Έτσι θα είναι από αύριο οι συσκευασίες τσιγάρων στην Ευρώπη

Σε εφαρμογή τίθεται από αύριο - και στις τελευταίες χώρες της Ευρώπης που δεν την είχαν εφαρμόσει – η οδηγία σχετικά με το εικαστικό και τις λεκτικές προειδοποιήσεις που πρέπει να έχουν τα πακέτα τσιγάρων που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια ώρα, η Κύπρος, η οποία καθυστέρησε να καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο στο Κοινοβούλιο, βρίσκεται σε στάση αναμονής για την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου από τη νέα Βουλή.  Περαιτέρω καθυστέρηση δεν αποκλείεται να φέρει την Κύπρο αντιμέτωπη  με πρόστιμο από την Ε.Ε. και ελλείψεις τσιγάρων από την αγορά.
 
Κόκκινο μέχρι νεοτέρας
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νομοτεχνικός έλεγχος για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει ολοκληρωθεί και το υπουργείο υγείας αναμένει  το άνοιγμα της νέας βουλής, προκειμένου να το καταθέσει και να αρχίσει η συζήτηση του. Όπως ανέφεραν στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online πηγές από το υπουργείο,  εκτιμάται ότι η νέα νομοθεσία θα ψηφιστεί μέσα στο καλοκαίρι, ενώ ευελπιστούν ότι δεν θα υπάρξει ιδιαίτερο πρόβλημα, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει προθεσμία ενός χρόνου για την ολοκληρωτική απόσυρση των παλιών συσκευασιών τσιγάρων από την αγορά.
 
Ανησυχούν οι εταιρείες εισαγωγής
 
Η ίδια πηγή, μας ανέφερε ότι το Υπουργείο έχει έλθει σε επαφή με τους ενδιαφερόμενους και τους έχει δώσει τις εικόνες που θα πρέπει να τυπωθούν στις νέες συσκευασίες.   Ήδη, κάποιοι προγραμματίζουν ήδη τη δημιουργία των νέων συσκευασιών στα προϊόντα τους. Όπως δήλωσε στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ online o Διευθυντής της Cosmos Tobacco Trading, Γιώργος Πετρίδης, η εταιρεία του θα αρχίσει να παραλαμβάνει τα νέα πακέτα από το τέλος Μαΐου, ενώ με δεδομένη  την ψήφιση του νόμου εντός του καλοκαιριού , μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο  τα νέα πακέτα θα μπορούν να κυκλοφορήσουν στην αγορά.  Ωστόσο, αν υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση, σημείωσε,  θα δημιουργηθεί πρόβλημα με την επάρκεια τσιγάρων στην αγορά, αφού το παλιό στοκ της εταιρείας μπορεί να διαρκέσει μόνο για τους επόμενους 4 – 5 μήνες. «Η νομοθεσία πρέπει να ψηφιστεί το συντομότερο για να είμαστε νόμιμοι», πρόσθεσε ο κ. Πετρίδης.
 

 
Πακέτα που θα σοκάρουν
 
Το προωθούμενο νομοσχέδιο προβλέπει μια σειρά από αλλαγές, οι οποίες θα εναρμονίζουν την Κύπρο με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Βεβαίως, αιχμή του δόρατος του συγκεκριμένου νομοσχεδίου θα είναι η υποχρεωτική αλλαγή των συσκευασιών των τσιγάρων και η τοποθέτηση σε αυτές, φωτογραφιών και προειδοποιήσεων για την επικινδυνότητα του καπνίσματος.
 

 

Συγκεκριμένα, το 65% της κάθε μίας από τις δύο μεγάλες επιφάνειες του πακέτου, θα περιέχει φωτογραφίες που με ωμό τρόπο θα δείχνουν τις συνέπειες του καπνίσματος στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι φωτογραφίες που θα χρησιμοποιηθούν έχουν εγκριθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.  Θα περιέχουν επίσης αντικαπνιστικά μηνύματα στην ελληνική και τουρκική γλώσσα.

  

Επίσης, καταργούνται οι πληροφορίες που αναγράφονταν στις δυο πλαϊνές επιφάνειες των πακέτων για την περιεκτικότητα σε πίσσα, νικοτίνη και μονοξείδιο του άνθρακα και αντικαθίστανται με προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα του καπνίσματος
 

Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι με τις νέες συσκευασίες τσιγάρων να αποτρέψει νέους ανθρώπους να ξεκινήσουν το κάπνισμα και να μειώσει τον αριθμό των καπνιστών σε ολόκληρη της Ευρώπη.
 
 
Ερωτηθείς πάντως κατά πόσον εκτιμά ότι το νέο μέτρο θα μειώσει τις πωλήσεις, ο Διευθυντής της Cosmos Tobacco Trading, Γιώργος Πετρίδης, εκτίμησε όντως ενδεχομένως ένας μικρός αριθμός καπνιστών να επηρεαστεί. Τόνισε ωστόσο ότι σε χώρες όπως η Αυστραλία και ο Καναδάς που το μέτρο αυτό έχει εφαρμοστεί εδώ και καιρό, δεν παρατηρήθηκαν δραματικές μειώσεις στην κατανάλωση τσιγάρων. Σε γενικές γραμμές, ο  αριθμός των καπνιστών παρέμεινε στα ίδια περίπου επίπεδα κατά μέσο όρο.
 
 
Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί ότι όπου εφαρμόστηκε το μέτρο, αυξήθηκαν οι πωλήσεις σε ταμπακιέρες καθώς οι καπνιστές προτίμησαν να συνεχίσουν την συνήθεια τους “κλείνοντας τα μάτια” στην ωμή πραγματικότητα.
 
Η νέα νομοθεσία
 

Πέραν των συσκευασιών των τσιγάρων, το νομοσχέδιο προβλέπει μια σειρά από αλλαγές. Μεταξύ άλλων, προνοείται:
 
  • Απαγόρευση πώλησης φυτικών προϊόντων για κάπνισμα και ηλεκτρονικών τσιγάρων που δεν πληρούν του κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Οδηγίας.
  • Ρύθμιση της περιεκτικότητας των τσιγάρων σε πίσσα, νικοτίνη και μονοξείδιο του άνθρακα (όπως προνοείτο και  στην προηγούμενη νομοθεσία)
  • Απαγόρευση διάθεσης στην αγορά, προϊόντων καπνού με χαρακτηριστικό άρωμα ή γεύση πχ βανίλια ή σοκολάτα. Εισάγεται επίσης ένα σύστημα ελέγχου της Κομισιόν για τον έλεγχο των τσιγάρων και των καταγγελιών για καπνικά προϊόντα με τέτοιο άρωμα.
  • Απαγόρευση πώλησης συσκευασιών με λιγότερα από 20 τσιγάρα και καπνού κάτω από 30 γραμμάρια.
  • Υποχρέωση των βιομηχανιών  τσιγάρων, ηλεκτρονικών και φυτικών προϊόντων για κάπνισμα, να διαβιβάζουν στην Κομισιόν μελέτες και τοξικολογικά στοιχεία για τα προϊόντα του. Τα δεδομένα αυτά θα μελετώνται και θα φυλάσσονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και οι αρχές του κάθε κράτους μέλους θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά.
 
Απαγόρευση καπνίσματος σε νοσοκομεία, σχολεία και χώρους εργασίας
 
Σύμφωνα με το υπουργείο υγείας, στη νέα νομοθεσία προνοείται επίσης 
 
  • Απαγόρευση χρήσης τόσο του ηλεκτρονικού τσιγάρου όσο και του ναργιλέ σε χώρους όπου απαγορεύεται το κάπνισμα.  
  • Πλήρης απαγόρευση τσιγάρων και γενικά καπνικών προϊόντων σε νοσοκομεία, σχολεία και παιδότοπους, ακόμα και αν πρόκειται για ανοιχτούς χώρους.
  • Πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους χώρους εργασίας.
  • Δίνεται το δικαίωμα στον προϊστάμενο των Υγειονομικών Υπηρεσιών να επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο που δεν θα υπερβαίνει τα 850 ευρώ για παράνομο κάπνισμα
  • Το Δικαστήριο μπορεί μετά από σχετική δικαιολογημένη αίτηση εξουσιοδοτημένου λειτουργού, να εκδίδει διάταγμα αναστολής εργασιών μιας επιχείρησης, αν σε αυτήν καταγράφονται συνεχείς παραβιάσεις της νομοθεσίας για την απαγόρευση του καπνίσματος.
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα