Είναι η Ώρα να γίνουν τα «θα» πράξεις και οι υποσχέσεις πολιτικές

Τα μηνύματα στη σελίδα του #ΕίναιΗώρα στο Facebook λειτουργούν σαν κομμάτια του παζλ. Κι όλα μαζί συγκροτούν την εικόνα. Την εικόνα που περιορίζει τις γυναίκες στην Κύπρο. Που τους στερεί ευκαιρίες και δικαιώματα. Που σπέρνει τον δρόμο της πραγματικής και ουσιαστικής ισότητας με εμπόδια, τα οποία πρέπει κάθε φορά να υπερπηδήσουν.
 
Κάθε γυναίκα και μια ιστορία. Κάθε ιστορία κι ένας λόγος σήμερα να βγουν στους δρόμους. Να δηλώσουν παρουσία διά της απουσίας τους. Να διατρανώσουν πως είναι η ώρα να αλλάξουν τα πράγματα. Να γίνουν τα «θα» πράξεις και οι υποσχέσεις πολιτικές.
  1. «Είναι η ώρα να με ακούτε όταν βρίσκω τη δύναμη να σπάσω τη σιωπή... Κι ας είναι ψίθυρος η κραυγή μου».
  2. «Είναι η ώρα να ξεκινήσουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους. Σε μία χώρα όπου για να αλλάξει οτιδήποτε πρέπει να θρηνήσουμε θύματα, έχουν δολοφονηθεί 38 γυναίκες από το 2000 χωρίς ουσιαστικές αλλαγές. Είναι η ώρα να σταματήσουμε να το βαφτίζουμε 'έγκλημα πάθους' και να το ονομάσουμε αυτό που είναι- γυναικοκτονία».
  3. «Είναι η ώρα κάθε γυναίκα στο χώρο εργασίας της να έχει φωνή στην κάθε σεξουαλική παρενόχληση. Όλες οι γυναίκες μπορούν να σταθούν σε οποιαδήποτε θέση, μπορούν να φορούν ό,τι θέλουν και να κάνουν ό,τι θέλουν με το κορμί τους. Είναι η ώρα να ακουστεί η φωνή μας πιο δυνατή από ποτέ!».
  4. «Είναι η ώρα να σταματήσουμε να θεωρούμε μια γυναίκα αποτυχημένη επειδή δεν έκανε οικογένεια και παιδιά».
  5. «Είναι η ώρα να μην υπάρχουν κοινωνίες δύο ταχυτήτων, κοινωνικά χάσματα μεταξύ των πολιτών. Είναι η ώρα να γεφυρωθεί το χάσμα της ανισότητας στους μισθούς, στα ωράρια, στις επαγγελματικές ευκαιρίες και στις συντάξεις».
  6. «Είναι η ώρα να πάψω να είμαι αόρατη. Δυστυχώς δεν εργάζομαι. Βλέπετε είμαι μητέρα ενός παιδιού με ήπιας μορφής αναπηρία. Δεν είχα άλλη επιλογή παρά να σταματήσω την εργασία μου. Είμαι τα πάντα χωρίς να αμείβομαι».
  7. «Είναι η ώρα να φτάνω σπίτι μου και να μη φοβάμαι να ανοίξω την πόρτα».
  8. «Είναι η ώρα να μην υποτιμούμαι ως γυναίκα επιστήμονας και να θεωρούμαι μη ικανή στις επιστήμες».
  9. «Είναι η ώρα να πάρω τη ζωή που μου αξίζει και όχι σύνταξη πείνας και εξευτελισμού».
  10. «Είναι η ώρα να σταματήσουν να παίρνονται αποφάσεις για τις γυναίκες από ένα τραπέζι μεσήλικες άντρες ή χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το 50% του πληθυσμού».
  11. «Είναι η ώρα να μπορώ να περπατήσω μέχρι το σπίτι μου χωρίς να με παρενοχλούν και να με αναγκάζουν να αλλάζω πεζοδρόμια και να σφίγγω το κλειδί μου στο χέρι».
  12. «Είναι η ώρα να σταματήσει η κομματική καραμέλα ότι ψάχνουμε γυναίκες για τα ψηφοδέλτια αλλά δεν βρίσκουμε καμία που να ενδιαφέρεται».

Κι αυτοί είναι μόνο λίγοι, ενδεικτικοί λόγοι που οι γυναίκες της Κύπρου σήμερα, μεταξύ 11 και 12 το πρωί, αφήνουν τις δουλειές τους και διαμαρτύρονται. Απέχουν για μία ώρα από τα καθήκοντά τους, στο σπίτι και στην εργασία, για να σταθούν έξω από τον χώρο όπου βρίσκονται, η μία δίπλα στην άλλη, και να δείξουν την παρουσία τους διά της απουσίας τους.
 
Διεκδίκηση και αλληλεγγύη
«Εμείς που στελεχώνουμε τη δημόσια υπηρεσία, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τις υπηρεσίες φροντίδας, τις υπεραγορές, τη βιομηχανία, το εμπόριο, τα μέσα ενημέρωσης, τα ιδιωτικά γραφεία, τους εθελοντικούς οργανισμούς, εμείς που παράλληλα προσφέρουμε την απλήρωτη εργασία μας στο σπίτι με τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, ας σταματήσουμε μια ώρα και ας δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα από όλες τις γυναίκες της Κύπρου προς την Πολιτεία και ολόκληρη την κοινωνία.
 
-Για τερματισμό της βίας
-Για ισότητα στα κέντρα λήψης αποφάσεων
-Για μηδενική ανοχή στον σεξισμό, τις διακρίσεις και τα έμφυλα στερεότυπα
-Για νομοθεσίες και δομές προστασίας και στήριξης
-Για κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας
-Για σεβασμό
 
Είναι η ώρα να βγούμε από τη γραμμή. Να χαλάσουμε το επαναλαμβανόμενο μοτίβο. Είμαστε το μισό του πληθυσμού. Δεν συμβιβαζόμαστε με το μισό των δικαιωμάτων.
 
Στόχος μας είναι να φέρουμε στο προσκήνιο τα δικαιώματά μας, να θέσουμε στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου τις σοβαρές ανισότητες και διακρίσεις σε βάρος μας. Να κινητοποιήσουμε την κοινωνία ώστε να κατανοήσει ότι οι έμφυλες διακρίσεις συνδέονται άμεσα με την ανάπτυξη και την οικονομία, την κοινωνική συνοχή και την ουσιαστική δημοκρατία, αλλά και το πώς, η έμφυλη βία, σε κάθε της έκφανση, αποτελεί κοινωνικό όνειδος και υποβιβάζει τον πολιτισμό μας», τονίζει η ανακοίνωση της πρωτοβουλίας.
 
Πέραν της στάσης έξω από τα σπίτια και τους χώρους εργασίας, σε όλη την Κύπρο θα δημιουργηθούν και γυναικείες αλυσίδες διεκδίκησης και αλληλεγγύης στις ακόλουθες τοποθεσίες:
 
Λευκωσία: Η αλυσίδα ξεκινάει από τη Βουλή και τερματίζεται στο Προεδρικό
 
Λεμεσός: Η αλυσίδα ξεκινάει έξω από το κτίριο της Επαρχιακής Διοίκησης
 
Λάρνακα: Η αλυσίδα ξεκινάει από την πλατεία Ευρώπης μπροστά από το Διοικητήτριο
 
Πάφος: Η αλυσίδα ξεκινάει από τα Κυβερνητικά Γραφεία και διά μέσου της οδού 1ης Απριλίου φτάνει μέχρι το Δημαρχείο.

Παραλίμνι: Η αλυσίδα ξεκινάει από το Β' Δημοτικό σχολείο

Την πρωτοβουλία Είναι η Ώρα στηρίζουν οι γυναικείες οργανώσεις, τα κόμματα, οι συντεχνίες, μη κυβερνητικές οργανώσεις και δεκάδες οργανισμοί και εταιρείες. Μα πάνω από όλα την υποστηρίζουν όσοι θέλουν να δουν μια Κύπρο απελευθερωμένη από τα δεσμά του σεξισμού και της πατριαρχίας, στην οποία θα κυριαρχεί η ισότητα κι όχι οι έμφυλες διακρίσεις...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Είναι η ώρα να αλλάξουμε νοοτροπία, είναι η ώρα να αλλάξουμε την Κύπρο

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα