Από το «έτσι κι αλλιώς θα πέθαινε» στο «ο επόμενος που εν να ψοφήσει να εν δημοσιογράφος»

Δήλωση Έλληνα επιδημιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα: «Ένας συνάδελφος με ρώτησε γιατί κάνουμε τόση... φασαρία για μερικούς υπερήλικες. Αυτό όμως είναι το ζήτημα και το θαύμα της ιατρικής επιστήμης. Ποιους θέλουμε να προστατεύσουμε; Όλους. Παλεύουμε να προστατεύσουμε τους πατεράδες και τις μανάδες μας, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας», είπε δακρύζοντας…
 
*****
 
Ανακοίνωση Υπουργείου Υγείας: «Απεβίωσε σήμερα ασθενής που νοσηλευόταν αρχικά στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου με χαμηλό προσδόκιμο επιβίωσης, αφού παρουσίαζε μη αντιρροπούμενη κίρρωση ήπατος αλκοολικής αιτιολογίας, οξεία ηπατική ανεπάρκεια, οξεία νεφρική ανεπάρκεια σε έδαφος χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας και χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια. Κατά τη νοσηλεία του στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, ο ασθενής, στο πλαίσιο ιχνηλάτησης των επαφών επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19, που νοσηλευόταν στην ίδια κλινική, βρέθηκε θετικός, γεγονός που επιβάρυνε την κλινική του κατάσταση».
 
*****

-«Έτσι και αλλιώς θα πέθαινε βλάκες. Τι λέτε πως είναι από τον κορωνοϊό;»
-«Ο άνθρωπος είχε προβλήματα υγείας. Τι πανικοβάλλεται το κόσμο βλάκες».
-«Ενεν τωρά ήταν να εν πιο μετά. Έλεος».
-«Αν δεν ήταν αυτή η αρρώστια ο άνθρωπος θα πέθαινε από τις άλλες τόσες που είχε».
-«Πέθανε από οτιδήποτε άλλο εκτός από τον κορωνοϊό».
-«Ο ασθενής πέθανε γιατί είχε πάρα πολλά προβλήματα υγείας.. Ήταν δεδομένο ότι θα πεθάνει».
-«Απλά πέθανε λίγες μέρες πιο νωρίς».
-«Τούτος το μόνο που δεν είχε, ήταν να κρατάει το κεφάλι του στο ένα χέρι, όχι να περιμένει τον ιό να τον πεθάνει, αφού από υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ τα έκρουσε όλα πάνω του. Θεός μακαρίσειτον τον άνθρωπο αλλά μην λέμε και μαλακίες ότι είναι από τον ιό».
-«Ο επόμενος που εν να ψοφήσει να εν δημοσιογράφος».  

*****

Δακρυσμένος ο Έλληνας επιδημιολόγος, απευθυνόμενος στον λαό, διαμήνυσε πως το κράτος παλεύει για να σώσει όλο τον κόσμο. Νέους, μεσήλικες, ηλικιωμένους, ευπαθείς ομάδες… Όλους.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και η Κυβέρνηση της Κύπρου, η οποία απηύθυνε έκκληση στον κόσμο, όπως βοηθήσουμε να σώσουμε αυτούς που το έχουν ανάγκη. Αυτούς που κινδυνεύουν και είναι πιο ευάλωτοι. Αυτοί που πάσχουν από χρόνιες ασθενείς και που είναι ηλικιωμένοι.

Κάποια σχόλια που ακολούθησαν, μετά την είδηση του θανάτου του 70χρονου Βρετανού που νοσηλευόταν στην Εντατική και είχε βεβαρημένο ιστορικό, ανακοίνωση η οποία ήρθε από το Υπουργείο Υγείας το οποίο κατατάσσει τον ασθενή ως το πρώτο θύμα, από τη μια δημιουργούν σωρεία ερωτημάτων και από την άλλη προκαλούν πραγματικά θλίψη… Θλίψη για το πώς αντιλαμβανόμαστε ή μάλλον δεν έχουμε αντιληφθεί κάποια πράγματα.  

Χιλιάδες συνάνθρωποι μας που έχουν προσβληθεί από τον ιό, έχουν πεθάνει, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς ανήκαν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Εξάλλου, από την αρχή όλοι έλεγαν πως ο κορωνοϊός δεν είναι θανατηφόρα ασθένεια αλλά για κάποιους συνανθρώπους μας, που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, μπορεί να γίνει. Αυτούς προσπαθούν όλοι να σώσουν. Ανάμεσα στις ευπαθείς ομάδες μπορεί να είναι και ένας νέος, μια νεαρή μητέρα, ένας παππούς, οποιασδήποτε. Η Κυβέρνηση δεν κάνει λίστα και αποφασίζει να προστατεύσει ανθρώπους αναλόγως κριτηρίων.

Είναι τουλάχιστον λυπηρό πως μερικοί επέλεξαν να βομβαρδίσουν τους δημοσιογράφους που μετέδωσαν την είδηση, λες και την έβγαλαν από το μυαλό τους, δίνοντας «ελαφρυντικά» στο θάνατο του 70χρονου, επειδή είχε βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό.
Μάλιστα κάποια σχόλια του τύπου «έτσι και αλλιώς θα πέθαινε», προκαλούν ντροπή και εύλογα διερωτάται κάποιος εάν θα λέγαμε τα ίδια εάν στη θέση του 70χρονου ήταν ο πατέρας μας ή ο παππούς μας ή κάποιος δικός μας άνθρωπος. Είναι τουλάχιστον ντροπή να εύχεσαι ο «επόμενος που εν να ψοφήσει να εν δημοσιογράφος».

Δηλαδή για να λάβουμε υπόψη τη σοβαρότητα της κατάστασης θα πρέπει να πεθάνει κάποιος υγιής; Δηλαδή δεν πρέπει να μας ενδιαφέρουν τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες; Δηλαδή θα πρέπει να πούμε «οκ» πέθανε ένας 70χρονος αλλά είχε τόσα προβλήματα που έτσι και αλλιώς θα πέθαινε; Δηλαδή δεν πρέπει να λυπηθούμε για ένα άτομο που έχασε τη ζωή του επειδή είχε άλλα προβλήματα υγείας; Δηλαδή εάν ο πατέρας σου εσένα που λες «έτσι και αλλιώς θα πέθαινε» είχε σοβαρά προβλήματα υγείας και εάν του μεταδιδόταν ο ιός θα κινδύνευε περισσότερο, δεν θα σε ενδιέφερε; Δηλαδή πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε όταν πεθάνει ένας πιο υγιής άνθρωπος;  

Πόσο πιο ξεκάθαρα θα πρέπει να μας το πούνε οι ειδικοί; Μπορεί ο κορωνοϊός να είναι για κάποιους μια απλή γρίπη αλλά για άλλους μπορεί να είναι ο θάνατος τους. Αυτούς οφείλουμε να προστατεύσουμε, ανεξαρτήτως ηλικίας….   

*****

«Δηλαδή ρε παιδιά για όσους έχουν σοβαρά προβλήματα δεν πρέπει να μας νοιάζει αν πεθάνουν; Διαβάζω κάποια σχόλια και ειλικρινά απορώ!!!!! Εμένα δηλαδή που ο πατέρας μου είναι στο κρεβάτι με καρδιακή ανεπάρκεια, με νεφρική ανεπάρκεια, με χρόνια πνευμονική απόφραξη και διαβήτη και πρέπει να τον φροντίζω, δεν πρέπει να με φοβίζει η ιδέα μήπως του μεταδώσουμε τον ιό και τον πεθάνουμε; Δηλαδή τόση είναι η ανθρωπιά μας στην Κύπρο; Πρέπει να φτάσουμε να ζούμε καταστάσεις όπως η Ιταλία για να συνειδητοποιήσουν μερικοί την κατάσταση; Τα βάζετε με τα ΜΜΕ, τα βάζετε με τα μέτρα της κυβέρνησης, τα βάζετε με όσους λένε να κλειστούμε σπίτια μας! Ξυπνάτε και δέστε τι συμβαίνει γύρω σας. Και αν ο άνθρωπος ήταν αλκοολικός και αν ο άνθρωπος είχε πρόβλημα τα υγείας ένα είναι το βασικό. Ότι αυτός ο ιός επιβάρυνε την κατάσταση του και τον έστειλε στο θάνατο πιο γρήγορα. Να πούμε δηλαδή δεν πειράζει; Αν συνέβαινε σε δικό σας άνθρωπο το ίδιο θα λέγατε;»
 
«Ρε παιθκιά. Για να μη τρελαθούμε. Αν ο μακαρίτης, περπατούσε στο δρόμο και τον κτυπούσε αυτοκίνητο και πέθαινε, θα λέγαμε ότι δεν ήταν από αυτοκινητιστικό δυστύχημα που πέθανε αλλά από τις αρρώστιες που είχε; Έλεος πκιον. Φοούμαστε τους τίτλους και όχι τα γεγονότα; Σίγουρα δεν πρέπει να πανικοβληθούμε, αλλά εν που τον ιό που πέθανε τελικά. Ασχέτως αν θα επεθάνησκεν από κάτι άλλο αν δεν νοσούσε από τον ιό. Ο Θεός να αναπαύσει τη ψυχή του και όλοι εμείς οι υπόλοιποι, κρατάμε αποστάσεις από τους συνανθρώπους μας, γιατί τους αγαπάμε.

******

Πιο κάτω επισυνάπτεται φωτογραφία από την σελίδας Worldometer, η οποία κάνει παγκόσμια καταγραφή στατιστικών και όπως διαπιστώνεται έχει καταγράψει τον 70χρονο ως το πρώτο νεκρό από κορωνοϊό στην Κύπρο. Χωρίς διακρίσεις, χωρίς να βλέπει το ιατρικό ιστορικό. Άλλωστε στις χώρες που καταγράφουν εκατοντάδες θανάτους ξέρουν πολύ καλά τι κάνει ο κορωνοϊός στις ευπαθείς ομάδες…

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα