Δεν θέλουν το νοσοκομείο για τον κορωνοϊό επειδή η περιοχή τους είναι τουριστική

Την ώρα που οι αρμόδιες Υπηρεσίες βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό, αφού εντοίστηκαν άλλα τέσσερα κρούσματα κορωνοϊού, ανεβάζοντας τον αριθμό τους σε έξι, ερωτηματικά προκαλεί η στάση των Δημάρχων και των κοινοταρχών της Ελεύθερης Αμμοχώστου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΕΚΤΑΚΤΟ: Τέσσερα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο-Σε κόκκινο συναγερμό οι Αρχές 
 
Μέσω επιστολής προς τον Υπουργό Υγείας, εκφράζουν την αντίθεσή τους στον ορισμό του Νοσοκομείου Αμμοχώστου, ως νοσοκομείου αναφοράς, στο οποίο θα μεταφέρονται οι ασθενείς με κορωνοϊό. Οι διαμαρτυρόμενοι κάνουν, μάλιστα λόγο για δυσμενή μεταχείριση ολόκληρης της περιοχής επειδή μεταφέρθηκαν πριν λίγους μήνες σε Αγία Νάπα και Πρωταρά, ομάδα αλλοδαπών για στέγαση.
 
«Η απόφαση αυτή δημιουργεί τεράστια ανησυχία τόσο στον τοπικό πληθυσμό αφού το νοσοκομείο μας βρίσκεται σε κατοικημένη περιοχή αλλά και όσων ασχολούνται με τον τουρισμό, ο οποίος δυστυχώς αναμένεται να δεχθεί ακόμη ένα πλήγμα μετά τα τόσα που δέχεται εδώ και μερικές βδομάδες λόγω της εξάπλωσης του θανατηφόρου αυτού ιού, γιατί παρακολουθώντας όλες τις εξελίξεις, ανησυχούμε για τις συνεχείς αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις που παρατηρούνται και στην τουριστική βιομηχανία, όπως ακύρωση κρατήσεων, παγοποίηση πτήσεων, κατάρρευση αεροπορικών εταιρειών με επακόλουθες τις απρόβλεπτες οικονομικές επιπτώσεις».
 
Χαρακτήρισαν, ακόμη, ως εγκληματική σε βάρος των κατοίκων της περιοχής την απόφαση του κράτους, πρότειναν ως νοσοκομείο αναφοράς είτε το παλαιό είτε το νέο Νοσοκομείο Λάρνακας και προειδοποίησαν με τη λήψη μέτρων.
 
«Διερωτώμεθα πραγματικά πως θα μπορεί να αντιμετωπισθεί ένα επείγον καρδιακό επεισόδιο ή οποιοδήποτε άλλο επείγον περιστατικό, αφού θα απαιτείται η άμεση μεταφορά στη Λάρνακα. Όταν θρηνήσουμε θύματα για την αλόγιστη απόφαση που λήφθηκε θα είναι, όμως, αργά», αναφέρεται στην επιστολή των τοπικών αρχόντων της περιοχής που δόθηκε στη δημοσιότητα.
 
Με ποια κριτήρια επιλέχθηκε
Το νοσοκομείο Αμμοχώστου, σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, προτάθηκε για πολύ συγκεκριμένους λόγους που έχουν να κάνουν με το μέγεθος και την πληρότητά του. Διαθέτει 70 κλίνες, έχει πληρότητα 50% με  το μέγιστο αριθμό ασθενών του μην ξεπερνά τους 35. Ήδη το Υπουργείο Υγείας, έχει προβεί σε διευθετήσεις έτσι ώστε ασθενείς να μεταφερθούν στον ιδιωτικό τομέα και κάποια περιστατικά στο Νοσοκομείο Λάρνακας.
 
Το πιο μεγάλο νοσοκομείο της Κύπρου που είναι αυτό της Λευκωσίας με 450 κλίνες και με πληρότητα σχεδόν 100%, όπως γίνεται αντιληπτό δεν μπορεί να αποτελέσει το νοσοκομείο αναφοράς. Τα υπόλοιπα νοσοκομεία από την άλλη, που βρίσκονται επίσης σε τουριστικές περιοχές, έχουν μεγάλα ποσοστά πληρότητας και 200-250 κλίνες το καθένα και είναι δύσκολο οι ασθενείς τους να απορροφηθούν από τον ιδιωτικό τομέα.
 
Είναι γι’ αυτούς τους λόγους που επιλέγηκε το Νοσοκομείο Αμμοχώστου ως νοσοκομείο αναφοράς και θα χρησιμοποιηθεί, σε περίπτωση που τα κρούσματα κορωνοϊού που χρήζουν νοσηλείας ξεπεράσουν τα δέκα με δώδεκα. Το νοσοκομείο Λάρνακας, εξάλλου, βρίσκεται σε σχετικά κοντινή απόσταση από τους δήμους και τις κοινότητες της περιοχής.
 
Τα ερωτήματα που προκύπτουν αφορούν κυρίως ως προς τη θέση των διαμαρτυρομένων πως η περιοχή τους είναι τουριστική, ωσάν και η Λεμεσός, η Πάφος και Λάρνακα δεν είναι. Ίσως είναι η ώρα να αντιληφθούν κάποιοι την έννοια της συλλογικής ευθύνης και του δημοσίου συμφέροντος.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες στο Κάιρο-Αργοσβήνουν οι ελπίδες για εκεχειρία στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Έφοδος της Ισραηλινής Αστυνομίας στα γραφεία του Al Jazeera
Απίστευτο βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση σε οικία στη Λάρνακα-Καρέ καρέ η επίθεση με κροτίδες και πέτρες
ΒΙΝΤΕΟ: Εμπόλεμη ζώνη ο Ύψωνας-Η στιγμή που περιπολικό παραδίδεται στις φλόγες
ΒΙΝΤΕΟ: Στους 66 οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Βραζιλία-Εκατοντάδες αγνοούμενοι
Κλιμακώνουν οι Ισραηλινοί στη Γάζα-Προανήγγειλε χτύπημα στη Ράφα σύντομα ο υπουργός Άμυνας
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα με χαλαζόπτωση-Έκλεισε δρόμος στα ορεινά
Το Ισραήλ έκλεισε τη ζώνη διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα μετά την επίθεση από ρουκέτες
Αμετακίνητοι στις θέσεις τους Νετανιάχου και Χανίγια-Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για πιθανή εκεχειρία
BINTEO: Γυναίκα βρέθηκε απανθρακωμένη μετά από φωτιά σε διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή