Ανησυχούν για το νέο κύμα μεταναστών οι Κύπριοι-Τι λένε στον REPORTER

Έντονες φαίνεται να είναι οι ανησυχίες των Κυπρίων σε σχέση με την άφιξη εκατοντάδων μεταναστών τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο νησί μας, τόσο λόγω της έκρυθμης κατάστασης στο Ιντλίμπ όσο και της  απόφασης του Ταγίπ Ερτογάν να ανοίξει τα σύνορα στους μετανάστες προς την Ευρώπη.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αδειάζει Ακιντζί ο ΠτΔ-Δεν δέχομαι παράπονα για θέματα του κυρίαρχου κράτους

Το νέο κύμα μεταναστών και η κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, επηρεάζουν άμεσα και την Κύπρο, η οποία σε συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση επιδίδονται σε ένα διπλωματικό σαφάρι, ώστε να πείσουν τους Ευρωπαίους την κρισιμότητα της κατάστασης, ζητώντας τους να επιδείξουν την απαραίτητη αλληλεγγύη.
 
Ο REPORTER ζήτησε από πολίτες που έχουν άποψη για το ζήτημα του μεταναστευτικού να καταθέσουν τις απόψεις τους, με τους περισσότερους εξ αυτών να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τα τεκταινόμενα και τον συνδέουν άμεσα με την κατάσταση που επικρατεί, τόσο στα οδοφράγματα όσο και στη Νεκρή Ζώνη, από όπου προέρχεται ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα ρίχνουν στην Κυβέρνηση οι Τ/κ για τη μείωση στις κρατήσεις στα ξενοδοχεία

Γιώργος 65 χρονών 
Οι ανησυχίες μας είναι τεράστιες, γιατί ο Ερντογάν προσπαθεί να αλλοιώσει τη δημογραφική κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο, θέλει δηλαδή να γεμίσει το ελεύθερο τμήμα με μουσουλμάνους. Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα είναι να κλείσουν τα οδοφράγματα αλλά και να μην χορηγείται σε κανέναν, κανένα επίδομα, μόνο να τους παρέχεται φαγητό, διότι αυτοί που έρχονται δεν είναι Σύριοι που έφυγαν από τη χώρα τους λόγω πολέμου, αλλά από άλλες χώρες. Δεν είναι πολιτικοί πρόσφυγες αλλά οικονομικοί μετανάστες και το Κράτος θα πρέπει να εξετάζει όλες τις περιπτώσεις.  

Έλενα 29 χρονών
Πραγματικά είναι πολύ ανησυχητικό αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες στον Έβρο και νιώθω ότι θα πάρει σοβαρότερες διαστάσεις στο εγγύς μέλλον. Στην Κύπρο μας, ωστόσο, είναι ακόμη πιο εύκολο να αυξηθεί η ροή των μεταναστών, μέσω των κατεχομένων και αυτό μας κάνει να ανησυχούμε περισσότερο. Εκείνοι που έρχονται δεν είναι πολιτικοί πρόσφυγές, αλλά οικονομικοί μετανάστες και όσο εμείς μένουμε άπραγοι, στο τέλος δεν θα μας βγει σε καλό. Ήδη το κέντρο της Λευκωσίας μετατράπηκε σε γκέτο, φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε. Το Κράτος θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα, έμπρακτα. 

Αντιγόνη 34 χρονών
Το μεταναστευτικό δεν είναι ένα πρόβλημα που ξεκίνησε χθες αλλά ένα θέμα που κρατά εδώ και χρόνια με την κατάσταση να επιδεινώνεται όλο και περισσότερο.  Πραγματικά αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες μέρες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο είναι λυπητερό.  Εκφράζω έντονα τις ανησυχίες μου για το θέμα, ιδιαίτερα όσο αφορά τον τόπο μας, όπου μια μικρή χώρα καλείται να αντιμετωπίσει ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.  Είναι καιρός να λάβουμε δραστικά μέτρα για αντιμετώπισή του γιατί είναι ένα ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει τον καθένα μας ξεχωριστά και να αντιδράσουμε άμεσα.  Πρέπει επιτέλους να ξεβολευτούμε από τον καναπέ μας και να αντιδράσουμε σε ζητήματα που απειλούν το μέλλον της χώρας μας και των παιδιών μας γιατί οι συνέπειες από μια τέτοια συνεχιζόμενη κατάσταση θα είναι τραγικές.
 
Μιχάλης 30 χρονών 
Πρώτα από όλα πρέπει να γίνει διαλογή για το ποιοι είναι οι πολιτικοί πρόσφυγες και ποιοι είναι οι οικονομικοί μετανάστες. Επίσης, πρέπει να εφαρμόζεται η ποσόστωση, διότι είμαστε ένα πολύ μικρό Κράτος. Οι ανησυχίες μου είναι ότι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος, υπάρχουν άτομα αγνώστου ταυτότητας και αγνώστου προέλευσης , δεν ξέρουμε το παρελθόν τους και δεν προέρχονται από χώρες με πολεμικές συρράξεις. Οι περισσότεροι που έρχονται από εδώ κατάγονται  από τη Νιγηρία, το Κονγκό, την Ινδία κ.α. Είναι λογικό ότι αν συνεχίσει να αυξάνεται η μεταναστευτική ροή, θα αυξηθεί και η εγκληματικότητα αλλά και οι δολοφονίες. Όταν ένας άνθρωπος πεινά θα κλέψει και θα σκοτώσει προκειμένου να ζήσει. Ένα άλλο θέμα που πρέπει επίσης νβα δούμε είναι ότι θα αλλοιωθεί ο δημογραφικός μας χαρακτήρας. Όταν αυτοί γεννούν 10 μωρά και εμείς ένα, σε 10 χρόνια  θα είναι περισσότεροι από εμάς μέσα μέσα στην ίδια μας τη χώρα. Προκαλώ τον οποιονδήποτε να πάρει τη γυναίκα του και να κυκλοφορήσουν στα στενά κάτω στη Λευκωσία, που έχει γίνει γκέτο. 

Αντώνης 55 χρονών
Ανησυχούμε, πρέπει να σταματήσει η ροή να αναλάβει η κυβέρνηση να τελειώσει αυτό το κακό, να κλείσουν αμέσως τα οδοφράγματα. Κινδυνεύουμε με αφανισμό και ειδικά εμείς είμαστε πολύ μικρό Κράτος. Αν δεν το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τ παιδιά μας δεν θα ζήσουν σε αυτή τη χώρα και θα αναγκαστούμε να φύγουμε.
 
Μαρία 31 χρονών
Πιστεύω πως κάθε χώρα πρέπει να προστατεύει πρώτα τους δικούς της πολίτες και μετά τους υπόλοιπους, ασχέτως εάν είναι πρόσφυγες. Το Κράτος δεν πρέπει να είναι ανεκτικό στην αύξηση της ροής τους στη χώρα μας. 

Κασσάνδρα 39 χρονών
Η ανησυχία μου είναι ότι θα αλλάξει ο δημογραφικός αλλά και ο εθνικός χαρακτήρας του τόπου. Πρέπει να κλείσουν όλα τα οδοφράγματα, να εξετάζονται οι περιπτώσεις ασύλου εντός 15 ημερών, ώστε να απελαύνονται χωρίς περαιτέρω συνέπειες, όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.
 
Δημήτρης 35 χρονών
Πραγματικά πιστεύω ότι σε αυτό το ζήτημα το Κράτος δεν κάνει τίποτα και θα έρθει η στιγμή που θα είναι πλέον αργά. Δεν γίνεται να έρχονται από εδώ και να τους δίνεται ένα επίδομα πιο μεγάλο από όσα πιάνουν οι Κύπριοι με τον κατώτατο μισθό. Εάν συνεχιστεί να αυξάνεται η ροή των προσφύγων και δη αυτών που στέλνει από εδώ σκόπιμα ο Ερντογάν που δεν είναι καν πολιτικοί πρόσφυγες, δεν ξέρω εάν μπορούμε να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα. Πρέπει να δράσουμε τώρα. 

Μαρίνα 50 χρονών
Έχω ανησυχίες με τον τρόπο που συμπεριφέρεται ο Ερντογάν, ο οποίος αυτή τη στιγμή εκδικείται την Ελλάδα και την Κύπρο. Μας επηρεάζει άμεσα αυτό που συμβαίνει στον Έβρο, ήδη ξεκίνησε να στέλνει και στην Κύπρο μετανάστες. Το άσχημο της υπόθεσης είναι ότι κανείς δεν μπορεί να του κάνει τίποτα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να διαφυλάξουμε τα σύνορά μας που δυστυχώς δεν είναι στην Κερύνεια αυτή τη στιγμή και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να προστατέψουμε τους πολίτες της χώρας μας.

Ηρακλής 68 χρονών
Είναι συγκλονιστικό αυτό που γίνεται. Η Ρωσία χθες ανακοίνωσε ότι αυτοί που μεταβαίνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορά είναι Αφγανοί , Πακιστανοί, Ιρανοί και Ιρακινοί, καμία σχέση δεν έχουν με τους πρόσφυγες από πολεμικές ζώνες. Η κατάσταση στα οδοφράγματα που έκλεισαν έστω και τα μισά θα είχε τραγικές συνέπειες για τον τόπο μας. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να κλείσουν όλα τα οδοφράγματα,  κάθε παράνομος μετανάστης πρέπει να φυλακίζεται και αφού διαπιστωθεί η προέλευσή του να επαναπατρίζεται πίσω στον τόπο του. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ναι μεν συμπαραστέκεται με λόγια αλλά εξακολουθεί να παραμένει αμέτοχη παρόλη τη διαπίστωση χθες που μετέβηκαν στα σύνορα στον Έβρο μαζί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος και παρόλο που η Τουρκία αθέτησε τη συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας για το προσφυγικό θέμα εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι με το ενισχύσουν την Τουρκία με περισσότερα χρήματα θα λύσουν το πρόβλημα. 

Μάριος 50 χρονών
Ο Ερντογάν παίζει το τελευταίο του χαρτί, ως μοχλό πίεσης κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο δεν αναλογίστηκε την αντίδραση της ηγεσίας της Ένωσης, οι οποίοι μετέβησαν στα σύνορα της Ελλάδας και έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα στους εκβιασμούς του Ερντογάν. Η Κύπρος βρίσκεται στο μάτι του Κυκεώνα και είναι πιο εύκολο να διοχετεύουν μέσω των κατεχομένων λαθρομετανάστες και ορθά έπραξε η Κυβέρνηση να κλείσει τα οδοφράγματα. Με ένα σπάρο δύο τριγώνια.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας
Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών
Ανακαλείται το Physiomer Baby Unidoses-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας
Τα προβλήματα στον παραλιακό πεζόδρομο Λεμεσού συζητήθηκαν στην Επ. Εμπορίου