοβαρά τα νούμερα.
 
«Οι αριθμοί δεν είναι αστείοι. Οι απώλειες αυτές δείχνουν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Βλέποντας τα νούμερα, παγκοσμίως, ξέρουμε πως, με τον ιό αυτό, υπάρχει θνησιμότητα, μέχρι και 3%. Με τα χθεσινά κρούσματα, ο αριθμός ανήλθε στα 124 και με βάση αυτούς τους αριθμούς, υπήρχε η πιθανότητα να είχαμε και θανάτους. Επομένως, είναι δύσκολο να το πω αλλά οι δύο απώλειες ήταν στα πλαίσια που θα ανέμενε κάποιος, με τους αριθμούς αυτούς».
 
Κληθείς να σχολιάσει αν φτάνουμε στην κορύφωση της πανδημίας στην Κύπρο, ο κ. Κωστρίκης σημείωσε πως είναι δύσκολο να γνωρίζουν αυτή τη στιγμή.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι τρεις νεκροί και τα 124 κρούσματα δεν αφήνουν περιθώρια
 
«Καθημερινά καταγράφω τα νούμερα που σημειώνονται με τα 21 κρούσματα να είναι ο υψηλότερος αριθμός. Χθες, καταγράφηκαν οκτώ κρούσματα. Ευελπιστούμε να βλέπουμε χαμηλά νούμερα. Αν δεν βρίσκουμε ψηλά νούμερα, θα μπορούμε να πούμε πως ανεβήκαμε την οροφή και πάμε προς τα κάτω. Θέλω να πω πως αυτά είναι τα αποτελέσματα του παρελθόντος, δηλαδή δέκα ημερών και της προηγούμενης εβδομάδας. Τότε δηλαδή που λήφθηκαν τα πρώτα μέτρα της Κυβέρνησης. Εντός των επόμενων ημερών θα έχουμε τα αποτελέσματα των δεύτερων μέτρων που έλαβε η Κυβέρνηση. Αυτό που θέλω να πω είναι πως είναι σημαντικό, για να επιστρέψουμε στις ζωές μας, να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες. Ό,τι κτίζουμε τώρα, θα το δούμε στη συνέχεια. Ο αυτοπεριορισμός και η απομόνωση είναι μια επένδυση που θα δούμε τα αποτελέσματα σύντομα».
 
Αναφερόμενος στο παράδειγμα της Κίνας και το γεγονός πως σήμερα αίρονται οι περιορισμοί, κάτι που δείχνει πως κατάφεραν να δαμάσουν την επιδημία.
 
«Είναι εξαιρετικά σημαντικής σημασίας να βλέπουμε αυτό το παράδειγμα. Κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία και αν δεν το έκαναν, θα θρηνούσαμε εκατομμύρια απώλειες. Σιγά-σιγά κατάφεραν να επιστρέψουν κανονικά στη ζωή τους».
 
Ο Λεόντιος Κωστρίκης, σχολιάζοντας τα μέτρα που λαμβάνουν οι χώρες της Ευρώπης, ακολουθώντας το παράδειγμα της Κίνας, ξεκαθάρισε πως η Κύπρος έχει λάβει μέτρα την κατάλληλη στιγμή.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αφού «έριξαν» το σύστημα οι πολίτες, σκέψεις για αναθεώρηση πολιτικής για τα SMS
 
«Δεν έχει σημασία σε ποια χώρα εφαρμόζονται τα μέτρα, σημασία έχει πότε. Στην Κύπρο τα εφαρμόσαμε έγκαιρα και δεν αναμένω να έχουμε τις επιπτώσεις της Ιταλίας. Στην Ιταλία, στην Ισπανία, στη Βρετανία καθυστέρησαν να λάβουν μέτρα και πλέον κάνουν μια μεταβολή 180 μοιρών και προσπαθούν να προλάβουν την κατάσταση. Να πούμε πως η κατάσταση στην Ευρώπη μας επηρεάζει επειδή σε κάποια φάση, όταν θα μπορούμε να βάλουμε τέλος στα μέτρα, θα σκεφτούμε να ανοίξουμε τα σύνορά μας και θέλουμε να ξέρουμε τι γίνεται έξω από την Κύπρο».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Έπεσαν» οι πρώτες καταγγελίες για αχρείαστες μετακινήσεις-Έγιναν 1800 έλεγχοι

Δειτε Επισης

Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα