Δεκάδες άτομα στη λίστα επαφών του 64χρονου γιατρού που διαγνώστηκε με κορωνοϊό

Ο παγκόσμιος εφιάλτης πέρασε το κατώφλι μας και τώρα καλούμαστε να τον αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία. Από χθες το απόγευμα, οπόταν επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα δύο κρούσματα κορωνοϊού, οι αρμόδιες Υπηρεσίες τέθηκαν σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού. Ένας συναγερμός, που έφερε ριζοσπαστικά μέτρα στο πιο μεγάλο νοσοκομείο της χώρας, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διάχυση του ιού.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η πορεία των κρουσμάτων προς την Κύπρο, ο χαμένος χρόνος και ο αγώνας δρόμου
 
Από την πρώτη στιγμή άρχισε το πολύ δύσκολο έργο της ιχνηλάτησης των επαφών των δύο επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Του 25χρονου από τη Λεμεσό και του 64χρονου χειρουργού στο Νοσοκομείο Λευκωσίας.
 
Στην περίπτωση του ασθενούς μηδέν, που απ’ ότι φαίνεται είναι ο 25χρονος, ο οποίος έφτασε από το Μιλάνο στις 26 Φεβρουαρίου, η διαδικασία είναι πιο βατή και δεν ανησυχεί τους αρμοδίους. Κι αυτό, επειδή είχε εξεταστεί στο ιατρείο του αεροδρομίου και του είχε ζητηθεί να τεθεί σε αυτό-περιορισμό. Έτσι πέραν από τα άτομα στην πτήση του, ήρθε σε επαφή με μικρό αριθμό προσώπων, που είναι γνωστά στις αρμόδιες Υπηρεσίες και τα πλείστα έχουν ειδοποιηθεί.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ακυρώνονται ραντεβού, εισαγωγές, χειρουργεία και επισκεπτήρια-Τα έκτακτα μέτρα στο Νοσοκομείο Λευκωσίας

Πιο πολύπλοκα είναι τα πράγματα στην περίπτωση του 64χρονου καρδιοχειρουργού του Νοσοκομείου Λευκωσίας, ο οποίος έφτασε στην Κύπρο στις τρεις Μαρτίου. Από την ημέρα που αφίχθηκε, μέχρι και χθες που διαγνώστηκε, ο γιατρός ήρθε σε επαφή με αριθμό ασθενών, με συναδέλφους του, με νοσηλευτές, λειτουργούς Υγείας καθώς και με άλλα αρκετά πρόσωπα στις, εκτός νοσοκομείου, κοινωνικές συναναστροφές του.
 
Αυτή την πολύ μακρά λίστα των δεκάδων προσώπων, προσπαθεί να ολοκληρώσει η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης προκειμένου να περιορίσει τη διάχυση του ιού. Ο στόχος δεν είναι απλώς να τεθούν υπό περιορισμό αυτά τα άτομα, αλλά να υποβληθούν και σε εξειδικευμένες εξετάσεις για να εντοπιστούν και οι δικές τους επαφές, σε περίπτωση που υπάρχουν ανάμεσά τους θετικά κρούσματα κορωνοϊού.
 
Ήδη από χθες το βράδυ κλήθηκαν για εξετάσεις γιατροί και νοσηλευτές από το Νοσοκομείο Λευκωσίας ενώ αναστάληκε προσωρινά και η λειτουργία της καρδιοχειρουργικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, σταδιακά όλοι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς θα λαμβάνουν εξιτήριο βάσει της κλινικής τους κατάστασης.
 
Ο 64χρονος καρδιοχειρουργός, είχε επισκεφθεί την κόρη του στο Southampton, η οποία εξετάζεται κατά πόσον είναι θετικό κρούσμα και επέστρεψε με πτήση της Easy Jet από το Gatwick στη Λάρνακα. Οι επιβάτες της πτήσης καθώς και άτομα, με τα οποία ενδεχομένως να ήρθε σε επαφή θα προστεθούν στη λίστα των ατόμων, που πρέπει να υποβληθούν σε εξετάσεις.
 
«Για όλους όσοι πληρούν τα κριτήρια του πρωτοκόλλου και χαρακτηρίστηκαν στενή επαφή, έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία λήψης δειγμάτων για εξέταση από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό», ανέφερε ψες σε ανακοίνωση του Υπουργείο Υγείας.
 
Λίγες ώρες ενωρίτερα, στη δυσκολία εντοπισμού των επαφών του 64χρονου γιατρού αναφερόταν και ο Υπουργός Υγείας. «Το λυπηρό με το 2ο περιστατικό είναι ότι αφίχθηκε μεν στις 3 Μαρτίου, παρουσίαζε τα συμπτώματα, αλλά σήμερα ενημέρωσε για τα συμπτώματα και έγινε η εξέταση. Αυτό δυσχεραίνει τις προσπάθειες του Υπουργείου όσον αφορά την ιχνηλάτηση που πρέπει να γίνει για τις επαφές που είχε τις τελευταίες πέντε μέρες».
 
Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, διαβεβαίωσε πάντως πως θα γίνουν όλες οι προσπάθειες εντοπισμού όλων των επαφών του σημειώνοντας πως «όσοι από αυτούς που θα εξεταστούν εμφανίσουν τα συμπτώματα, θα ενεργοποιηθούν και πάλι τα πρωτόκολλα».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εν αναμονή άλλων επτά αποτελεσμάτων-Με EasyJet από το Gatwick στην Κύπρο ο γιατρός
 
Συστήνουν ψυχραιμία
Το Υπουργείο Υγείας καλεί  όλους να παραμείνουν ψύχραιμοι, χωρίς πανικό, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό όλοι να λαμβάνουν τα ατομικά μέτρα αυτό-προστασίας. Μέτρα τα οποία βρίσκονται δημοσιευμένα στην ιστοσελίδα του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών στη διεύθυνση www.pio.gov.cy/coronavirus.
 
Καλούνται, επίσης, όλοι οι πολίτες, οι οποίοι έχουν ταξιδέψει σε χώρες όπου υπάρχουν επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωνοϊού και εμφανίζουν τα συμπτώματα, να αυτό-περιοριστούν και να ενημερώσουν αμέσως το 1420. Αυτό ισχύει για όσους έχουν ταξιδέψει τις προηγούμενες 14 μέρες σε χώρες όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός από κρούσματα.
 
Σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα σε αρκετά άτομα από τα οποία λήφθησαν δείγματα και βρίσκονται υπό περιορισμό.
 

Δειτε Επισης

Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Πίστωση χρόνου από δασκάλους σε ΥΠΑΝ για τους αντικαταστάτες-Υπό παρακολούθηση η Μιχαηλίδου
Απεβίωσε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Κυριάκος Νικολέττης
Αναβιώνουν τα έθιμα την Κυριακή της ελιάς στα χωριά της Πάφου
Crash test για το ΥΠΑΝ οι τελικές εξετάσεις-Κρίνεται το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών
Σταθεροποιήθηκαν στα ύψη οι τιμές των καυσίμων-Χωρίς «παρενέργειες» οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή
Αυξημένη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Αναμένονται βροχές και καταιγίδες
Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα