«Δεν είναι απίθανο να έχουμε κορωνοϊό στην Κύπρο, αλλά δεν σηκώνει πανικό»

Καθησυχαστικοί είναι οι ειδικοί στην Κύπρο, που καλούν το κοινό να μην πανικοβάλλεται από ενδεχόμενη άφιξη του κορωνοϊού και να δείξουν εμπιστοσύνη στις αρμόδιες υπηρεσίες. 
 
Η είδηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ελλάδα, καθώς και η εξάπλωσή του στην Ιταλία έχει προκαλέσει αναστάτωση. Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μαρία Κολιού, μιλώντας στον REPORTER τόνισε πως δεν υπάρχει λόγος πανικού.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην απομόνωση Κύπρια που ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού
 
«Ακόμη και να έρθει στην Κύπρο, θα το αντιμετωπίσουμε. Το Υπουργείο Υγείας έχει λάβει μέτρα, τα οποία εφαρμόζονται, με στόχο να εμποδίσουν να εξαπλωθεί ο κορωνοϊός στην Κύπρο. Τα μέτρα αυτά είναι για να μην μεταδοθεί ο ιός, ακόμη κι αν παρουσιαστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να έρθει ο κορωνοϊός στην Κύπρο, αλλά δεν νομίζω ότι σηκώνει πανικό το θέμα».
 
Όπως σημείωσε η κ. Κολιού, ο κορονωϊός δεν είναι παρά μόνο μια απλή ίωση, πιο βαριάς μορφής για κάποιες ομάδες πληθυσμού, τονίζοντας πως οι πιο ευάλωτες ομάδες είναι τα ηλικιωμένα άτομα και τα άτομα με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό.
 
«Υπάρχει θνησιμότητα σε άτομα ηλικιωμένα ή άτομα με χρόνια νοσήματα. Αυτά τα άτομα θα πρέπει να προσέχουν πολύ περισσότερο από τους άλλους, ενώ θα πρέπει να προσέχει και ο περίγυρός τους. Μπορεί για κάποιον να είναι μια απλή ίωση, για κάποιον άλλο μπορεί να είναι πιο σοβαρό. Πρέπει να είμαστε όλοι υπεύθυνα άτομα και να προσέχουμε τον εαυτό μας. Ο καθένας έχει πιθανότητες να νοσήσει σοβαρά, γι' αυτό πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ευδιάθετοι οι μαθητές που έφτασαν από το Μιλάνο-«Τα παιδιά είναι μια χαρά»
 
Ο μύθος της μάσκας
Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια αυξημένη ζήτηση στις μάσκες, με τους πολίτες να τις αγοράζουν μαζικά, αφού πιστεύουν πως με αυτό τον τρόπο θα προστατευτούν από τον κορωνοϊό. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, τονίζει η Μαρία Κολιού.
 
«Οι μάσκες δεν εξυπηρετούν σε τίποτα, παρά μόνο στην ψυχολογική θεραπεία. Δεν προσφέρουν τίποτα και σύμφωνα με το C.D.C της Αμερικής, ένας άνθρωπος υγιής δεν θα προστατευτεί από την ασθένεια. Δεν έχει νόημα να φοράνε οι υγιείς άνθρωποι μάσκες. Οι ασθενείς πρέπει να φοράνε τις μάσκες, για να προστατεύουν τους άλλους».
 
Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου τόνισε πως αν τη μάσκα φοράνε άτομα που δεν νοσούν, έχουν μικρή πιθανότητα να προστατευτούν.
 
«Η μάσκα δεν προστατεύει, κάνει μεγαλύτερο κακό πιστεύω από ότι καλό. Προσφέρει λανθασμένη αίσθηση προστασίας. Εκπνέεις και αναπνέεις τη δική σου αναπνοή, κάτι που δεν είναι υγιές. Είναι προτιμότερο να αναπνέεις τον καθαρό αέρα, παρά τη δική σου αναπνοή».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εντείνονται οι έλεγχοι για κορωνοϊό στα οδοφράγματα
 
Τα μέτρα προσωπικής υγιεινής
Η ασφάλεια του κάθε προσώπου εναπόκειται στον ίδιο. Θα πρέπει να λαμβάνουν όλοι οι πολίτες προσωπικά μέτρα υγιεινής, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση οποιασδήποτε μεταδοτικής ασθένειας.
 
Όπως ανέφερε η κ. Κολιού, ο υγιής δεν πρέπει να πλησιάζει τον ασθενή σε απόσταση μικρότερη από ένα μέτρο, μέχρι να γίνει καλά.
 
Οι πολίτες πρέπει:
-Να ανοίγουν τα παράθυρα, ώστε να αερίζεται ο χώρος, αφού ο κορωνοϊός είναι μια γρίπη που μεταδίδεται κατά κανόνα με την αναπνοή
-Να μην αγγίζουν με ακάθαρτα χέρια τη μύτη, το στόμα και τα μάτια
-Να πλένουν καλά τα χέρια, όταν κρίνουν ότι είναι αναγκαίο, με σαπούνι και νερό ή με οινόπνευμα, το οποίο είναι δραστικό και αδρανοποιεί τον ιό
 
«Όταν, όμως, λέμε να πλένουμε τα χέρια μας, δεν σημαίνει ότι είμαστε πάνω από την βρύση. Τα πλένουμε όταν υπάρχει σοβαρός λόγος, δηλαδή όταν θέλουμε να φάμε ή όταν αγγίξαμε κάτι που θεωρούμε μολυσμένο. Ο καθένας είναι καλό να τηρεί τους κανόνες προσωπικής υγιεινής και τα υπόλοιπα ας τα αφήσουμε στο Υπουργείο Υγείας, επειδή και αυτοί νοιάζονται για τη ζωή μας. Το υπουργείο έχει ολόκληρα σχέδια για το τι θα γίνει με τα σχολεία, με τα πανεπιστήμια, με τα αεροδρόμια. Επομένως, ας μην αγχωνόμαστε πάρα πολύ. Ας περιμένουμε», τόνισε η Μαρία Κολιού, προσθέτοντας πως βοηθός μας, ώστε να μην έχουμε κρούσματα είναι και το καλό κλίμα που έρχεται.

«Μπαίνει η άνοιξη, οπότε θα ανέβουν οι θερμοκρασίες, θα έχει ηλιοφάνεια και θα βγαίνουμε στην φύση, που έχει καθαρό αέρα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη

«Ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος»
«Πάντα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, αλλά δεν πρέπει να υπάρχει πανικός. Ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Να ακούμε τα μηνύματα του Υπουργείου Υγείας. Σιγά-σιγά θα το ξεπεράσουμε και αυτό. Έχουμε αντιμετωπίσει και χειρότερα», κατέληξε η Επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας.  

Δειτε Επισης

«Πρέπει να σκληρύνει» έγραφε ο πατέρας που κακοποίησε τον 6χρονο γιο του σε διάδρομο γυμναστηρίου
Άρχισαν να γράφουν οι κάμερες που τοποθετήθηκαν στα δυο σημεία του Στροβόλου
Κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ για 40 μέρες εξετάζει η Χαμάς
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
Η συγκλονιστική ιστορία μιας ατρόμητης κοπέλας που σκότωσε πάνω από 100 ναζί με μια πανέξυπνη τεχνική
Η EΣΚ ενώνει τη φωνή της με τη  Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων-Καλεί το Ισραήλ να αφήσει τον Τύπο να εισέλθει στη Γάζα
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Φωτιές, πέτρες και μολότοφ έξω από το Παπαδόπουλος-Απάντησαν με χρήση δακρυγόνων οι ΜΜΑΔίτες
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ
Ζευγάρι προκάλεσε αναγκαστική προσγείωση στο Ηράκλειο-Ζητωκραύγασαν οι επιβάτες για την απομάκρυνσή του