Απαγόρευση κυκλοφορίας-Πώς εφαρμόζεται σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Γερμανία

Μετά την Ελλάδα και η Κύπρος μπαίνει από σήμερα στη νέα εποχή της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Η μία μετά την άλλη, οι ευρωπαϊκές χώρες, κλείνουν τα σύνορα και τους ανθρώπους στα σπίτια τους.
 
Χθες η Ελλάδα ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας ενώ τις τελευταίες ημέρες ανακοινώθηκαν αυστηρότερα μέτρα στην Ιταλία
 
Τα μέτρα στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα η κίνηση από σήμερα γίνεται με βεβαίωση, ενώ δόθηκαν στη δημοσιότητα επτά λόγοι για τους οποίους κατ΄ εξαίρεση επιτρέπεται η κυκλοφορία
 
Οι επτά λόγοι για κατ΄εξαίρεση μετακίνηση είναι οι παρακάτω στην Ελλάδα:
-Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία
-Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών αναγκών πρώτης ανάγκης, σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους
-Μετάβαση από και προς την εργασία
-Μετάβαση στην τράπεζα στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή
-Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη
-Μετάβαση σε τελετή υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για την διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις
-Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ατομικά ή ανά δυο άτομα.
 
Στην Ιταλία πλέον απαγορεύεται η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους, ενώ στα φαρμακεία και στα σούπερ μάρκετ εφαρμόζεται θερμομέτρηση των πολιτών. Ο πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, ανακοίνωσε την αναστολή σχεδόν συνολικά της βιομηχανικής δραστηριότητας, καθώς θα συνεχίσουν να λειτουργούν μόνο οι επιχειρήσεις που παράγουν αγαθά πρώτης ανάγκης αυστηρά. Έκανε λόγο για την χειρότερη κρίση στην Ιταλία "μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο".
 
Στην Λομβαρδία, εδώ και αρκετές ημέρες στους δρόμους κάνουν περιπολίες στρατιωτικές δυνάμεις. Την Παρασκευή έκλεισαν τα πάρκα και ανακοινώθηκε απαγόρευση κάθε δραστηριότητας που γίνεται εκτός σπιτιού, ακόμη και η μοναχική άσκηση, όπως το τρέξιμο ή το περπάτημα. Όλες οι υπαίθριες αγορές σταμάτησαν τη λειτουργία.
 
Τα μέτρα στην Ισπανία
Στην Ισπανία, οι αρχές κήρυξαν για ακόμη 15 ημέρες την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 1.700. Ο Ισπανός Πρωθυπουργός, προειδοποίησε πως "τα χειρότερα είναι μπροστά μας" και πως "έρχονται δύσκολες ημέρες". 46 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαταχθεί να μείνουν στα σπίτια τους και μπορούν να βγαίνουν μόνο για ψώνια, για αγορά φαρμάκων ή επίσκεψη σε γιατρό αλλά και για να κάνουν βόλτα τα κατοικίδιά τους.
 
Στην Ισπανία το σχέδιο της κυβέρνησης για την εφαρμογή απαγόρευσης κυκλοφορίας περιλαμβάνει τα εξής σημεία και επιτρέπει τις ακόλουθες μετακινήσεις των πολιτών της χώρας:
-Για απόκτηση τροφίμων, φαρμακευτικών και βασικών ειδών.
-Για πρόσβαση σε κέντρα υγειονομικής περίθαλψης.
-Μετακινήσεις προς τους χώρους εργασίας ή για την εκτέλεση εργασιών, επαγγελματικών ή εταιρικών καθηκόντων.
-Διαδρομή επιστροφής στην κατοικία.
-Βοήθεια και φροντίδα ηλικιωμένων, ανηλίκων, εξαρτωμένων ατόμων, ατόμων με ειδικές ανάγκες ή ιδιαίτερα ευάλωτων ατόμων.
-Μετακινήσεις προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
-Μετακινήσεις για λόγους ανωτέρας βίας ή καταστάσεων ανάγκης.
-Μετακινήσεις για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα είναι δικαιολογημένα αναγκαία.
 
Τα μέτρα στη Γερμανία
Στη Γερμανία , αυστηροποιούνται οι περιορισμοί στην κυκλοφορία των πολιτών,  Ήδη η Βαυαρία, το Ζάαρλαντ, η Ρηνανία-Παλατινάτο, το Αμβούργο, η Κάτω Σαξονία και η Έσση εφαρμόζουν σχεδόν γενική απαγόρευση για όλες τις εξόδους εκτός από τις απολύτως απαραίτητες. Μάλιστα αρμοδιότητες των κρατιδίων εκχωρήθηκαν στην κεντρική διοίκηση, συγκεντρώνοντας την λήψη αποφάσεων στο Βερολίνο.
 
Τα σημεία στα οποία συμφώνησαν είναι τα εξής:
- Ζητείται από τους πολίτες να περιορίσουν τις επαφές τους στο απολύτως ελάχιστο
- Στους δημόσιους χώρους θα πρέπει να τηρείται απόσταση τουλάχιστον 1.5 μέτρου
- Η παραμονή σε δημόσιο χώρο επιτρέπεται μόνο σε κάθε πολίτη μόνο του ή με ένα άτομο που δεν ζει στο ίδιο σπίτι ή με τα άμεσα μέλη της οικογένειάς του.
- Ψώνια, επισκέψεις σε ιατρεία, διαδρομή προς τον τόπο εργασίας, κίνηση στον καθαρό αέρα και άσκηση κατά μόνας εξακολουθούν να επιτρέπονται
- Γιορτές κατά ομάδες σε δημόσιους ή και ιδιωτικούς χώρους απαγορεύονται
- Καταστήματα εστίασης κλείνουν, με εξαίρεση τις παραδόσεις τροφίμων κατ' οίκον ή στο κατάστημα
- Επιχειρήσεις στον τομέα αισθητικής (στούντιο μασάζ, τατουάζ και κομμωτήρια) κλείνουν
- Στον ιατρικό τομέα δεν θα υπάρξουν περιορισμοί
- Σε όλες τις επιχειρήσεις και ειδικά σε όσες υπάρχει επαφή με πελάτες είναι σημαντικό να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και να εφαρμόζονται μέτρα προστασίας εργαζομένων και επισκεπτών
- Τα μέτρα ισχύουν για δύο εβδομάδες
Κλείνοντας, η καγκελάριος διευκρίνισε ότι οι πιο πάνω περιορισμοί δεν αποτελούν συστάσεις, αλλά κανόνες, η εφαρμογή των οποίων θα επιτηρείται από την αστυνομία.

Την ίδια στιγμή, ο ΠΟΥ προειδοποιεί πως η καραντίνα είναι αναποτελεσματική και υποστηρίζει πως πρέπει να ακολουθηθεί το παράδειγμα της Κορέας, με εντοπισμό, απομόνωση και θεραπεία των κρουσμάτων. Ο αρμόδιος για την πανδημία, δήλωσε πως η καραντίνα, μπορεί να προκαλέσει νέο κύμα εξάπλωσης του ιού, όταν τα μέτρα αρθούν.
 
Τι θα ισχύσει στην Κύπρο

Απαγόρευση κυκλοφορίας για αχρείαστες μετακινήσεις ανακοίνωσε μεταξύ άλλων στο διάγγελμα του το βράδυ της Δευτέρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφορικά με τα νέα μέτρα που έχουν ως στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως, λαμβάνοντας υπόψη «αυτό που όλοι απευχόμαστε, τα φαινόμενα που καταγράφονται, αλλά και τις συμβουλές των επιστημόνων συνεργατών μας, η Διυπουργική Επιτροπή που συνήλθε σήμερα υπό την Προεδρία μου, αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει τον Υπουργό Υγείας για έκδοση Διατάγματος με τη λήψη των ακόλουθων μέτρων» ανακοίνωσε την απαγόρευση κυκλοφορίας από αύριο το απόγευμα, από τις έξι το απόγευμα της Τρίτης μέχρι τις 13 Απριλίου, εκτός εάν πρόκειται: 

-Μετάβαση από και προς τους χώρους εργασίας.

-Μετακινήσεις για προμήθειες αγαθών πρώτης ανάγκης από επιχειρήσεις ή καταστήματα που η λειτουργία τους επιτρέπεται και εφόσον είναι αδύνατη η αποστολή τους.

-Επίσκεψη σε ιατρό ή μετάβαση σε φαρμακείο.

-Μετάβαση σε τράπεζα εάν είναι αδύνατη η ηλεκτρονική συναλλαγή. 

-Διακίνηση για παροχή βοήθειας σε συμπολίτες μας που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή σε ομάδες που οφείλουν να αυτοπροστατευθούν ή ευρίσκονται σε αυτοπεριορισμό ή/και σε χώρους υποχρεωτικού περιορισμού (καραντίνα).

-Συγγενείς πρώτου και δευτέρου βαθμού που μεταβαίνουν σε τελετές, όπως κηδείες, γάμους και βαφτίσεις, και δεν υπερβαίνουν τον αριθμό των 10 προσώπων. 

-Μετακινήσεις για σωματική άσκηση ή για τις ανάγκες κατοικίδιου ζώου, εφόσον δεν υπερβαίνουν τα δύο άτομα και περιορίζονται σε γειτνιάζουσες με την κατοικία τους περιοχές.

Θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, όσοι κυκλοφορούν να φέρουν ταυτότητα ή διαβατήριο και πρόσθετο αποδεικτικό στοιχείο για τον σκοπό της διακίνησής τους. Λεπτομέρειες και ο τρόπος ελέγχου θα ανακοινωθούν αύριο.

Δειτε Επισης

Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας
Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών
Ανακαλείται το Physiomer Baby Unidoses-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας
Τα προβλήματα στον παραλιακό πεζόδρομο Λεμεσού συζητήθηκαν στην Επ. Εμπορίου