Η Κύπρος της υπερβολής… Άλλοι στην Εντατική, άλλοι περίμεναν υπηρεσίες ξενοδοχείου

Αναμφίβολα η Κύπρος, όπως και άλλες τόσες χώρες, ζουν δραματικές στιγμές και δίνεται μια τεράστια μάχη για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ο οποίος έχει εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο πόλεμο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αντί να δείχνουμε τον νου μας, ας τον βάλουμε να δουλέψει... Για το καλό όλων!
 
Χιλιάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει, χιλιάδες άνθρωποι δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή, χιλιάδες άνθρωποι προσβλήθηκαν από τον ιό… Και άλλες τόσες οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, ωστόσο προτεραιότητα έχει η υγεία όλων των πολιτών.

Η Κυβέρνηση, επιχειρεί με κάθε τρόπο να σπάσει την αλυσίδα της εξάπλωσης και να προστατεύσει τους πολίτες, εξού και τα αυστηρά μέτρα τα οποία έλαβε νωρίτερα από κάθε άλλη χώρα.

Η απόφαση της Κυβέρνησης, λαμβάνοντας υπόψη πως τα περισσότερα κρούσματα ήταν εισαγόμενα, ήταν να μην επιτρέπει σε κανένα να εισέλθει στη χώρα χωρίς πιστοποιητικό εξέτασης για κορωνοϊό. Η απόφαση έφερε αντιδράσεις από πρόσωπα που, παρά τις οδηγίες, ταξίδεψαν στην Κύπρο. Σε κάποιες περιπτώσεις, δεν είχαν άλλη επιλογή, ωστόσο υπάρχουν και αυτοί που ταξίδεψαν, έχοντας στο μυαλό τους πως πρόκειται για «πελλάρες».

Δυστυχώς παρατηρείται έλλειψη ωριμότητας, αφού φαίνεται πως αρκετοί είναι αυτοί που δεν έχουν αντιληφθεί πως το μέτρο λήφθηκε τόσο για το δικό τους το καλό όσο και όλου του κόσμου, ειδικά δε για τις ευάλωτες ομάδες. Μπορεί οι ίδιοι να θεωρούν πως ο κίνδυνος είναι μακριά από αυτούς ή πως οι ίδιοι δεν θα νοσήσουν, υπάρχουν όμως και οι άνθρωποι που σε περίπτωση που προσβληθούν από τον ιό, ενδεχομένως αυτό να αποβεί και μοιραίο. Και έχουμε όλοι ευθύνες έναντι των ανθρώπων αυτών και της κοινωνίας ευρύτερα.

Τελικά, η είσοδος επιτράπηκε σε ορισμένους Κύπριους, οι οποίοι στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στα σπιτάκια των Πλατρών, για αυτοπεριορισμό. Οι γονείς τους χθες βράδυ στο αεροδρόμιο Λάρνακας, έτρεχαν να τους πάρουν πράγματα από το περίπτερο, με τις εικόνες πραγματικά να προκαλούν απορία σε όσους τις έβλεπαν.

Ωστόσο, είχε και συνέχεια… Η χώρα μας, όπως είπε και ο Πρόεδρος, βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Η Κυβέρνηση κλήθηκε να πάρει μέτρα άμεσα για να σώσει ζωές. Όταν ακούστηκε για πρώτη φορά πως το Υπουργείο έψαχνε χώρους, οι οποίοι θα διαμορφώνονται για να διαμείνουν άτομα που θα πρέπει να βρίσκονται σε περιορισμό, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από κάποιους. Αντιδράσεις που παρέπεμψαν στην εποχή της λέπρας στην Κύπρο, που ήθελαν να έχουν απομονωμένους τους λεπρούς για να «γλιτώσουν».

Και η αναφορά στους λεπρούς, συνδυάζεται με τις αναφορές από πρόσωπα που βρίσκονται στα σπιτάκια του Τρόοδος, τα οποία τα χαρακτήρισαν τους χώρους που τους παραχωρήθηκαν ως «Σπιναλόγκα».  

Από το πρωί, διάφοροι που βρίσκονται στα σπιτάκια στις Πλάτρες, χαρακτηρίζουν τις συνθήκες άθλιες. Δεν λέμε πως δεν υπάρχουν κενά ή υπήρξε άριστη οργάνωση κτλ, αλλά άπαντες πρέπει να αντιληφθούν τις συνθήκες τις οποίες ζούμε και πως όλοι μαζί πρέπει να βοηθήσουμε στην μη εξάπλωση του ιού. Και να μην ξεχνούμε ότι η έλευσή τους δεν ήταν προγραμματισμένη, καθώς επέλεξαν να έρθουν στην Κύπρο αψηφώντας τις αποφάσεις της Κυβέρνησης, άρα εν μέρει δικαιολογείται κάποια έλλειψη οργάνωσης, η οποία προέκυψε από το ξαφνικό κύμα.

Δεν πρέπει να έχουμε απαιτήσεις περισσότερο από το κανονικό, αλλά να δείξουμε κατανόηση σε αυτές τις τραγικές στιγμές. Κάποιος είπε πως το φαγητό δεν ήταν αρκετό… Κατανοητό. Δεν χρειάζεται όμως να μεγαλώνουμε περισσότερο το πρόβλημα, βλέποντας ο κάθε ένας τον εαυτό του.
Δεν χρειάζεται να παίρνουμε στο 1420 για να ρωτήσουμε εάν μπορούμε να τυλίξουμε κουπέπια, την ώρα που κάποιος προσπαθεί να πάρει γραμμή και ενδεχομένως να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα. Δεν πρέπει να περιμένουμε υπηρεσίες ξενοδοχείου στα σπιτάκια στο Τρόοδος, από την στιγμή που η καραντίνα ήταν επιλογή μας. Δεν πρέπει να μπαίνουμε στο αεροπλάνο και να ταξιδεύουμε, νομίζοντας πως όταν έρθουμε στην Κύπρο θα περάσει το δικό μας. Δεν πρέπει να θεωρούμε πως ο κορωνοϊός είναι μακριά από εμάς. Πρέπει, όμως, να δείξουμε όλοι περισσότερη σοβαρότητα και ωριμότητα, αλλιώς θα γίνουμε μάρτυρες τραγικών γεγονότων και μετά θα ψάχνουμε και πάλι για γιατί πάνω από τα πτώματα….

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το «εμβόλιο» ο αυτοπεριορισμός και η πειθαρχία-Δραματική έκκληση προς όλους

 

Δειτε Επισης

Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Παίρνει τις λιμουζίνες, δίνει μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα στους αξιωματούχους η Κυβέρνηση-1.6 εκ. ευρώ το κόστος
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ