Αυτά είναι τα προσχέδια των δύο εντύπων για τις μετακινήσεις των πολιτών

Πυρετώδεις είναι οι συζητήσεις και οι διεργασίες στα αρμόδια Υπουργεία, σε σχέση την εφαρμογή της απαγόρευσης της κυκλοφορίας που ανακοινώθηκε χθες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε μια προσπάθεια να δοθεί τέλος στις άσκοπες μετακινήσεις και την απειθαρχία που παρατηρήθηκε από μερίδα πολιτών τις τελευταίες ημέρες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΕΔΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ
 
Για σκοπούς εργασίας
Όπως μας εξήγησε κυβερνητική πηγή, για όσους κυκλοφορούν με σκοπό να μεταβούν στην εργασία τους, θα πρέπει να εξασφαλίσουν και να έχουν στην κατοχή τους, σχετικό έγγραφο από την επιχείρηση ή την υπηρεσία την οποία εργάζονται, το οποίο θα παρουσιάζουν στις Αρχές εφόσον τους ζητηθεί.
Στην κατοχή τούς όλοι όσοι διακινούνται θα πρέπει να έχουν πέραν του εγγράφου και ταυτότητα ή διαβατήριο για να γίνεται η ταυτοποίηση.
 
Δεύτερο έγγραφο
Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες εξαιρέσεις, θα εκδοθεί δεύτερο έγγραφο το οποίο θα έχουν οι πολίτες, στα πρότυπα της υπεύθυνης δήλωσης και την οποία θα συμπληρώνουν πριν αναχωρήσουν από το σπίτι τους.
 
Για παράδειγμα, στο σχετικό έγγραφο, θα υπάρχουν οι επιλογές με τις υπόλοιπες εξαιρέσεις και ανάλογα με το σκοπό της διακίνησης, θα συμπληρώνεται η ανάλογη επιλογή. π.χ.μετάβαση στην υπεραγορά.
 
Επισκέψεις σε συγγενικά πρόσωπα
Με βάση το διάταγμα, απαγορεύονται οι επισκέψεις σε οποιαδήποτε συγγενικά και φιλικά μας πρόσωπα, εκτός και αν αυτά αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν.
Για παράδειγμα απαγορεύεται να μεταβεί κάποιος ακόμα και στους γονείς του, εάν δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, δεν είναι ηλικιωμένοι και δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν.
Εάν όμως πρόσωπα βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό ή σε καραντίνα τότε συγγενικά πρόσωπα μπορούν να μεταβούν για να τους προμηθεύσουν με είδη πρώτης ανάγκης.
Σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει επίσης να συμπληρώνεται το δεύτερο έντυπο.
 
Ποιοi εξαιρούνται από τις διακινήσεις
Από τα μέτρα εξαιρούνται τα πρόσωπα που πρέπει να μεταβούν στα Νοσοκομεία, ιατρεία και φαρμακεία για σοβαρούς λόγους υγείας, οι πολίτες που θα συμμετέχουν σε αιμοδοσίες, πολίτες που πρέπει να επισκεφθούν τράπεζες ή κρατικές υπηρεσίες για συναλλαγές που δεν μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά, πολίτες για να μεταβούν σε κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως γάμοι, βαφτίσεις, κηδείες, που ωστόσο δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα δέκα άτομα.
 
Επίσης οι πολίτες μπορούν να βγαίνουν εκτός της οικίας τους για σωματική άσκηση ή για τις ανάγκες κατοικίδιου ζώου, εφόσον δεν υπερβαίνουν τα δύο άτομα και περιορίζονται σε γειτνιάζουσες με την κατοικία τους περιοχές.
 
Σε όλες τις πιο πάνω περιπτώσεις θα πρέπει να συμπληρώνουν και να κατέχουν επίσης σχετικό έγγραφο.
 
Όριο και SMS
Στο ερώτημα εάν θα υπάρχει όριο στις μετακινήσεις, δηλαδή εάν κάποιος θα μπορεί να μεταβεί μια φορά ανά δύο ημέρες στην υπεραγορά, κυβερνητική πηγή ξεκαθάρισε στον REPORTER πως μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας που βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα.
 
Πάντως αναμένεται να υπάρξει και ανακοίνωση σχετικά με την πλατφόρμα στην οποία οι πολίτες θα μπορούν να στέλνουν SMS για τις μετακινήσεις τους. 

Σε περίπτωση όμως που παρατηρηθούν φαινόμενα απειθαρχίας και κατάχρησης, τότε η Κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να θέσει όρια στις μετακινήσεις.
 
Η επίβλεψη του μέτρου
Όσον αφορά το θέμα του πως θα διενεργούνται οι έλεγχοι για την απαγόρευση κυκλοφορίας σε αυτές αναμένεται να συμμετέχουν τρεις υπηρεσίες. Πρόκειται για την Αστυνομία, την Πολιτική Άμυνα, ενώ ρόλο θα έχουν και οι υπηρεσίες τροχονομίας των Δήμων.
 
Επίσης αυξημένα καθήκοντα για επίβλεψη των διαταγμάτων θα έχουν και λειτουργοί του Υπουργείου Υγείας.
 
Υπενθυμίζεται πως για τους παραβάτες προβλέπεται χρηματικό πρόστιμο 150 ευρώ.
 
Πάντως οι ανακοινώσεις για την εφαρμογή των νέων μέτρων, αναμένεται να γίνουν από τα αρμόδια Υπουργεία εντός της ημέρας.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Διαπιστώνει παράλειψη και αμέλεια των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για την ανεξέλεγκτη εισαγωγή σκύλων η Λοττίδη
Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Ο στρατός του Ισραήλ απορρίπτει τους ισχυρισμούς για ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
Πιάστηκαν ξανά στον ύπνο μέρα μεσημέρι-Οργανώθηκε καλύτερα από την Αστυνομία ο υπόκοσμος για την ενέδρα
Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Επιστήμονες ανακάλυψαν εξαφανισμένο φίδι στην Ινδία και είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ
Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις
Στα 40 εκ. ευρώ της Κύπρου οι δαπάνες για φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων-Όσα δείχνει έκθεση της Ε.Υ.