Οι διευκρινίσεις για την απαγόρευση κυκλοφορίας, τα παραδείγματα και οι νέες εξαιρέσεις

Διευκρινίσεις σε σχέση με τις εξαιρέσεις που δόθηκαν από την απαγόρευση κυκλοφορίας έδωσαν ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής και ο Υφυπουργός Καινοτομίας Κυριάκος Κόκκινος.
 
Όπως αναφέρθηκε, δόθηκε κάποια ευελιξία στους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα γίνονται καταχρήσεις και, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι κάποιοι εκμεταλλεύονται τις εξαιρέσεις για να μην περιορίζεται, η Κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τη στάση της. Δεν είναι αυτοσκοπός η τιμωρία, όπως τονίστηκε, αλλά η προστασία από την εξάπλωση του ιού.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: LIVE: Όλες οι λεπτομέρειες που δόθηκαν για την απαγόρευση της κυκλοφορίας
 
Όπως τόνισαν τα δύο μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, σε ό,τι αφορά στο έντυπο Β (που δεν σχετίζεται με τη μετάβαση στην εργασία), θα πρέπει η χρήση του να γίνεται με φειδώ, ενώ ενθαρρύνεται να γίνονται οι αιτήσεις μέσω sms και όχι μέσω του γραπτού εντύπου.
 
Το Έντυπο Α, που αφορά τη δουλειά, το οποίο θα πρέπει να συμπληρωθεί από τους προϊσταμένους για τους υπαλλήλους ή από τους ίδιους τους αυτοτελώς εργαζομένους (με την προσκόμιση αποδεικτικών) θα πρέπει να συμπληρωθεί μόνο μία φορά.
 
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες, κάθε φορά που κρίνουν ότι θα πρέπει να μετακινηθούν για σκοπούς πλην της εργασίας, θα πρέπει να στείλουν SMS στον αριθμό 8998 στο οποίο θα πρέπει να αναφέρεται Χ (λόγος) κενό, αριθμός ταυτότητας ή διαβατηρίου, κενό, ταχυδρομικός κώδικας οικίας. Η έγκριση θα έχει ισχύ για τρεις ώρες αλλά σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως ο χρόνος που χρειάζεται είναι λιγότερος και κάποιοι εκμεταλλεύονται την έγκριση για άλλους λόγους, τότε ενδεχομένως να μπουν πιο συγκεκριμένοι χρονικοί περιορισμοί.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στη δημοσιότητα τα επίσημα έντυπα για τις διακινήσεις των πολιτών
 
Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις, δεν ευνοείται να υπάρχει πέραν του ενός ατόμου στο αυτοκίνητο, αλλά, σε περίπτωση που υπάρχει δεύτερο πρόσωπο, θα πρέπει οδηγός και συνοδηγός να πάρουν ξεχωριστή άδεια με ξεχωριστά SMS. Πέραν των δύο ατόμων στο αυτοκίνητο θα επιτρέπονται μόνο σε ακραίες περιπτώσεις, όπως μια έκτακτη ιατρική ανάγκη.
 
Όπως ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας, στο έντυπο Β θα προστεθούν άλλες δύο επιλογές, πέραν από τις οκτώ υφιστάμενες, με ξεχωριστό διάταγμα. Η πρώτη θα αφορά γονείς που διαμένουν σε ξεχωριστή κατοικία από τα παιδιά τους, ώστε να μπορούν να τα επισκέπτονται, και η δεύτερη άτομα με ασθένειες ή αναπηρίες που χρειάζεται να μετακινηθούν για σκοπούς απαραίτητης θεραπείας.   
 
Η επιλογή οκτώ υπάρχει για περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητη από τους πολίτες μία μετακίνηση αλλά δεν προβλέπεται από τα σημεία ένα μέχρι επτά.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτή είναι η διαδικασία των SMS-Απάντηση σε μερικά δευτερόλεπτα και προθεσμία
 
Ως παράδειγμα ορθής χρήσης του σημείου οκτώ, δόθηκε η περίπτωση ενός αγρότη, που πάει να φροντίσει τα χωράφια του. Θα μπορούσε να επικαλεστεί το σημείο 8, σε συνδυασμό με κάποιο αποδεικτικό στοιχείο, όπως η αίτηση εκταρικής επιδότησης, για να διακινηθεί για αυτές τις εργασίες, στη βάση του σημείου οκτώ.
 
Ένα άλλο παράδειγμα είναι για τους εθελοντές, οι οποίοι πάνε σε καταφύγια για να φροντίσουν ζώα. Με προσκόμιση της βεβαίωσης από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και σε συνδυασμό με το σημείο οκτώ, θα μπορούσε κάποιος να συνεχίσει το εθελοντικό του έργο.
 
Την ίδια στιγμή, οι Υπουργοί τόνισαν την ανάγκη να γίνεται λογική χρήση των εξαιρέσεων. Για παράδειγμα, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Καινοτομίας, εάν κάποιος μένει στον Άγιο Δομέτιο και αιτηθεί άδειας για να πάει φαρμακείο, δεν είναι λογικό να εντοπιστεί στα Λατσιά ή στη Λάρνακα, μιας και υπάρχουν αρκετά φαρμακεία στον Άγιο Δομέτιο και στις γειτνιάζουσες περιοχές.
 
Στο μεταξύ, η Κυβέρνηση διευκρίνισε πως, σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει πρόσβαση ούτε σε SMS ούτε σε τυπωμένα έντυπα, μπορεί να χρησιμοποιεί χειρόγραφες βεβαιώσεις. 

Όπως ανακοινώθηκε, «σε περίπτωση που πολίτες δεν έχουν πρόσβαση στα έντυπα βεβαιώσεων μετακίνησης που ανακοινώθηκαν, μπορούν να φέρουν μαζί τους χειρόγραφη βεβαίωση που να περιέχει τα ακόλουθα στοιχεία: το ονοματεπώνυμο, την ημερομηνία γέννησης, τον αρ. ταυτότητας ή διαβατηρίου, τη διεύθυνση κατοικίας, την ώρα μετακίνησης του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο σκοπό της μετακίνησης (ο οποίος να εμπίπτει στις κατηγορίες που εξαιρούνται από την απαγόρευση αχρείαστων μετακινήσεων όπως καθορίζονται στο σχετικό Διάταγμα)». 

Δειτε Επισης

Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας
Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών
Ανακαλείται το Physiomer Baby Unidoses-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας
Τα προβλήματα στον παραλιακό πεζόδρομο Λεμεσού συζητήθηκαν στην Επ. Εμπορίου