Προτεραιότητα η υιοθέτηση του Νόμου για το Κλίμα

"H υιοθέτηση Νόμου για το Κλίμα", τον οποίον πρότεινε χθες η Κομισιόν, "αποτελεί προτεραιότητα" και "θα στείλει ξεκάθαρα το μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρωτοπορώντας στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής,  έχει ήδη αποφασίσει για τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050", τόνισε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδής, σε παρέμβασή του στο Συμβούλιο Περιβάλλοντος της ΕΕ, που διεξήχθη σήμερα στις  Βρυξέλλες. Σε αυτό το πλαίσιο ο Υπουργός υπενθύμισε ότι" για την Κύπρο είναι μείζονος σημασίας η αναγνώριση των ιδιομορφιών των νησιωτικών κρατών".
 
Η πρόταση νόμου της Κομισιόν για το κλίμα, η κλιματική αλλαγή, η Νέα Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και των εργαλείων που θα διευκολύνουν την εφαρμογή της και ο Μηχανισμός Δίκαιης Μετάβασης για την αντιμετώπιση των κοινωνικών επιπτώσεων που ενδεχομένως να προκύψουν στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την κλιματική ουδετερότητα το 2050, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης των 27.
 
Στην παρέμβασή του ο Υπουργός τόνισε ότι "η πρόταση νόμου της Κομισιόν, θα καθορίσει τους μηχανισμούς μέσα από τους οποίους οι υπόλοιπες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συμβάλουν στην κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050 και επεσήμανε ότι σημαντικό ρόλο στη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα θα διαδραματίσει και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης".
 
Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του Υπουργείου, το Συμβούλιο υιοθέτησε, επίσης, κείμενο συμπερασμάτων αναφορικά με την ανάγκη βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου που διέπει τα θέματα της ποιότητας του αέρα. Μέσα από το κείμενο αυτό, η Κομισιόν καλείται να αναλάβει σχετική δράση στον τομέα αυτό. Στις συζήτηση που αναπτύχθηκε για το θέμα αυτό, οι Υπουργοί Περιβάλλοντος της ΕΕ, αναγνώρισαν την ανάγκη επίτευξης υψηλότερου επιπέδου προστασίας της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος από την αέρια ρύπανση.
 
Σημειώνεται επιπλέον ότι στην αρχή της συνεδρίασης, η Προεδρία έδωσε την ευκαιρία στην ακτιβίστρια για το κλίμα Greta Thunberg να απευθυνθεί στο Συμβούλιο εκ μέρους του κινήματος "Παρασκευές για το μέλλον" και να παρουσιάσει τις απόψεις και τις εισηγήσεις της ως προς τις σχετικές πολιτικές που εφαρμόζει η ΕΕ.
 
Όπως ανακοινώθηκε, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο Υπουργός Κώστας Καδής είχε διμερείς επαφές με τον Υπουργό Περιβάλλοντος της Μάλτας, Aaron Farrugia, τον Υπουργό Περιβάλλοντος της Λιθουανίας Kęstutis Mažeika και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Περιβάλλοντος της Ελλάδας Κωνσταντίνο Αραβώση.
 
Κατά τη παραμονή του, τέλος, στη βελγική πρωτεύουσα, ο Κώστας Καδής είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει χωριστές συναντήσεις με τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Daniel Calleja Crespo καθώς και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Norbert Lins, με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

LIVE: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου-Προκάλεσε τη φωτιά μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ στο αντίθετο ρεύμα στον αυτοκινητόδρομο
Πιθανόν από ρίψη πυροτεχνημάτων προκλήθηκε η φωτιά σε δύσβατη περιοχή στην Πάφο
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Χειροπέδες σε 18χρονο που εντοπίστηκε ένα κιλό κάνναβης στην κατοχή του (pics)
«Όταν δεν υπάρχει ένα σύστημα που θα φοβάται ο πολίτης να διαπράξει ένα έγκλημα, γιατί να μην το κάνει;»
Δημοσκόπηση IMR: Προβάδισμα Γιάννη Αρμεύτη στον Δήμο Λεμεσού