Το καλοστημένο σχέδιο διακίνησης μεταναστών και η γραμμή άμυνας της Κυβέρνησης

Ένα καλοστημένο κύκλωμα φαίνεται να κρύβεται πίσω από τις ροές μεταναστών που παρουσιάζονται τις τελευταίες ημέρες έξω από την Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης ζητώντας πολιτικό άσυλο, φαινόμενο το οποίο είναι διαχρονικό, την ώρα που η Κυβέρνηση μελετά μέτρα, αφού η Κύπρος βρίσκεται στα όρια της.
 
Από τη μια οι πρόσφυγες που όπως ισχυρίζονται εγκατέλειψαν εμπόλεμες ζώνες, όπως το Ιντλίμπ και το Χαλέπι στη Συρία που φθάνουν με πλοιάρια στην Κύπρο, και από την άλλη, οι οικονομικοί μετανάστες που πληρώνουν διακινητές για να τους περάσουν από μαύρες τρύπες στις ελεύθερες περιοχές.
 
Οι μετανάστες από τα κατεχόμενα
Η δεύτερη ομάδα μεταναστών, είναι αυτή που προκαλεί και τη μεγαλύτερη ανησυχία στις Αρχές, αφού οικονομικοί μετανάστες, κυρίως από την Αφρική αλλά και την Ασία, επιλέγουν την Κύπρο ως τον πιο ασφαλή δρόμο για το ευρωπαϊκό όνειρο.
 
Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου και Μετανάστευσης, περίπου πενήντα μετανάστες την ημέρα, ζητούσαν πολιτικό άσυλο, ωστόσο αυτός ο αριθμός διπλασιάστηκε τις τελευταίες ημέρες, με πάνω από 100 μετανάστες να μεταβαίνουν αυτοβούλως ή στα κεντρικά γραφεία της ΥΑΜ στην Έγκωμη, ή σε αστυνομικούς σταθμούς άλλων επαρχιών, και να ζητούν άσυλο.
 
Πέραν όσων καταφεύγουν οικειοθελώς στην ΥΑΜ, το ανησυχητικό στοιχείο είναι πως τις τελευταίες ημέρες, ένας μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών περνούν καθημερινά παράνομα στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές, χωρίς να δηλώσουν μέχρι στιγμή την παρουσία τους και ζουν και εργάζονται παράνομα, μέχρι τον εντοπισμό και τη σύλληψη τους.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πυροδοτεί τη βόμβα του μεταναστευτικού ο Ερντογάν, στα όρια της η Κύπρος
 

Ο τρόπος δράσης των διακινητών
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα κυκλώματα που διακινούν μετανάστες από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές, γνωρίζουν πολύ καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Αρχές κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης, γεγονός που εκμεταλλεύονται.
Συγκεκριμένα, συνεργάτες των διακινητών παρακολουθούν τις κινήσεις των αστυνομικών περιπόλων κατά μήκος της νεκρής ζώνης και όταν αντιληφθούν πως το περίπολο πέρασε, ειδοποιούν τους συνεργάτες τους στην άλλη πλευρά, ώστε να περάσουν προς τις ελεύθερες περιοχές.
 
Παράλληλα, κάποιοι μετανάστες, φαίνεται να υποβοηθούνται από συγγενείς και φίλους που κατάφεραν να εισέλθουν στην Κυπριακή Δημοκρατία.
 
Ο πιο ασφαλής δρόμος
Με βάση τα στατιστικά στοιχεία που έχουν ενώπιον τους οι Αρχές, οι ποσοστιαία αύξηση των μεταναστών από αφρικανικές χώρες από το 2015 μέχρι σήμερα ξεπερνούν το 1000%, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει και μέχρι το 15500%.  
 
Ενδεικτικά, το 2015 η Κύπρος δέχθηκε μόλις 20 μετανάστες από το Καμερούν, ενώ το 2019 ο αριθμός μεταναστών το 2019 έφτασε τους 812. Συνολικά από τις χώρες τις υποσαχάριας Αφρικής, η Κύπρος δέχθηκε 1556 αιτήσεις το 2015, ενώ το 2019 ο αριθμός αυτός ξεπέρασε τους 9514 αιτητές (αύξηση 511%).
 
Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, σήμερα υπάρχουν 12 χιλιάδες άτομα στα οποία έχει ήδη προσφερθεί διεθνής προστασία, υπάρχουν 17 χιλιάδες αιτήσεις ασύλου, των οποίων εκκρεμεί η εξέταση, ενώ υπάρχουν και 4 χιλιάδες αιτήσεις ενώπιον του Δικαστηρίου διεθνούς προστασίας. Όλοι αυτοί συμποσούνται σε έναν αριθμό που πλησιάζει τις 32 χιλιάδες και φτάνουν στο 3,8% του πληθυσμού της Δημοκρατίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συνεχίζεται η ροή μεταναστών από τα κατεχόμενα-Άλλοι 70 Αφρικανοί στην ΥΑΜ
 

Ο Έβρος δυσχεραίνει την κατάσταση
Οι αξιωματικοί που χειρίζονται το θέμα του μεταναστευτικού, είναι πεπεισμένοι πως ένας από τους λόγους που αυξήθηκαν οι ροές προς την Κυπριακή Δημοκρατία, συνδέεται άμεσα και με τα τεκταινόμενα στον Έβρο.
 
Συγκεκριμένα, οι μετανάστες που βρίσκονται στην Τουρκία και ενημερώνονται ότι η Ελλάδα έκλεισε τα σύνορα της, βλέπουν την Κύπρο ως εναλλακτική αλλά και ασφαλή επιλογή για το ταξίδι τους.
 
Οι Αφρικανοί που μέχρι πριν λίγα χρόνια είχαν ως πρώτη επιλογή την έλευση τους στην Ευρώπη μέσω της Ισπανίας και της Ιταλίας, μετά από τα αυστηρά μέτρα που έλαβαν οι συγκεκριμένες χώρες, η διέλευση των μεταναστών, είναι επικίνδυνη έως αδύνατη.
 
Για αυτό το λόγο επιλέγουν να ταξιδέψουν με ασφάλεια, αεροπορικώς προς την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη και ακολούθως επίσης αεροπορικώς προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμβου. Από εκεί οι μετανάστες περίσυλλέγονται  από διακινητές και μετά από τις υποδείξεις τους περνούν από της μαύρες τρύπες στις ελεύθερες περιοχές.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλλοι 50 μετανάστες στην ΥΑΜ-Συνεχίζονται οι αφίξεις από τα κατεχόμενα
 
Επίκεινται δυναμικά μέτρα
Η κατάσταση φαίνεται να έχει κινητοποιήσει την Κυβέρνηση και για αυτό το λόγο ο Πρόεδρος ήταν ιδιαίτερα έντονος και ανήσυχος για το θέμα ενώπιον των ηγετών των κομμάτων, στη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.  
 
Με τα ίδια μελανά χρώματα άλλωστε περιέγραψαν την κατάσταση και οι πολιτικοί αρχηγοί, οι οποίοι μηδενός εξαιρουμένου, εξέφρασαν την ανησυχία τους. Για αυτό το λόγο τα κόμματα ετοιμάζουν συγκεκριμένες προτάσεις για το θέμα, τις οποίες αναμένεται να αποστείλουν μέχρι τη Δευτέρα στον Πρόεδρο.
 
Παράλληλα, η διυπουργική επιτροπή για τη μετανάστευση, αναμένεται να συνέλθει εκ νέου σήμερα, στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα, ώστε να μελετήσει μια σειρά από πιο δυναμικά μέτρα για αντιμετώπιση του προβλήματος.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα μέτρα που λαμβάνονται κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης, καθώς και στο ζήτημα των μεταναστών που εισέρχονται στην Κυπριακή Δημοκρατία με πρόφαση την εκπαίδευση και τη φοίτησή τους στα κυπριακά ιδιωτικά πανεπιστήμια.
 
Την ίδια ώρα, η παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα, ως νομικός σύμβουλος του κράτους, δείχνει πως μελετώνται τα νομικά μέτρα, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν και τις διαδικασίες απέλασης αλλοδαπών, οι οποίες είναι χρονοβόρες.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Περιμένει εισηγήσεις από κόμματα και διυπουργική ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Δειτε Επισης

Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις