Τρίτη 7 Απρ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Πυρετός για τον κορωνοϊό στα οδοφράγματα-Επεξεργασία νέων μέτρων

  28/02/2020 07:10
Πυρετός για τον κορωνοϊό στα οδοφράγματα-Επεξεργασία νέων μέτρων

Πυρετός για τον κορωνοϊό στα οδοφράγματα-Επεξεργασία νέων μέτρων

  28/02/2020 07:10
Ασκήσεις επί χάρτου διενεργούν πέντε Υπουργεία, προκειμένου να ολοκληρωθεί τάχιστα η επεξεργασία όλων των σεναρίων, από το πιο ήπιο μέχρι το πιο σοβαρό, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε εξετάσεις για κορωνοϊό υποβάλλονται τρία πρόσωπα στη Λεμεσό
 
Τα σενάρια, που αφορούν και σε άλλες πτυχές πιθανών επιπτώσεων, πέραν από αυτών στην δημόσια υγεία, που αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα, θα αναπτυχθούν σήμερα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, που συνέρχεται εκτάκτως στις 11:30 το πρωί.
 
Ο ρόλος των πέντε Υπουργείων
 
Το Υπουργείο Υγείας, έχει εδώ και μέρες έτοιμο πλάνο σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος στην Κύπρο και έχει ετοιμαστεί ακόμη και για το ενδεχόμενο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να κηρύξει πανδημία.
 
Το Υπουργείο Εξωτερικών, έχει αναλάβει την καταγραφή όλων των κυπρίων που βρίσκονται στο εξωτερικό και ειδικά στις χώρες υψηλού κινδύνου (Κίνα, Νότιος Κορέα, Ιαπωνία, Βόρειος Ιταλία και Ιράν).
 
Το Υπουργείο Εσωτερικών, ανέλαβε να επιστρατεύσει, εάν χρειαστεί να αποκλειστούν κάποιες περιοχές, τα μέλη της πολιτικής Άμυνας, ενώ είναι επιφορτισμένο και με άλλες πτυχές που αφορούν στη διαχείριση.
 
Τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Άμυνας έχουν, εξάλλου, θα έχουν κομβικό ρόλο στην φύλαξη και τους ελέγχους στα σημεία εισόδου και εξόδου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα, κρίθηκε αναγκαία και η εμπλοκή του Υφυπουργείου Τουρισμού, σε μια προσπάθεια για να καταρτιστεί σχέδιο αναχαίτισης ενδεχομενων επιπτώσεων σε αυτόν τον τομέα, σε περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα κορωνοϊού.
 
Πονοκέφαλος τα οδοφράγματα
 
Αυτό που προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο στις Αρχές και είναι κάτι που συζητήθηκε εκτενώς κατά τη χθεσινή νέα διυπουργική σύσκεψη στο ΥΠΕΞ, είναι οι έλεγχοι των οδοφραγμάτων. Ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, θα τεθούν σήμερα νέες προτάσεις. Κάποιες από αυτές, έχουν ως στόχο τον περιορισμό των διελεύσεων. 
 
Ήδη αποφασίστηκε η ενίσχυση όλων των οδοφραγμάτων με επιπρόσθετο προσωπικό, ενώ έγινε αποδεκτή και η πρόταση του Κωνσταντίνου Ιωάννου, για αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να υπάρχει μόνιμη παρουσία νοσηλευτών. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αρνητικά τα αποτελέσματα για κορωνοϊό, παραμένουν στην απομόνωση οι 3 Κύπριες

Νέοι χώροι καταντίνας
 
Το Υπουργικό Συμβούλιου, εκτός απροόπτου, θα εγκρίνει σήμερα άλλους δύο χώρους για τη μεταφορά των ασυμπτωματικών ατόμων, που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα.
 
Χθες, αποφασίστηκε ότι θα γίνει χρήση των κυβερνητικών κατοικιών στο Τρόοδος, ενώ ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρότεινε την παραχώρηση υποστατικών της προεδρικής εξοχικής κατοικίας στο Τρόοδος για τον σκοπό αυτό.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραχωρήθηκαν υποστατικά της προεδρικής κατοικίας στο Τρόοδος για καραντίνα
 
Το σενάριο εκκένωσης Νοσοκομείου
 
Τρία είναι, αυτή τη στιγμή, τα νοσοκομεία αναφοράς, στα οποία θα μεταφερθούν, εάν εντοπιστούν, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού. Πρόκειται για το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού και το Μακάρειο Νοσοκομείο. Στα τρία νοσοκομεία υπάρχουν 12 ειδικοί θάλαμοι, οι οποίοι μπορούν να φιλοξενήσουν τα πρώτα κρούσματα.
 
Σε περίπτωση που τα κρούσματα ξεπεράσουν τα δέκα με δώδεκα, το πλάνο του Υπουργείου Υγείας, περιλαμβάνει, ακόμη και αν ο ΠΟΥ δεν κηρύξει πανδημία, τον άμεσο ορισμό ενός νοσοκομείου αναφοράς, το οποίο θα δέχεται αποκλειστικά και μόνο κρούσματα.
 
Το νοσοκομείο αυτό θα εκκενωθεί και οι υπόλοιποι ασθενείς, θα μεταφερθούν σε νοσηλευτήρια του ιδιωτικού τομέα, τα οποία έχουν ήδη ενημερωθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο Υπουργικό ο κορωνοϊός-Το πλάνο σε περίπτωση πανδημίας
 
Εάν χρειαστεί, θα επιστρατευτούν και οι υπηρεσίες και άλλων Υπουργείων. Σε κάθε περίπτωση οι Αρχές συνιστούν ψυχραιμία, ζητώντας από τον κόσμο να ενημερωθεί. Στην προσπάθεια αυτή, συμβάλλει και η καμπάνια του Υπουργείου Υγείας που ξεκίνησε από χθες.
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας