Δευτέρα 6 Απρ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Καδής: Καθοριστική η συμβολή των δασών στην αντιμετώπιση μεγάλων περιβαλλοντικών προκλήσεων

  28/02/2020 20:15
Καδής: Καθοριστική η συμβολή των δασών στην αντιμετώπιση μεγάλων περιβαλλοντικών προκλήσεων

Καδής: Καθοριστική η συμβολή των δασών στην αντιμετώπιση μεγάλων περιβαλλοντικών προκλήσεων

  28/02/2020 20:15
Τα δέντρα, και κατ’ επέκταση τα δάση, επιτελούν σημαντικές περιβαλλοντικές λειτουργίες, που συντελούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου και στην οικολογική σταθερότητα του πλανήτη, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, ο οποίος πρόσθεσε ότι στην εποχή μας, η συμβολή των δασών στην αντιμετώπιση μεγάλων περιβαλλοντικών προκλήσεων, όπως η διαχείριση της κλιματικής αλλαγής και η προστασία της βιοποικιλότητας, είναι καθοριστική.
 
Σε χαιρετισμό του, σε εκδήλωση για το Δέντρο με τίτλο "Η Γη αρρώστησε" του Β΄ Δημοτικού Σχολείου Αγίου Αθανασίου στη Λεμεσό, ο κ. Καδής είπε πως σημαντική είναι και η συνεισφορά τους στην κοινωνική πρόοδο και στην οικονομική ανάπτυξη, αφού προσφέρουν εργασία και εισόδημα, ενώ παράγουν ποικιλία προϊόντων που αξιοποιούνται σε διάφορους τομείς της οικονομίας.
 
Όπως σημείωσε «δυστυχώς, οι αρνητικές συνέπειες της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, οι πυρκαγιές και η ρύπανση του περιβάλλοντος, φανερώνουν την πίεση που ασκείται στα δάση και στο φυσικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα, τη σημαντική απώλεια δασικών εκτάσεων».
 
«Στο νησί μας», συμπλήρωσε, «το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και το Τμήμα Δασών, ως η αρμόδια αρχή, διαχειρίζονται τα κυπριακά δάση στη βάση της αρχής της αειφορίας, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ισορροπημένα το μέγιστο οικονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό όφελος για τις σημερινές και τις επόμενες γενιές».
 
Επίσης, είπε ότι «μια από τις πιο σημαντικές προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ως Υπουργείο, είναι και η προστασία των δασών μας από τη φωτιά», για να προσθέσει ότι προς την κατεύθυνση αυτή, το Τμήμα Δασών, λαμβάνει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα και προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες τόσο για την πρόληψη όσο και για την γρήγορη καταστολή των πυρκαγιών.
 
Κατέληξε λέγοντας ότι ο θετικός απολογισμός των τελευταίων αντιπυρικών περιόδων, αναδεικνύει την καλή δουλειά που γίνεται από το Τμήμα, ενώ τόνισε για άλλη μια φορά ότι «τα δέντρα και τα δάση του νησιού αποτελούν εθνική κληρονομιά και ότι έχουμε ευθύνη να τα προστατέψουμε, να τα επεκτείνουμε και να τα παραδώσουμε, στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, στις επόμενες γενιές».
 
Ο χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας εκφωνήθηκε από τον Μηνά Παπαδόπουλο, εκπρόσωπο του Τμήματος Δασών.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας