Αποβιβάστηκαν όλοι οι επιβάτες που έφτασαν το πρωί στο αεροδρόμιο της Λάρνακας

Πρέπει να βγούμε νικητές από τη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό, που είναι ένας αόρατος εχθρός, ανέφερε σήμερα ο Σταύρος Μιχαήλ, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: LIVE: Εκτάκτως στο Προεδρικό για τα ζητήματα του κορωνοϊού οι πολιτικοί αρχηγοί

Σε δηλώσεις από το Συντονιστικό Κέντρο «Ζήνων» στη Λάρνακα ο κ. Μιχαήλ είπε ότι «βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση ως κοινωνία και πρέπει να στείλουμε το μήνυμα στον κόσμο πως το εντεταλμένο κράτος κάνει ό,τι μπορεί για να αντεπεξέλθει σ’ αυτόν τον αόρατο εχθρό που έχουμε μπροστά μας. Όλες οι Υπηρεσίες του Κράτους εργάζονται ακατάπαυστα για να πετύχουμε διότι πρέπει να βγούμε νικητές μέσα από τη μάχη που δίνουμε ενάντια στον κορωνοϊό».
 
Ο κ. Μιχαήλ επανέλαβε ότι «μετά την χθεσινή ολοήμερη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου εκδόθηκαν αρκετές ανακοινώσεις που επηρεάζουν τόσο το Υπουργείο Μεταφορών όσο και την εργασία που γίνεται στο Κέντρο «Ζήνων» με τον έλεγχο που γίνεται στις πτήσεις και τους επιβάτες που φτάνουν στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου».
 
Ανέφερε ακόμα ότι «από τη χθεσινή και προχθεσινή μας εμπειρία αναμένουμε ότι θα φτάσουν στην Κύπρο και άλλες πτήσεις χωρίς επιβάτες ενώ κάποιες άλλες θα ακυρωθούν».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έκτακτες πτήσεις για επιστροφή εγκλωβισμένων Κυπρίων από το εξωτερικό
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών είπε ότι μετά τα νέα μέτρα που εξήγγειλε το Υπουργικό Συμβούλιο, δεν υπάρχει προς το παρών οποιαδήποτε πληροφόρηση για επαναπρογραμματισμό πτήσεων οι οποίες είχαν αρχικά ακυρωθεί και πρόσθεσε πως «μία πτήση που θα έφτανε ως εμπορική τελικά έχει μετατραπεί και σε επιβατική. Ωστόσο δεν αναμένουμε οποιεσδήποτε αλλαγές αφού βρισκόμαστε ήδη στο μέσον της ημέρας και δεν έχουμε οποιαδήποτε πληροφόρηση και είναι σχεδόν αδύνατο αεροπορικές εταιρείες να οργανωθούν για να φέρουν στην Κύπρο επιβάτες».
 
Πρόσθεσε πως δεν αναμένουμε οποιεσδήποτε αλλαγές στις πτήσεις «δεδομένων και των πιστοποιητικών που απαιτεί η Κυπριακή Δημοκρατία από τις πρεσβείες σε ξένες χώρες, που είναι το νέο στοιχείο στα κριτήρια για είσοδο στην Κύπρο».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέες διαμαρτυρίες σε πτήση που έφτασε στη Λάρνακα-Δεν ήταν κατάλληλα τα πιστοποιητικά
 
Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως «η πτήση της Ural Airlines από τη Μόσχα αρχικά είχε ακυρωθεί, ωστόσο στη συνέχεια ενημερωθήκαμε ότι θα πραγματοποιηθεί» χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε κατά πόσον θα μεταφέρει και επιβάτες.
 
Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις ο κ. Μιχαήλ είπε ότι «από σήμερα τα ξημερώματα αρκετές πρεσβείες της Κυπριακής Δημοκρατίας σε χώρες του εξωτερικού έχουν αρχίσει να εκδίδουν τα συγκεκριμένα πιστοποιητικά που πρέπει να φέρουν μαζί τους οι επιβάτες. Όσον αφορά τα ιατρικά πιστοποιητικά δεν έχει αλλάξει οτιδήποτε και ο κατάλογος των διαπιστευμένων εργαστηρίων είναι ο ίδιος».
 
Σημείωσε επίσης ότι η όποια καθυστέρηση παρατηρείται στις αφίξεις πτήσεων «ενδεχομένως να οφείλεται στα πιστοποιητικά που πρέπει να εκδώσουν οι πρεσβείες αλλά και στο ότι χρειάζεται να ενημερωθούν οι διαχειρίστριες εταιρείες στα αεροδρόμια αλλά και οι πιλότοι να τα αναγνωρίζουν και να τα εγκρίνουν ή να τα απορρίπτουν».
 
Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους ο Σταύρος Μιχαήλ είπε πως «είναι πολύ σημαντική η συνεισφορά» των λειτουργών του Τύπου στην πληροφόρηση του κοινού.
 
Όσον αφορά τις αφίξεις πτήσεων σήμερα πραγματοποιήθηκαν, μέχρι τη μία το μεσημέρι, εννέα αφίξεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας και 7 στο αεροδρόμιο Πάφου.
 
Για το αεροδρόμιο Λάρνακας τρία αεροσκάφη έφτασαν χωρίς επιβάτες για να μεταφέρουν υπηκόους ξένων χωρών που θέλουν να επιστρέψουν στο τόπο τους. Το πρωί έφτασε πτήση της Qatar Airways από τη Ντόχα με 15 επιβάτες, εκ των οποίων δέκα Κύπριοι υπήκοοι, ένας Βρετανός, δύο Ρώσοι και δύο Βούλγαροι, ενώ μετά την εξέταση των πιστοποιητικών τους, επιτράπηκε σε όλους να αποβιβαστούν.  Δύο από τους επιβάτες ήταν λειτουργοί του Υφυπουργείου Ναυτιλίας.
 
Ακόμα έφτασε μια πτήση της Ολυμπιακής Αεροπορίας με δύο επιβάτες οι οποίοι αποβιβάστηκαν, ενώ και τα 17 άτομα θα μεταβούν στους ειδικούς χώρους απομόνωσης.
 
Στο αεροδρόμιο Πάφου σήμερα θα προσγειωθούν επτά πτήσεις της Ryanair, δύο από τις οποίες έχουν ειδοποιήσει ότι θα φτάσουν χωρίς επιβάτες. Μία πτήση από το Λίβερπουλ αναμένεται να φτάσει λίγο μετά τη μία το μεσημέρι και μεταφέρει 6 επιβάτες.
 
Σημειώνεται ότι σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε στο Συντονιστικό Κέντρο "Ζήνων" τηλεδιάσκεψη που αφορούσε τον συντονισμό και  την εποπτεία για την εφαρμογή των μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση από τα εμπλεκόμενα τμήματα, στα σημεία εισόδου και εξόδου από τα λιμάνια Λεμεσού και Λάρνακας.
 
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Υπουργείο Μεταφορών, το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, την Αρχή Λιμένων, την εταιρεία DP World που είναι διαχειρίστρια στο λιμάνι Λεμεσού και την εταιρεία Euro Gate που έχει την ευθύνη σε θέματα ασφάλειας στο λιμάνι Λεμεσού.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ  

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών