Οι κρίσιμες εβδομάδες, η κορύφωση της πανδημίας στην Κύπρο και η αχτίδα φωτός

Η συγκρατημένη αισιοδοξία πως τα μέτρα που λήφθηκαν θα κρατήσουν υπό έλεγχο την πορεία του κορωνοϊού στην Κύπρο, είναι μια αχτίδα φωτός στο σκοτεινό τούνελ που έχει μπει και η Κύπρος από τις αρχές Μαρτίου. Τούνελ από το οποίο θα εξέλθει η χώρα μας, μόνο εάν επιδείξουμε στρατιωτική πειθαρχία στις οδηγίες της πολιτείας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα νέα οκτώ κρούσματα, η αλυσίδα της εξάπλωσης και οι άγνωστες πηγές των ορφανών
 
Τα κρούσματα στη χώρα μας ανήλθαν στα 75, τα οκτώ από τα οποία ανακοινώθηκαν χθες. Η πορεία τους είναι αυξητική, όπως αναμενόταν άλλωστε. Ωστόσο, δεν θεωρείται ανεξέλεγκτη αφού εκτός από δύο περιπτώσεις (ορφανά κρούσματα), οι πυρήνες μετάδοσης είναι γνωστοί.
 
Ένας από τους λόγους, που αυξήθηκαν είναι ο πολύ υψηλός αριθμός εργαστηριακών εξετάσεων που γίνονται στην Κύπρο, που μαζί με την Ιταλία είναι οι πρώτες σε εξετάσεις ανάμεσα στα κράτη της Ε.Ε. Μέχρι στιγμής διενεργήθηκαν πάνω από δύο χιλιάδες εξετάσεις με το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, να διενεργεί ημερησίως πάνω από 300 .
Αυτό που προκαλεί τη συγκρατημένη αισιοδοξία των μελών της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης, είναι πως πολλά από τα πρόσωπα που βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό, ήταν υπό περιορισμό είτε επειδή είχαν έρθει από ταξίδι στο εξωτερικό, είτε επειδή αποτελούσαν επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος.  Αυτό καθιστά και την ιχνηλάτηση πιο εύκολη, με την έννοια ότι οι επαφές των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, δεν είχαν συναναστροφές.
 
Η ιχνηλάτηση είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας και το Υπουργείο Υγείας θέλει να συνεχιστεί σε βάθος αφού αποδίδει καρπούς και μπορεί να σπάσει την αλυσίδα μετάδοσης. Σε κάποιες χώρες της Ε.Ε είναι μια πρακτική που δεν ακολουθείται, πλέον, λόγω της ανεξέλεγκτης πορείας που έλαβε σε αυτές η πανδημία.
 
Στα θετικά στοιχεία εντάσσεται και η αποθεραπεία δύο ασθενών, ο ένας μάλιστα 70 ετών, που νοσηλεύονταν στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου και πήραν χθες εξιτήριο αφού τα τεστ τους ήταν αρνητικά. 
 
Η πιο μεγάλη ανησυχία
Αυτό που προκαλεί την πιο μεγάλη ανησυχία και τον πιο μεγάλο πονοκέφαλο στις αρμόδιες Υπηρεσίες, είναι τα αυξημένα κρούσματα ανάμεσα σε επαγγελματίες υγείας, ειδικά στο Νοσοκομείο Πάφου. Πέραν των 14 γιατρών και νοσηλευτών, στα χθεσινά κρούσματα ανακοινώθηκαν ακόμη δύο νοσηλευτές και ένας ακτινολόγος στο μακρύ κατάλογο των θετικών κρουσμάτων. Ο πυρήνας μετάδοσης είναι 65χρονος ασθενής, ο οποίος δέχθηκε επισκέψεις από οικείο του που ταξίδευσε στη Μεγάλη Βρετανία.
 
Μετά το γιατρό του ΓεΣΥ εξάλλου που ήταν στην ιδιωτική κλινική Ιασώ, θετικός στον κορωνοιό διαγνώστηκε ότι είναι και γιατρός του Νοσηλευτηρίου Ευαγγελισμός στην Πάφο.
 
Στο Νοσοκομείο Λεμεσού, εκτός από τον Διευθυντή διαπιστώθηκε ότι ακόμη ένα πρόσωπο που ανήκει στο διοικητικό προσωπικό είναι θετικό στον ιό.
 
Θετικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι δεν φαίνεται, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, να έχει μεταδώσει τον ιό ο δεύτερος ασθενής που διαγνώστηκε στην Κύπρο, ο 64χρονος καρδιοχειρουργός του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Όλα τα τεστ όσων έχουν ελεχθεί είναι αρνητικά, ωστόσο, παραμένουν υπό περιορισμό, μήπως αναπτύξουν συμπτώματα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιβεβαιωμένο κρούσμα και σε δεύτερο ιδιωτικό νοσοκομείο
 
Οι δύο πιο κρίσιμες εβδομάδες
Γίνεται αντιληπτό πως τα δεδομένα στην Κύπρο, λόγω των έγκαιρων μέτρων και της συμμόρφωσης της πλειοψηφίας των πολιτών, δεν είναι ούτε ανεξέλεγκτα ούτε δραματικά. Σε αυτό το στάδιο τουλάχιστον… Ενδεχόμενη χαλάρωση, όμως, μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή την εικόνα.
 
Οι ειδικοί αναμένουν, όπως ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Υγείας, πως η κορύφωση της πανδημίας στην Κύπρο θα είναι αρχές Απριλίου. Γίνεται έτσι αντιληπτό, πως οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι καθοριστικές στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Δεν είναι τυχαίο που ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, απηύθυνε δραματική έκκληση, προς όλους τους πολίτες να συμμορφωθούν πλήρως στα μέτρα της Κυβέρνησης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έντονος ο Υπουργός Υγείας-«Λάβαμε επώδυνα μέτρα, ο κόσμος πρέπει να υπακούσει»
 
Τα κρούσματα… απειθαρχίας
Κι ενώ οι περισσότεροι πολίτες έχουν συμμορφωθεί πλήρως στις οδηγίες, κάποιοι το πήραν χαλαρά και αποτελούν δημόσιο κίνδυνο. Τα πιο ασύγγνωστα κρούσματα απειθαρχίας προέρχονται από τους χώρους καραντίνας, στους οποίους μεταφέρθηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα εκατοντάδες άτομα που έφτασαν από το εξωτερικό.  Κάποιοι εξ’ αυτών πίστεψαν πως πάνε διακοπές και έχουν την εξωφρενική απαίτηση να κάνουν βόλτες εκτός των ξενοδοχείων, στα οποία βρίσκονται. Αυτό ανάγκασε την Κυβέρνηση να τοποθετήσει στρατιώτες στους χώρους καραντίνας για να ελέγχουν όσους εξέρχονται και όσους εισέρχονται.
 
Κάποιοι άλλοι, εξάλλου συσσωρεύονται σε υπεραγορές, φαρμακεία και άλλους χώρους χωρίς να τηρούν τις αποστάσεις και τα μέτρα που πρέπει. Αυτό ανάγκασε χθες την Αστυνομία, που ανέλαβε τις περιπολίες σε τέτοιους χώρους, να καλέσει ξανά το κοινό να περιορίσει τις διακινήσεις του.  
 
Επεξεργασία και νέων μέτρων
Η Κυβέρνηση πάντως φαίνεται πως προετοιμάζει μέτρα για κάθε περίπτωση, τα  οποία θα ληφθούν ή όχι ανάλογα με την πορεία της νόσου. To lockdown, δεν είναι στα σενάρια που εξετάζονται σε αυτό το στάδιο, άλλωστε διαψεύστηκε κατηγορηματικά. Όμως, ουδείς μπορεί να εγγυηθεί πως δεν θα έρθουν σκληρότερα μέτρα, εάν αυτά που ήδη λήφθηκαν δε φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Γι’ αυτό μένουμε σπίτι και περιορίζουμε στο ελάχιστο τις διακινήσεις μας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Ισραήλ στο Ιράν: Επιλέξαμε να μη χτυπήσουμε πυρηνικές εγκαταστάσεις, θα μπορούσε να είναι χειρότερα
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Σε ποιους δήμους και κοινότητες κατατέθηκαν οι περισσότερες ενστάσεις για μετακινήσεις ψηφοφόρων
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Άγνοια Κυβέρνησης για τα περί μεταφοράς πυραύλων από το Κατάρ στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για την επίθεση στο Ιράν
Telegraph για επίθεση Ισραήλ-«Ο Νετανιάχου έκανε αυτό που τον προειδοποίησε ο πλανήτης να μην κάνει»
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους